Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frgály raz dva

Kdo by neznal frgály, tradiční specialitu z Valašska. Jedná se tenké kynuté těsto potřené libovolnými náplněmi a hustě zasypané drobenkou. Mezi nejoblíbenější náplně patří tvarohová, maková, hrušková a povidlová.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Lusyl

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

75 min (45 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 4 kusy

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné, přidáme část cukru, nadrolíme do něj droždí a počkáme až vzejde kvásek. Do mísy dáme zbytek surovin a hotový kvásek. Vypracujeme nelepivé těsto a při pokojové teplotě necháme přikryté poklicí nebo utěrkou vykynout asi hodinu. Krok 2: Mezitím si připravíme náplně. Tvarohovou náplň připravíme tak, že všechny suroviny smícháme dohromady. Krok 3: Maková je trochu pracnější. Mléko s cukrem svaříme, přidáme mák a chvíli povaříme. Pak přidáme zbylé suroviny. Necháme vychladnout. Krok 4: Na drobenku vše smícháme a vyrobíme sypkou hmotu. Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na 4 kusy a vyválíme do kruhu. Okraje potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody, potřeme náplní a zasypeme drobenkou. Krok 6: Frgály necháme ještě přibližně 15 minut kynout. Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C. Ihned po vytažení potřeme okraje rozpuštěným máslem s trochou rumu.

TIP: Jak se dělají tradiční valašské frgály

Zveřejněno 15. 3. 2025

Poznámka autorky Lusyl

Můžeme přidat hrozinky,nasekané ořechy...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frgály raz dva

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkM9E

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frgály raz dva

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkM9E

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, žloutek, mléko, droždí, cukr krystal, máslo, sůl, žloutek, rum, tvaroh, cukr krupice, cukr vanilkový, žloutek, kůra pomerančová, rum, mák mletý, mléko, cukr krupice, skořice mletá, marmeláda, drobenka, mouka polohrubá, cukr krupice, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu