Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Králík na bílém víně s knedlíčky

Králík pečený ve slaninovém kabátku, podávaný s omáčkou s bílým vínem a knedlíčky se hodí i pro slavnostnější chvíle. Příprava vypadá složitě, ale je snadná, jen časově náročnější. Pokud máte rádi králičí maso, tento recept vás nadchne.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

past1978

Středně náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 110 min

140 min (30 min příprava + 110 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 2: Králíka opláchneme, osušíme a rozdělíme na 12 dílů. Každý díl posypeme kořením na divočinu, osolíme, obtočíme plátkem slaniny a vložíme do pekáče. Podlijeme polovinou vína, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 90 minut doměkka. Během pečení kousky masa několikrát otočíme a podlijeme vodou. Krok 3: Mezitím nakrájíme starší rohlíky na kostičky. Ve velkém hrnci osmažíme nadrobno nakrájenou slaninu, přidáme 25 g másla a rohlíky dozlatova opečeme. Sejmeme z plotny, vmícháme nasekanou petrželku a hrubou mouku. Krok 4: Mléko rozšleháme s vejci, solí, špetkou pepře a muškátového květu. Vlijeme do hrnce k rohlíkům, promícháme a necháme chvíli odpočinout. Podle potřeby můžeme těsto zahustit strouhankou. Z těsta tvarujeme malé knedlíčky, které vaříme na páře asi 5 minut. Krok 5: Upečeného králíka vyjmeme z pekáče a uchováme v teple. Krok 6: Výpek naředíme malým množstvím vody a odvaříme připečenou šťávu. V pánvi rozpustíme 2 lžíce másla a zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme hladkou moukou a připravíme zlatavou jíšku, kterou zalijeme výpekem a zbylým vínem. Rozmícháme, přidáme bobkový list a 10 minut za častého míchání prováříme. Pak odstraníme bobkový list, omáčku zjemníme smetanou, podle potřeby dochutíme solí a převaříme. Do horké omáčky zašleháme žloutky, ale dál již nevaříme. Krok 7: Králičí maso rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, doplníme knedlíčky a podáváme.

TIP: 21 oblíbených receptů na knedlíky

Zveřejněno 16. 4. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Králík na bílém víně s knedlíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rLoB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Králík na bílém víně s knedlíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rLoB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
králík, slanina, koření na divočinu, máslo, sůl, pepř mletý, květ muškátový, rohlík, vejce, slanina, mléko, mouka hrubá, petrželka, máslo, cibule, bobkový list, mouka hladká, víno bílé, smetana ke šlehání, žloutek

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu