Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční nádivka

Nádivka, nebo také hlavička, patří mezi tradiční velikonoční pokrmy. Je plná mladých kopřiv a uzeného masa a svojí chutí navodí tu správnou velikonoční atmosféru. Upéct ji můžete také v bábovkové formě a podávat k pečenému kuřeti nebo samotnou.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Uzené maso povaříme ve vodě (mělo by být úplně ponořené) asi 40 minut. Poté maso vyjmeme, necháme zchladnout a pokrájíme na kostičky. Krok 2: Máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě a necháme zchladnou. Kopřivy spaříme vroucí vodou a pokrájíme. Krok 3: Housky nakrájíme na kostky a nasypeme do mísy. Přidáme uzené a podobně pokrájené pečené maso a vše zalijeme dvěma hrnky vývaru z uzeného masa. Vmícháme nasekanou petrželku a pokrájené kopřivy. Krok 4: Bílky oddělíme od žloutků a našleháme z nich pevný sníh. Žloutky přidáme k nádivce spolu s rozpuštěným a zchladlým máslem. Dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí. Na závěr jen zlehka vmícháme sníh. Krok 5: Formu vytřeme máslem a nalijeme do ní nádivku. Urovnáme povrch a pečeme na 180 °C přibližně 50 minut. Krok 6: Délka pečení závisí na výšce nádivky. Zda je nádivka dobře propečená, zjistíme špejlí, kterou píchneme doprostřed těsta. Pokud ji vytáhneme suchou, je hotovo. Krok 7: Upečenou nádivku necháme zchladnout, vyklopíme ji z formy a nakrájíme. Podáváme k pečenému masu, kuřeti nebo jen se salátem.

TIP: Desatero rad na téma velikonoční nádivka

Zveřejněno 18. 4. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční nádivka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DkJnq

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční nádivka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DkJnq

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
plec uzená, houska, krkovice vepřová, petrželka hladkolistá, kopřivy, vejce, máslo, ořech muškátový, pepř mletý, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu