Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dančí kýta na smetaně s karlovarským knedlíkem

Připravit zvěřinu je mnohdy výzva. S naším receptem to však může zvládnout každý. Dančí prošpikovanou kýtu podusíme se zeleninou a kořením, z čehož následně připravíme smetanovou omáčku. Jako přílohu uvaříme karlovarský knedlík.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Středně náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 130 min

160 min (30 min příprava + 130 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné maso prošpikujeme špekem nakrájeným na tenké proužky pomocí špikovací jehly a opečeme v hluboké pánvi na másle s olejem ze všech stran. Krok 2: Vyndáme stranou a ve výpeku orestujeme zeleninu, kterou jsme očistili a nakrájeli nadrobno. Zapneme troubu na 165 °C a režim horní/spodní ohřev. Krok 3: K zelenině přidáme cibuli a zasypeme cukrem. Jakmile začne karamelizovat, přidáme ocet a necháme vypařit. Krok 4: Zalijeme částí vývaru, přidáme bobkový list a kuličky koření v čajítku. Vložíme maso a přiklopené poklicí dusíme v předehřáté troubě cca 120 minut nebo do změknutí masa. Dle potřeby doléváme vývar. Krok 5: Měkké maso vyndáme stranou a udržujeme teplé. Do zeleninového základu vmícháme smetanu rozkvedlanou s moukou a provaříme. Přidáme tymián, omáčku propasírujeme, přidáme citronovou kůru a dochutíme dle vlastní potřeby solí, cukrem nebo citronem. Krok 6: Současně uděláme knedlíky. Dáme do mísy kostičky pečiva nakrájené ideálně den předem. V misce rozšleháme žloutky s mlékem, rozpuštěným máslem a muškátovým květem. Směsí zalijeme pečivo, přidáme 2 lžíce hrubé mouky promícháme a necháme nasáknout. Krok 7: Z bílků vyšleháme tuhý sníh. K pečivu přidáme nasekané lístky petržele a pevný sníh z bílků se špetkou soli. Lehce promícháme. Krok 8: Z těsta uděláme 2 šišky knedlíků a zabalené do potravinové fólie je vaříme v páře 20-25 minut. Vyndáme, několikrát propíchneme špejlí a necháme 5 minut stát. Sundáme fólii a knedlíky nakrájíme nití na plátky. Krok 9: Podáváme omáčku s karlovarským knedlíkem, plátkem dančího masa a na talířích doplníme klínkem citronu a lžičkou brusinek.

Zveřejněno 22. 4. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dančí kýta na smetaně s karlovarským knedlíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ER6kv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dančí kýta na smetaně s karlovarským knedlíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ER6kv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kýta dančí, špek, máslo, olej, cibule, mrkev, celer, bobkový list, pepř černý, koření nové koření, jalovec, karamel, vývar hovězí, ocet, sůl, pepř mletý, smetana ke šlehání, mouka, šťáva citronová, kůra citronová, tymián sušený, cukr, rohlík, rohlík tmavý, bílek, mléko, máslo, sůl, květ muškátový, petržel, citron, brusinky

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu