Hovězí trhané maso
Trhané hovězí maso je opravdovou lahůdkou. V letní sezóně si jej můžeme připravit i na grilu. Kvalitní kus masa nejprve necháme odležet se solí, následně obalíme ve směsi koření a poté konečně začne grilovací proces. Výsledek bude fantastický.
Postup přípravy
Maso nejprve rozdělíme na 3 stejně velké kusy. Důkladně je osolíme, ideálně asi 12 hodin před samotným grilováním. Necháme ho ležet odkryté na mřížce v lednici, aby se povrch masa vysušil a sůl mohla dobře proniknout dovnitř. Krok 2: Před samotným grilováním maso obalíme směsí koření a necháme chvíli stát při pokojové teplotě, zatímco připravujeme gril. Krok 3: Začneme tím, že v grilu rozpálíme dřevěné uhlí. Po přibližně 15 minutách přidáme několik špalíků ovocného dřeva na rozžhavené uhlí pro dodání jemného kouřového aroma. Do grilu vložíme deflektor určený na nepřímé pečení, společně s grilovacím roštem. Pro zachycení odkapávající šťávy můžeme na deflektor položit nízkou plechovou mísu zakrytou alobalem – zabráníme tak připalování tuku přímo na deflektoru. Krok 4: Stabilizujeme teplotu v grilu na hodnotu mezi 110–120 °C. Položíme připravené maso na grilovací rošt a grilujeme, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 70 °C. K měření teploty použijeme termosondu, která nám umožní snadno a přesně sledovat průběh pečení. Krok 5: Jakmile maso dosáhne požadované teploty, přesuneme ho do hliníkové misky, ve které je nachystaná cibule nakrájena na klínky. Přilijeme vývar a přikryjeme mísu alobalem. Krok 6: Zakrytou misku vrátíme zpět na gril a pokračujeme v pečení nepřímou metodou. Teplotu udržujeme kolem 130 °C. Krok 7: Maso bude hotové, jakmile vnitřní teplota dosáhne přibližně 96 °C. Pokud by se zdálo, že ještě není dostatečně měkké, prodloužíme pečení, dokud nepůjde lehce natrhat vidličkou. Krok 8: Po upečení maso natrháme na vlákna – můžeme použít vidličky nebo ruce. Pokud je potřeba, dochutíme maso výpekem ze šťávy, cibule a vývaru, který se vytvořil během pečení.
Zveřejněno 28. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hovězí trhané maso
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2k1Vv
Moje poznámka
Hovězí trhané maso
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2k1Vv
Nejnovější recepty
Hamburgery s „fejkovým” trhaným masem
Přidáno před 1 hodinou
Čokoládový fondant
Přidáno před 4 hodinami
Zapečený květák s nivou, vejci a smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Třená staročeská bábovka
Přidáno před 20 hodinami
Ředkvičkový salát
Přidáno 28. 4. 2025 13:01
Čočková polévka s batáty a mangoldem
Přidáno 28. 4. 2025 12:17
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Můj segedínský guláš
radekfiala před 37 minutami
Červená řepa nakládaná a extra voňavá
Ernest_Bago před 37 minutami
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
pokorny.iv@email.cz před 1 hodinou
Pampeliškový med
pavlina.smrzova@seznam.cz před 1 hodinou
Nepečený jablečný dort
masarykoele před 2 hodinami
Rajčatová polévka
Kajkajak před 3 hodinami
Vajíčková pomazánka se sýrem
Slavista62 před 3 hodinami
Bramboračka se smetanou a sušenými houbami na maďarský způsob
Glapet před 4 hodinami
Teplý čočkový salát
TondaJ před 5 hodinami
Brokolicová polévka s vločkami
TondaJ před 5 hodinami
Suroviny:
maso hovězí,
sůl,
cibule,
vývar hovězí,
chilli,
cibule sušená,
česnek granulovaný,
pepř mletý,
petrželka sušená
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.