Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí trhané maso

Trhané hovězí maso je opravdovou lahůdkou. V letní sezóně si jej můžeme připravit i na grilu. Kvalitní kus masa nejprve necháme odležet se solí, následně obalíme ve směsi koření a poté konečně začne grilovací proces. Výsledek bude fantastický.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Tomas Dytrych Tomas Dytrych

Středně náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 180 min bez doby odležení masa

180 min (180 min příprava, bez doby odležení masa)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Příprava masa:
Maso nejprve rozdělíme na 3 stejně velké kusy. Důkladně je osolíme, ideálně asi 12 hodin před samotným grilováním. Necháme ho ležet odkryté na mřížce v lednici, aby se povrch masa vysušil a sůl mohla dobře proniknout dovnitř. Krok 2: Před samotným grilováním maso obalíme směsí koření a necháme chvíli stát při pokojové teplotě, zatímco připravujeme gril. Krok 3: Začneme tím, že v grilu rozpálíme dřevěné uhlí. Po přibližně 15 minutách přidáme několik špalíků ovocného dřeva na rozžhavené uhlí pro dodání jemného kouřového aroma. Do grilu vložíme deflektor určený na nepřímé pečení, společně s grilovacím roštem. Pro zachycení odkapávající šťávy můžeme na deflektor položit nízkou plechovou mísu zakrytou alobalem – zabráníme tak připalování tuku přímo na deflektoru. Krok 4: Stabilizujeme teplotu v grilu na hodnotu mezi 110–120 °C. Položíme připravené maso na grilovací rošt a grilujeme, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 70 °C. K měření teploty použijeme termosondu, která nám umožní snadno a přesně sledovat průběh pečení. Krok 5: Jakmile maso dosáhne požadované teploty, přesuneme ho do hliníkové misky, ve které je nachystaná cibule nakrájena na klínky. Přilijeme vývar a přikryjeme mísu alobalem. Krok 6: Zakrytou misku vrátíme zpět na gril a pokračujeme v pečení nepřímou metodou. Teplotu udržujeme kolem 130 °C. Krok 7: Maso bude hotové, jakmile vnitřní teplota dosáhne přibližně 96 °C. Pokud by se zdálo, že ještě není dostatečně měkké, prodloužíme pečení, dokud nepůjde lehce natrhat vidličkou. Krok 8: Po upečení maso natrháme na vlákna – můžeme použít vidličky nebo ruce. Pokud je potřeba, dochutíme maso výpekem ze šťávy, cibule a vývaru, který se vytvořil během pečení.

TIP: Dělení hovězího masa

Zveřejněno 28. 4. 2025

Poznámka autora Tomas Dytrych

Trhané hovězí maso servírujeme například s karamelizovanou cibulí, sýrem s ušlechtilou plísní, křenem, nebo ho podáváme v bagetách, bulkách či chlebu.

Perfektní volbou je i kombinace s čerstvou nebo grilovanou zeleninou a dresingem.

Video recept na trhané hovězí maso najdete zde: youtu.be/sXFylpsP4qA?si=dXxQcwGNjYFkpv-x

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí trhané maso

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2k1Vv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí trhané maso

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2k1Vv

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
maso hovězí, sůl, cibule, vývar hovězí, chilli, cibule sušená, česnek granulovaný, pepř mletý, petrželka sušená

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu