Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená hovězí plec na sladko-kysané smetaně

Hodnocení receptu je 4,6 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Středně náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 150 min

150 min (150 min příprava)

Suroviny

Porce: 8-10

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 881 kJ /
5 469 kcal
Bílkoviny371,08 g
Tuky397,59 g
Vláknina40,10 g
Cholesterol 1,28 g
Sodík 7,07 g
Sůl17,88 g
Sacharidy82,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hovězí plec - špalek svážeme špagátem do tvaru válečku, potřeme plnotučnou hořčicí a polejeme rozpuštěným máslem.Takto naložené maso dáme do lednice uležet na 1-2 dny. Nesolíme! Krok 2: Maso před pečením zprudka orestujeme za pomocí másla které ulpělo na mase při naložení. Krok 3: Nakrájíme na kostky všechnu kořenovou zeleninu včetně cibule a orestujeme ve výpeku z masa a lehce posypeme krystalovým cukrem, který nám lehce zkaramelizuje. Krok 4: Následně přendáme orestovanou zeleninu do pekáče a do vytvořeného důlku v zelenině vložíme špalek masa. Podlejeme cca 3 dcl vody, přikryjeme a pečeme na poloviční výkon trouby cca 2 hodiny. Mezítím můžeme maso otočit. Krok 5: Po upečení maso vyjmeme a zeleninu přendáme do kastrolu, kam vlijeme 1 litr smetany na vaření a rozmixujeme do skorohladka. Lehce dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a před koncem přidáme zakysanou smetanu. Krok 6: Maso nakrájíme na plátky a brusinkovým kompotem ozdobíme.

Příloha "nadéchané moravské" knedlík.

Zveřejněno 3. 10. 2009

Poznámka autora Colombo65

Během vaření není použit ani gram mouky, jelikož samotná zelenina se smetanou provede zahuštění. Někdy je nutno doředit i mlékem nebo vodou - dle chuti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená hovězí plec na sladko-kysané smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oQDB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená hovězí plec na sladko-kysané smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oQDB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Ivettt - jo a bobkáču tak 4-5 listů a 8-10 noveho koření. Soráč:-)):-)):-))

Ivettt - neboj to dáš - bobkáč a n.koření přidáš k té zelenině co dáš do toho pekáče. A to maso se se svazuje proto, aby zůstal přiměřeně oválnej tvar a nebyla z něj placka. Neboj se toho a prostě to maso převaž a stáhni tak, aby to byl váleček. Hodně štěstí a ta chuť je automatická. Jo a dej mi vědět jak jsi dopadla, ale věřím, že to dáš.:yes::yes:

:-)Zdravím,tak tohle vypadá hodně lákavě,ale jelikož to budu dělat úplně poprvé a nechci to pokazit-kdy dám ten bobkový list a kolik a nové koření kdy a kolik.Děkuji moc totky jsou užasné.No vlastně ještě to balení masa nevim jak:((

Mně se naopak zase zdá, že při takovém množství zeleniny ten litr smetany je akorát. Zeleniny je opravdu dost a po rozmixování je z ní hustá kaše a ten litr se v ní ztratí. A ještě to hustí zakyska.

Otíku, taky si myslím, že litr smetany je zbytečně hodně, ale jinak to opravdu nemá chybu!:yes:

co jsem vdaná, a to je už hoodně dlouho, dělám svíčkovou jedině takto, i s tou hořčicí a karamelem. Jen tam tedy neleji 1 litr smetany na vaření, jen 300 ml.
Velmi doporučuji dělat tento pokrm v pomalém hrnci, smetana se přidává, až když je omáčka v PH hotová.;-)

Colombo - já svíčkovou dělám z jakéhokoliv pěkného kousku hovězího, např. moje tchýně ji dělá nejraději z krku, z pravé svíčkové ji nedělám nikdy. A také nezahušťuji moukou. Dávám hodně zeleniny, hlavně celer, protože omáčka je pak krásně světlá;-). Moje sousedka ji zase nakládá a peče v troubě, stejně jako ty zde.
Vím, že se tvůj recept liší - hořčice, máslo ... atd., ale při pohledu na tvé nádherné fotky prostě vidím svíčkovou. Tak se na mně nezlob. Určitě jste si pochutnali.:-p:yes:;-)

Kdyby to byla svíčková tak to tak pojmenuji, ale je tam hovězí plecko a jiné drobnosti lišící se od svíčkové. Nicméně ať si tomu říká kdo chce jak chce hlavně ať Vám chutná a hlavně bez " móóóky " !!!
:-D:-D:-DP.S. Brněnské hantec - móka = mouka:-)):-)):-))

Colombo - takže je to vlastně téměř svíčková, že?

Tak tento postup vůbec neznám... Rozhodně ukládám a už se těším, až budu mít tu čest podle receptu vařit a ochutnat výsledek. :-p

:-*:-p:-p:yes:

Super! :-):yes:+1.

Tématické fráze:
naložení svíčkové, pečená svíčková, pečená svíčková na smetaně, pečená svíčková na smetaně recept, svíčková na smetaně pečená, pecena masa, svíčková z hovězí plece, pečená svičková omáčka, hovězí plec svíčková, hovězí plec recept, plecko na smetaně, plec na smetane, pečená hovězí plec, hovězí plec recepty, svíčková pečeně, cukeťák s mrkví, naložená svíčková na smetaně recept, hovězí na smetaně, svíčková na smetaně naložená, hovězí svíčková pečeně

Suroviny:
plec hovězí, petržel, mrkev, celer, cibule, smetana na vaření, smetana zakysaná, špek uzený, máslo, sůl, hořčice plnotučná, bobkový list, koření nové koření

Přidat fotografie receptu