Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Voňavá dvoubarevná tlačenka

Hodnocení receptu je 5,0 (41×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 146 kJ /
4 815 kcal
Bílkoviny243,00 g
Tuky427,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 820 mg
Sodík 970 mg
Sůl1,30 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Svěží suroviny důkladně očistíme ostrým nožem, uzené pod tekoucí teplou vodou kartáčkem, vložíme do vroucí vody, přidáme bobkový list, nové koření a vaříme asi 1,5 hodiny. Krok 2: Mezitím si naloupeme česnek (před loupáním namočíme na 15 minut do vlažné vody) a připravíme si tlačenková střeva (používám o průměru 10 cm). Krok 3: V průběhu vaření maso kontrolujeme a postupně, které je téměř uvařené vyndáme, necháme krapet vychladnout a krájíme, libové na větší a tučnější na menší kousky. Jazyk po vytažení krátce ponoříme do studené vody a oloupeme. Uvařené (nepřevařené) kůže umeleme na masovém mlýnku spolu s česnekem a přidáme k nakrájenému masu. Nožky necháme vařit déle, aby byl vývar co "nejželatinovatelnější" :-). Krok 4: K nakrájenému masu přidáme přecezený vývar, mletý pepř, rozemnutou majoránku a sůl (solíme více, maso sůl vstřebá). Důkladně promícháme a plníme do střev. Naplněná střeva vložíme do hrnce se zbytkem vývaru a půl hodiny necháme lehce probublávat. Uvařenou tlačenku dáme do dřezu se studenou vodou chladit. Průběžně tlačenku ve vodě otáčíme a měníme vodu za studenou. Zhruba po hodině tlačenku osušíme, uložíme na horní patro do chladničky, zatížíme prkénkem a necháme 24 hodin želatinovatět. Podáváme s jemně nakrájenou cibulí, octem a dobrým pečivem.

Zveřejněno 7. 10. 2009

Poznámka autora Jenda1

Přeji dobrou chuť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Voňavá dvoubarevná tlačenka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/327x

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Voňavá dvoubarevná tlačenka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/327x

Komentáře (21)

Rozhodně zajímavá kombinace s tím uzeným masem. Bůček mám v tlačence rád, není pak tak suchá. Uložil jsem si do oblíbených, abych mohl udělat. Už se těším, jak bude chutnat. :yes:
www.miric.cz

Tono Matuška 20. 11. 2016 12:10
Údené koleno a ešte lepšia je údená br. hlava (kedysi sa dala bežne kúpiť) nádherne tlačenku ochutí a zvýrazní textúru tlačenky, mäsko sa na okrajoch nádherne prifarbí do červena. V recepte však chýba ako surovina br. hlava čo je základ každej tlačenky, tu sa nachádza výborné chrumkavé časti, ktoré nie sú tak mastné.

Nadia22: Prodávají je v papírnictví :-)

Nasla jsem tvuj recept na Facebook, ulozila k oblibenym a dala bodik.:yes: Akorat ty strivka nesezenu, zkusim to dokoncit v igelitu.
Vypada to jako dobra mnamka....:-p

Kveta Piršić 18. 12. 2009 11:58
Ovi recept sigurno znam puno godina ,,,je naj ljepši od svih..i zato bi trebalo bi njega sprobali svi napravit!!!Je naj bolji vjerujte i poželim vama DOBAR TEK:yes::-)

CHtěla bych být na chvíli tvou ženou, ale jen na chvíli, protože vím, že při takových dobrotách bych se rozrostla o hafo centrimetrů, kilogramů a pak už by nic jiného nezbývalo, než mě naporcovat a spracovat na tlačenku :-D:-D :yes:

muj milovaný kuchaři tak to je bašta,už ale bohužel nemužu mojimu chlopkovi donest tlačku z obchodu po té tvoji už kupovaná nemá šanci :yes:

Jendo - já na tlačenku moc nejsem, jím jí tak jednou za uherák, ale tuhle bych si dala hned :-p:-p :yes::yes: +;-)

Děkuji všem za komentáře a bodíky:yes::-8.
Několikrát jsem tlačenku dělal a v okruhu rodiny i mých přátel měla úspěch. Rozhodl jsem se podělit s tímto receptem i s "toprecepťáky";-).
Nyní vařím kroupy, u známého řezníka jsem odpoledne koupil tři kroupová jelítka a ze zbylého vývaru z tlačenky, s přidáním majoránky, česneku a pepře, chystám prdelanku (tmavou zabíjačkovou polévku):-p:-p;-).

Jendo, to je ale velikáá krása :-). Sice vím, že to nikdy vařit nebudu (netroufám si na "želatinový proces" a navíc nejím vnitřnosti), ale pochválit musím. Zítra v práci recept vytisknu pro tchána, ten bude mít radost. No a bod ti posílám za něho...;-)

Jeníku, to je krása;-):-). Sama bych vyrobit tlačenku asi nezvládla, ale určitě bych se s chutí do plátku zakousla:-p:-p:-8. To si zaslouží 13.boďana:yes:;-):-).

Neuveritelna basta :-p

U nas uzene maso nemame:-(( A myslim, ze bych asi ani nebyla schopna neco takoveho vytvorit :-SBodik ale urcite davam. Je to nadhera:yes:

Páni, tak to je tlačenka!:yes: S uzeným jsem ji ještě nedělala ani nejedla. Musí to náramně vonět a chutnat:-* Tu si teda ukládám a pro nějakou větší příležitost určitě udělám. :yes::yes::yes:+7.

;-(Jejda to bych si dal až bych brečel. Tady v americku na to můžu jen vzpomínat, suroviny tu nedostanu.:-!Přesto bodík za nádhernou vzpomínku na dávné mládí.:yes::yes:

Jendo,s váma bych chtěla mít dvojdomek:-D:-!:yes:;-):-p

No, já zas vím, proč dnes v noci nebudu spát:-(:yes::yes::yes:

Jejda takhle na noc...ale že je to krása...Jendo máš bodík :-p:-p:yes:

Špagi - o celé té symfonii z fotky:yes::-))

cathleen - a o čem - srdíčko, kolínko, nožičky? :-D:-D. Jinak :-p:yes:

:-p:yes::yes:+ ....a už vím, o čem se mi bude dnes v noci zdát....:-D

Tématické fráze:
tlačenka, tlacenka recept, vepřová tlačenka, recept na tlacenku, uzená tlačenka, vepřová tlačenka recept, recepty tlacenka, tlacenka z uzeneho masa, střeva na tlačenku, tlačenka z uzeného kolena, recepty na tlačenku, tlačenka z uzeného, tlacenka s uzenym, krůtí tlačenka recept, uzena tlacenka recept, tlacenka.cz, tlačenky, naj recepty sk,, tlačenka vepřová, tlacenka s uzeneho masa

Suroviny:
koleno vepřové, jazyk vepřový, srdce vepřové, bůček, kůže vepřová, nožička vepřová, koleno vepřové uzené, ocas vepřový uzený, žebra, majoránka, pepř mletý, koření česnekové, koření nové koření, bobkový list, sůl

Přidat fotografie receptu