Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makový závin de luxe

Tento nadýchaný kynutý závin plněný mákem si můžete připravit jen tak ke snídani nebo pro návštěvu ke kávě. Je vláčný, jemný a hlavně zdravý. Mák totiž obsahuje velké množství vápníku, a tak je velmi dobrou prevencí proti osteoporóze.

Hodnocení receptu je 5,0 (66×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 50 min Bez doby kynutí

70 min (20 min příprava + 50 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 903 kJ /
5 235 kcal
Bílkoviny109,40 g
Tuky229,86 g
Vláknina47,10 g
Cholesterol 676 mg
Sodík 1,78 g
Sůl4,36 g
Sacharidy658,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z mléka a droždí necháme vykynout kvásek, přidáme ostatní suroviny a zaděláme klasické kynuté těsto. Krok 2: Necháme na teplém místě asi 45 minut kynout. Krok 3: Mezitím mák zalijeme vroucím mlékem, přidáme vše ostatní, důkladně zamícháme a necháme vychladnout. Krok 4: Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a na pomoučněném vále vyválíme obdélník asi 30 cm x 40 cm (délka plechu). Krok 5: Potřeme jej makovou náplní, po delší straně zavineme a stiskneme okraje. Krok 6: Závin položíme na plech, vyložený pečicím papírem, švem dolů. Krok 7: Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout. Potom jej po celé délce ostrým nožem asi 1/2 cm hluboko nařízneme a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C nebo plynové na stupeň 2 asi 30-50 minut dozlatova. Krok 8: Ještě horký závin potřeme rozehřátým máslem, smíchaným s moučkovým cukrem a pak ještě pocukrujeme. Krok 9: Necháme vychladnout.

TIP: Recepty s mákem

Zveřejněno 10. 10. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makový závin de luxe

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N9Zp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makový závin de luxe

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N9Zp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (46)

Luxusní recept!

Zavin je skutečně deluxe, skvělý recept:yes:
Jinak chtěla jsem přidat foto, ale neustále mi přes obrazovku skace reklama, stejně tak vlastně už během hledání receptu.. chápu že bez toho to už dneska nejde, ale tady to je něco tak otravného, že se stránky téměř nedají používat. Příště se podívám po receptu jinde.. škoda, byla jsem tady zvyklá:no:

Mně zas hlava nebere, proč se to má po délce rozříznout. Asi jsem to nařízla málo, protože mi z toho vyšla taková rozšklebená věc :-(( Jinak to celé vychází dobře.

Na potření závinu dávám do másla s cukrem i trošku rumu, je vonavější /pokud jej nedáváte dětem/<3

pohoda.b@post.cz: Náplň se nedělá řídká , v podstatě se vaří do husté kaše.S koláčů vám taky mák neuteče :-)

Nějak mi hlava nebere, jak nožem tu šišku naříznout, to ta náplň nevyteče a šiška se nerozevře???? Díky za odpověď.:-(

Dobrý den, přidávám fotečku. Závin je výborný ????

Dobrý den, dovolila jsem si přidat fotku. Závin je skvělý. Dělala jsem ho poprvé a hned se povedl. Moc děkuji za inspiraci. ????

Výborný! Na mák jsem ještě rozetřela neutrální marmeládu ze špendlíků, (mám jí dost), bylo to vláčné, udělala jsem 2 kusy. Mák jsem v mléce povařila. Budu dělat častěji. :yes:

:yes:Nejlepši zavin,moc chutnal..Děkuji

Zkusila jsem , výborný . Příště rozdělím na dvě šišky a druhý zkusím s ořechy nebo jablky.

<3 teeeda to je bašta... Dělala jsem jen klasickou makovou náplň, neměla jsem citrónovou kůru a udělala dvě nohavice. Ale i tak jsem lepší nikdy neupekla :-). Děkuji za recept :-K:yes:

Neměla jsem polohrubou mouku, musela jsem si vyhledat kynutý makový závin a natrefila jsem na tento skvělý recept. Jeden jsem naplnila mákem, druhý tvarohem. Jeden lepší než druhý. Recept mám v oblíbených a budu ho jenom doporučovat :-):-):-):yes::yes::yes:

Ještě jeden postřeh- čas pečení 50 min je asi dle druhu trouby. Já závin v el.troubě peču na 180 cca 20min jako klasické kynuté buchty a je akorát.:-p

Nevím jak ostatní, já měl závin tak obrovský, že napodruhé jsem těsto rozdělil a udělal na plech dva. Máku dávám celý sáček klidně i 300g, do náplně přidávám dvě lžíce povidel aby se v závinu nedrobil a mléko opatrně dle potřeby, tak aby šla náplň stěrkou dobře roztírat na těsto. Do těsta doporučuji přidat na radu maminky rozmixovaný vařený brambor, nebo trochu br.kaše-těsto pak vydrží měkoučké a nadýchané. S tímhle receptem jsem 1!!! (i tchýně závidí:-//) :-D:-D

Před vložením do trouby se závin ničím nepotírá?

Petra Kanada: Ne, nepotírá, to až naopak po upečení. Ale pokud potřeš máslem, nic nezkazíš. ;-)

:yes::yes::yes::yes:

Závin je opravdu luxusní.:yes: Vše jsem udělala podle návodu a těsto je krásně nadýchané. Taková mňamka se mi ještě nikdy upéct nepodařila<3

vyzkoušeno - skvělá záležitost, povedl se s mákem i podruhé s máslem, oříšky a skořicí :yes::yes::yes:

Výborný:yes::yes: Dělala jsem s jablky a skořicí, protože jsem při stěhování někde zapotrošila mlýnek na mák, ale i tak to bylo skvělé:-K Děkuju a příště to už snad bude i s makem:-))

Závin je moc dobrý:yes: a není složitý a je také rychle snědený:-p. Stačila jsem vyfotit poslední zbytky:-O. Bod jsem už přidala.

Tento recept jsem dnes zkoušela poprvé a je opravdu super :yes: krásně se pracuje s těstem, akorát jsme do náplně nedalakandované ovoce a místo rozinek v ruu použila naložené brusinky v rumu a přidala domácí povidla a je to teda mňamka :-p recept si ukládám :-K dovolila jsem si přidat i fotečku :-)

Výborný makovec,chutné těsto.:yes::yes: těsto jsem dělala v pekárně.Závin je rychlý a jednoduchý,doporučuji.Vynechala jsem kandované ovoce,to nejíme,ale vůbec to nevadilo,do makové náplně jsem přidala lžíci povidel,dělávám to tak,máme to radši.Budu dělat opakovaně.Udělala jsem dva menší záviny a jeden skoro padnul ještě teplý.Super.:-K:-K

S těstem se nádherně pracuje. Mám v troubě dva záviny. S mákem, který jsem prořezala do hvězdičky a jablky. Tak uvidíme:-)) Posílám bodík, už za to báječné těsto:yes:

Dlouho jsem otálela, než jsem si troufla na něco z kynutého těsta. A hle? :) Vybrala jsem si tento recept, a je prostě vynikající :). Od prosince jsem ho už pekla 3x , vždy se mi povedl. Dnes těsto použiju na makový táč. Jen teda nechávám to těstíčko mnohem déle kynout. :yes:

To je nadhera, opravdu krasa nesmirna!!Pri hledani receptu na "neco s makem ", obsahujici hladkou mouku, jsen narazila na tento recept. Pochopitelne bych to nezvladla, to je jasne, ale je to perfektni. Snad se to jednou naucim ,ale nemam odvahu "znit" mak.

ty jo dík, vyzkouším :-)

to víš, že to zkusím :-) jinak bych se o to nezajímala :-) jestě musím najít recept na tvarohovou nápln, která je lahodně vláčná - ne zcuklá :-)
a asi udelám aspon tri mini - tvaroh, jablka, možná mák nevím co by tam mohlo být dobré :-)

:-OJůů,taková nádhera mi unikla;-):-p+14:yes::-K

Lenullko, to, na co se ptáš je dost individuání, každému chutná něco jiného. Mě připadá velmi jemný a nadýchaný a může se dělat s jakoukoliv náplní. Nejlepší by bylo si ho zkusit udělat. ;-)

dotaz: vypadá nadýchane - jak je ve skutečnosti - když koupíte f krámu je jak pápěří
a pakšel by i s mákem či jablečnou náplní nebo raději doporučujete jiné těsto

užasnej,opravdu,pridala jsem si do naplne jeste svestky a vynikaji,dekuji za recept:-)):-K

Naprosto vynikájící!!! Sice mi v troubě prasknul i po naříznutí, ale jinak dokonalé. S těstem se moc dobře pracuje:yes::yes::yes:

Hello včera jsem ho upekla a je vynikající, Ondra miluje mák, takže se do něj hned pustil:-))Jiný už péct nebudu:yes:

Díky, díky za obsáhlou odpověď, tu troubu mám asi určitě moc předehřátou;-(.Někdy po Novémroce zkusím te tvůj závin, už se těším.Irena.

Ireno, ještě k tomu praskání závinů: u kynutého těsta se to stává, když se těsto vloží do příliš vyhřáté trouby. Pak se povrch rychle zapeče, ale protože těsto i nadále v troubě trochu kyne, tak povrch musí prasknout. Z toho důvodu je nutné těsto před vložením do trouby zvlhčit (např. vejcem) nebo na dno trouby dát kastrůlek s vodou, která se během pečení odpařuje.

Už mám nakoupené indigrience a tak se těším,že ho dnes asi spáchám a nebo zítra,ale určitě u nás bude.:-)):yes:;-)

šel by ten závin i s kakaovou plnkou, že jo?;-):-p:-p:-p

Irena Gajdošová 22. 12. 2009 12:45
Děkuji za skvělou odpověď a určitě tento závin zkusím a dám vědět.Na té fotce vypadá nádherně.:-K

Ireno, nemám tušení a také nevím, z jakého těsta ho děláte. Ale tenhle určitě nepraskne. Předejde se tomu tím, že ho rovnou po délce nařízenete. Když se pozorně zadíváte na fotku, tak to vrchní naříznuté těsto i s náplní se po stranách "zarolovalo" a ta druhá vrstva těsta je vlastně povrch. A myslím si, že to i dobře vypadá.

Proč mi makový závin vždy v troubě praskne?

Tak jsem receptík vytiskla a štrůdl de luxe,zkusím teď na vánoce láká mě ta náplň to musí být vůně a mňamka:-pdávám :yes::-))

máááááák, kandované ovoce,rozinky :-*:-*:-p:-p:-D:-D:-D:yes::yes:

Moc krásný štrůdlíček.:-p:-p

Tématické fráze:
makový závin, nejlepší makovy zavin, makový štrudl, kynutý makový štrúdl, makovy zavin de lux, recept na makový závin, maková náplň do závinu, kynutý makový závin, luxusní makový závin, nejlepší kynuté těsto na závin, makovy zavin deluxe, těsto na makový závin, dobrý makový závin, makový závin z kynutého těsta, proc praska strudl, proč praská kynuté těsto, jednoduchy makovy zavin, proc praska zavin, nejlepší kynutý štrůdl, makový závin kynutý

Suroviny:
mouka hladká, droždí čerstvé, mléko, cukr, sůl, vejce, kůra citronová, máslo, mák mletý, mléko, cukr, mandle sekané, kůra pomerančová kandovaná, rozinky v rumu, máslo, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu