Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dědova kulajda

Kulajda je tradiční česká polévka, která vyniká jemnou smetanovou chutí, vůní čerstvých hub a kyselostí. Klasicky se dochucuje koprem, ale stejně dobře můžete použít i čerstvou petrželku pro jemnější variantu.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

poslirecept poslirecept

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 35 min

60 min (25 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Čerstvé houby očistíme, opláchneme a pokrájíme. Kopr nasekáme. Krok 2: V hlubokém kastrolu rozpustíme sádlo a cibulku na něm osmahneme. Přidáme houby, kmín a orestujeme. Krok 3: Osmažené houby zalijeme mlékem, přidáme pokrájené brambory a vaříme, dokud brambory nejsou měkké. Krok 4: Potom do polévky nasypeme nasekaný kopr. Přilijeme smetanu a důkladně promícháme. Krok 5: Polévku dochutíme solí, pepřem a octem. Takto ochucenou polévku vaříme na mírném ohni ještě asi 10 minut. Krok 6: Polévku podáváme s čerstvým pečivem.

TIP: Top 7: Houbové polévky

Zveřejněno 29. 9. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dědova kulajda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/82WZW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dědova kulajda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/82WZW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mléko, smetana, brambory, cibule, kmín celý, houby čerstvé, sůl, pepř mletý, ocet, cukr, kopr, sádlo

Přidat fotografie receptu