Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté knedlíky - ovocné

Kynuté ovocné knedlíky jsou lahodnou klasikou české kuchyně. Díky šetrné přípravě v páře zůstávají knedlíky krásně nadýchané a vláčné, zatímco uvnitř se ukrývá sladké ovoce, které jim dodává osvěžující náplň.

Hodnocení receptu je 4,8 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 52 min Doba tepelné úpravy: 8 min bez doby kynutí

60 min (52 min příprava + 8 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 16 kusů

16kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Mléko lehce ohřejeme a do menší části vlažného mléka dáme lžičku cukru (z odváženého množství), rozdrobíme droždí, překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Do mísy vsypeme mouku, vmícháme do ní sůl, přidáme zbytek cukru, vzešlý kvásek, zbývající vlažné mléko a vejce. Vypracujeme nelepivé hladké těsto. K vypracování těsta můžeme použít robot s hákem a nebo domácí pekárnu. Těsto překryjeme utěrkou a necháme vykynout. Krok 3: Vykynuté těsto dáme na moukou lehce podsypaný vál, zpracujeme do bochánku a vyválíme šišku. Stěrkou nebo jiným nástrojem rozdělíme na 16 kousků. Krok 4: Kousky těsta upravíme do kulatého tvaru, poklademe ovocem a zabalíme tak, že uděláme "raneček", který dobře umačkáme a knedlíky lehce zakulatíme. Uložíme spojem dolů, opět překryjeme utěrkou a necháme chvíli vykynout (ale nepřekynout). Krok 5: Při vaření v parním hrnci jednotlivé nádoby potřeme olejem, tj. dno a boky v místech, kde se budou knedlíky dotýkat. Krok 6: Do nádob opatrně uložíme vykynuté knedlíky, necháváme mezery. Knedlíky můžeme potřít olejem mezi sebou, aby se pak neslepily. Nádoby naskládáme na sebe, přikryjeme poklicí a parní hrnec zapneme. Od začátku varu vody ve spodní nádobě vaříme zhruba 8-10 minut. Po uvaření ihned knedlíky propícháme dvouzubou vidličkou nebo špejlí. Krok 7: Místo do parního hrnce můžeme knedlíky vložit do vařící vody ve větší nádobě a vařit stejnou dobu. V polovině vaření je obrátíme. Při vaření ve vodě budeme asi muset podle velikosti hrnce vařit nadvakrát. Knedlíky nesmí překynout a rovněž po uvaření je ihned propícháme. Krok 8: Knedlíky na talíři posypeme moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Podle druhu ovoce a podle chuti můžeme volitelně posypat i mákem, skořicí, Grankem, perníčky a nebo nastrouhaným tvrdým tvarohem

TIP: Oblíbené recepty na ovocné knedlíky z kynutého těsta

Zveřejněno 19. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté knedlíky - ovocné

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lkj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté knedlíky - ovocné

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lkj

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

V naší rodině máme rádi na posip jenom lechce opraženou strouhanku s cukrem a přelitou máslem. Tvaroch šichni škrábeme do pryč.

Dnes jsem opět tyto knedlíky vařila v parním hrnci. Plnila jsem ostružinami a kromě moučkového cukru na posyp a rozpuštěného másla na přelití jsem ještě na posypání použila strouhané perníčky.

Vypadá to dobře a jednoduše, vyzkouším :-) bodík dávám

Dnes jsem je vařila k obědu a plnila merunkama.:yes::-K

Už jsem neměla ovoce, tak jsem dala marmeládu. I z tohoto těsta manželovi moc chutnali. :yes:

Tématické fráze:
kynuté knedlíky ovocné, ovocne knedliky, kynuté knedlíky recept, ovocné kynuté knedlíky, kynuté knedlíky, ovocné knedlíky kynuté, kynuté knedlíky ovocné recept, ovocne kynute knedliky recept, recept na kynute knedliky, kynuté ovocné knedlíky, kynuté knedlíky s merunkama, ovocné knedlíky kynuté recept, recept kynuté knedlíky, babicovy dobroty kynuté knedlíky, kynutý knedlík ovocný, rychle ovocne kynute knedliky, kynuté knedlíky s ovocnou omáčkou, kynutý knedlík recept, ovocné kynuté knedlíky babicovy dobroty, ovocný kynutý knedlík

Suroviny:
mouka hrubá, sůl, cukr krupice, vejce, mléko, droždí čerstvé, mouka, olej, ovoce, cukr moučkový, skořice mletá, tvaroh na strouhání, perníčky, mák mletý, kakao granko, máslo

Přidat fotografie receptu