Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí sýr

Máte rádi čerstvý sýr? Zkuste si ho tentokrát připravit doma. Je to velmi snadné, stačí vám k tomu tvaroh a trochu běžného koření. Sýr můžete také dochutit vínem nebo pivem, případně podle své chuti.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

BARRINEK

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min bez doby zrání

15 min (15 min příprava, bez doby zrání)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 088 kJ /
499 kcal
Bílkoviny55,00 g
Tuky23,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 80 mg
Sodík 200 mg
Sůl0,40 g
Sacharidy18,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Tvaroh utřeme v misce, osolíme a přidáme trochu kmínu a papriky. Krok 2: Dáme do hrnce, překryjeme plátýnkem a necháme v teple stát několik dní. Krok 3: Domácí sýr má několik chuťových variant. Můžeme ho udělat ostřejší, když tvaroh zalijeme vínem, nebo štiplavější, když ho zalijeme pivem - v tomto případě ho musíme víc hlídat.

TIP: Další recepty na domácí sýr

Zveřejněno 18. 10. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XLxW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XLxW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Robert: Tomu jsme říkali KLIHÁK .....<3

A zkoušel jste někdo sýr dělat i v tomhle přístroji?www.atranet.cz/kuvings-vyrobnik-syru-jogurtovac-a-fermentor. Je to rychlé a velmi snadné.:-):-)

Mě by zajímalo, zda má někdo zkušenosti s fermentorem? Koukám zrovna po Kuvingsu, že bych si ho pořídila, kdyby mi zjednodušil práci.

Robert: :-p:yes::yes::yes:

Přátelé,kupte vaničku plnotučného tvarohu(pravda mrtvého),nakrájejte velmi drobně polovinu romaduru a jeden olomouc,oba jsou živí ke zrání,takže tvaroh toto od nich odkouká,štamprli piva/má kvasinky/ a vše posolit ,trochu kmínu a sladké papriky.Vše dobře promíchat!Dát do asi jedno litrové vyvařené nádoby,dobře utěsnit třeba pečícím papírem.Nechat v teple zrát-za 4 až 5 dnů ucítíte tu vůni.Dobrou chuť R.:-D:-D

Dělala jsem kdysi jako holka s babičkou, zalívaly jsme to pivem, smrdělo to jak bolavá noha, ale výsledek přátelé byl vynikající. Sýr zežloutnul a měl konzistenci roztečených tvarůžek. Na chleba s máslem bomba!:yes::-))

Marsi Mesi: To si pamatuji-dělali jsme to také-smradu,jak v hradu,ale ta dobrota...:-p

Zobrazit starší odpověď

jak rozeznám plísen od zákvasu,jak dlouho zraje může být tvaroh olešnický?

Jde to ale nesmí se používat pasterované mléko.

jde to nějak udělat i s normálního tvarohu když nemám možnost domácího mléka ?:-p:-//

Variantu s pivem znám jako klihák, doma jsme běžně dělávali z kupovaného tvarohu a byl výtečný :yes:.

Ja ho prave delam :) zraje mi a uz se nemuzu dockat.
Z kupovaneho BIO mleka s pomoci Mlecne houbicky kefiracky (Tibetan kefir mushroom) vyrabim silny kefir, ktery potom pres platno necham odkapat a do vecera mam vynikajici tvaroh.
Dnes jsem se rozhodla jit v experimentovani dale a smichala jsem ho se soli, paprikou a kminem... a cekam na vysledek.
Pujde o zivy probioticky syr, plny toho nejzdravejsiho z prirody :)
Doufam, ze to bdue brzo!!!
Kreativite zdar!

Sýr musíme dělat z domácího tvarohu - tedy mléka od krávy NE KUPOVANÉHO, které je pasterilizované, potom sýr zplesnivý, zatímco musí zrát. Je živý. Tvaroh z domácího mléka. : Mléko o krávy se nechá zkysnout a zahřeje se. Udělá se sraželina a tase nalije do lněného sáčku a pověsí. Pod sáček se dá nádoba, kam ztéká syrovátka.V sáčku zůstane tvaroh na domácí zrající sýr.

Jani, u mě to dopadlo stejně - myslím, že to tenkrát zplesnivělo :-8:-(.
No ale teď, když mám o něco víc zkušeností... Třeba by se zadařilo. Jinak můj děda dělával domácí sýr z tvrdého tvarohu s pivem a byl vynikající :-p. No jo, jenže děda - šéfkuchař vyučený za první republiky u Šroubka, to je jiný level...;-)

Já jsem to taky kdysi dělala a moc se mi to nějak nepovedlo:-(

Kdysi hodně dávno jsem podobně domácí sýr zkoušela, pouze bez vína a piva. Mohu vyzkoušet i takto. Za nápad bodík:yes:1.

Tématické fráze:
domácí sýr, domácí sýr z tvarohu, domácí sýr recept, vyroba domaciho syru, recept na domácí sýr, výroba domácího sýra, sýr z tvarohu, jak udelat domaci sýr, domácí zrající sýr z tvarohu, domácí zrající sýr, recept na domácí tvarohový sýr klihák, domácí tvarohový sýr, klihák, tvarohový sýr, domácí sýr výroba, zrajici syr z tvarohu, jak se dělá sýr, výroba sýru, domácí sýr z tvrdého tvarohu, výroba domácího sýra recept

Suroviny:
tvaroh, paprika sušená sladká, kmín drcený, sůl, víno, pivo světlé

Přidat fotografie receptu