Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jehněčí na zelenině s česnekem

Jemné jehněčí maso je velmi delikátní a výrazné. Proto k dochucení stačí česnek a kořenová zelenina. Aby maso zůstalo šťavnaté, prošpikujeme ho slaninou. Pak už ho stačí jen dostatečně dlouho péci v troubě.

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

Snadný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

dle velikosti kýty

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 099 kJ /
502 kcal
Bílkoviny6,10 g
Tuky42,58 g
Vláknina11,89 g
Cholesterol 35 mg
Sodík 872 mg
Sůl2,14 g
Sacharidy20,48 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Slaninu nakrájíme na malé hranolky a maso na několika místech prošpikujeme běžným způsobem. Krok 2: Maso potřeme česnekovou pastou a opepříme. Krok 3: Vložíme do pekáče a podlijeme olejem a trochou vody. Krok 4: Zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme. Poté jí spolu s nakrájeným česnekem a cibulí posypeme maso. Krok 5: Přikryjeme druhou částí pekáče a vložíme do trouby. 30 minut pečeme za občasného polití při teplotě 190-200 °C. Krok 6: Po půl hodině sundáme víko a za častého polévání dopečeme (na 200-220°C). Krok 7: Je-li málo šťávy, dolijeme podle potřeby vodu a po ochutnání dosolíme. Krok 8: Podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím nebo s bramborami.

TIP: Odpovědi na nejčastější otázky k přípravě jehněčího masa

Zveřejněno 18. 10. 2009

Poznámka autora Vaclav Fronek

Lze péci i na sádle. Ale lepší je olej, zvláště u skopového. Má lůj a ten rychle stydne.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí na zelenině s česnekem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gZJY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí na zelenině s česnekem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gZJY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Jehněčí je lahůdka, zprvu jsem to odmítala pozřít, ale poté co jsem se odhodlala a ochutnala jsem si to zamilovala...Zrovna zítra budeme mít jehněčí(já tedy maso pouze osolím a očesnekuji)

To je dorost Václave...:-))recept vypadá i s obrázkem fakt dobře, určitě bude i tak chutnat:yes::yes::yes::yes::yes:

A co kuřata ?

... celé jehně nebo kůzle ... vždyť to jsou mláďátka ;-(

Výbušná. Mám dost kámošů, kteří mi tak 1x za rok prodají (za rozumnou cenu)celé mladé jehně, nebo kůzle už připravené(zabité, stažené a čisťoučké). Já něco dám švagrové, něco dceři , něco se hned sní a ostatní do mrazáku. Ono to zase není tak moc. Předloni mi nabídli 3 kůzlata, tak jsme je koupili se sousedama na chatě. Jedno jsem si nechal a 2 šli na rožeň. A Jendo1. To masíško je tak jemné a měkoučké, že žádný pác ani nepotřebuje a co na něj nandám to v pohodě přijme,.

Vašku, asi bych šel do nějaké marinády, tam bych kýtu nechal minimálně 24 hodin, dále už bych pokračoval v přípravě jako ty a určitě tam přidal více česneku;-). Musím mít to jehněčí voňavější:-p.. Posílám čtvrtý bodík. :-!:-)):yes::yes::yes:

vaclav..moj muz...aj ked mal dnes navarene vsetko podla svojej chuti...tak urcite by sa dal rad k vam pozvat na obed....ja jednoducho jahnacie nemozem....moze byt ochutene a napacovane ako chce...skratka nemozem....a najhorsie na tom je, ze mam tolko receptov na jahnacinu v cine a nemozem dostat na to dobre maso....vzdy vidim len kotletky a to nie je vhodne....

Rozmarýnu se ještě bojím. Konečně se mi ho podařilo vypěstovat a mám ho v květináči na jaro k přesazení ven. Krásně voní, ale neznám s ném nic. U nás se nepoužíval. Takto je to naše rodiné . Děláme tak i falešné skopové z hovězího , nebo telecího. Václav.

Chystám se na skopové, které prý na mne čeká u švagrové v Rožnově:-), až pojedu na dušičky, tak mám inspiraci, pokud něco jiného nevymyslím. A dávám bodík:yes: (už jsem dala dřív první :-) )

Vašku, spěchám s bodíkem, jehněčí u nás patří k nejoblíbenějšímu.:-p Sice dělám jinak / česnek rozmarýn, víno /, ale vyzkouším podle Tebe. Jen kdyby ty ovečky nebyly tak drahé.. :-)

Tématické fráze:
skopové na zelenině, jehněčí maso na zelenině, jehněčí kýta na zelenině, kůzle recepty, skopové maso na zelenině, kůzle recept, recept na kuzle, pečené kůzle, recepty skopové a jehnečí, recepty z kuzlete, pečené jehněčí na zelenině, recepty na kuzle, kůzle na česneku, pečené jehněčí maso recepty, jehněčí maso recepty, recepty kůzle, kůzle na zelenině, jehněčí se zeleninou, kůzle pečené, recept kůzle

Suroviny:
kýta jehněčí, slanina, mrkev, petržel, celer, cibule, olej, česnek, pasta česneková, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu