Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová játra dušená

Játra mají hned několik výhod. Krom nízké ceny, stojí za zmínku vysoký obsah železa, či vitamínů A, B a D. Pokud je máte rádi, určitě vyzkoušejte tento recept na játra připravená na sádle s cibulkou a slaninou zjemněná zakysanou smetanou.

Hodnocení receptu je 5,0 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Gabina_I

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 40 min

55 min (15 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 234 kJ /
1 729 kcal
Bílkoviny108,24 g
Tuky123,49 g
Vláknina5,11 g
Cholesterol 1,65 g
Sodík 2,13 g
Sůl5,58 g
Sacharidy44,79 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Játra odblaníme, umyjeme a pokrájíme na nudličky. Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Anglickou slaninu (může být i prorostlejší) nakrájíme na kostičky. Krok 3: Na pánev dáme vrchovatou lžíci sádla a játra na ní zprudka orestujeme, aby se zatáhla a nebyla moc suchá. Poté osolíme a opepříme. Krok 4: Přidáme mletý kmín, nakrájenou anglickou slaninu a cibuli. Když se anglická slanina začne škvařit, přidáme 2 lžíce mouky, necháme opéct a pořádně promícháme. Krok 5: Přilijeme vodu nebo vývar a pár kapek sojové omáčky a znovu promícháme. Krok 6: Játra dusíme doměkka cca 20 minut a nezapomeneme dolévat vodu nebo vývar. Krok 7: Na závěr k játrům prolisujeme 2 stroužky oloupaného česneku a přidáme 3 lžíce zakysané smetany, která omáčku zjemní. Krok 8: Játra podáváme s bramborem či bramborovým knedlíkem. Můžeme podávat i s rýží, pokud připravíme více omáčky.

Recepty s vnitřnostmi

Zveřejněno 28. 10. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová játra dušená

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/P77z

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová játra dušená

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/P77z

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Uvarené, výborné, vďaka za recept! Pridávam foto.. :yes:

casino: Tak si synek objednal na svou návštěvu jatýrka s rýží. Už jsem je nedělala ani nepamatuju, proto jsem při pravidelném brouzdání na Topkách projela pár receptů a diskusí. Vždy mne baví Vaše příspěvky a s tímto se přímo ztotožňuji;-) Jen mne trochu rozhodila zátřepka vs. záklechtka:-( Abych nebyla za pitomce, dokonce jsem googlila a dozvěděla jsem se mimo jiné toto: ,,Zatřepané jsou pokrmy zahuštěné záklechtkou" A co teď?:-D Vaření zdar:-)

Milují jatýrka, super.:yes::yes::yes:<3

Dnes jsem se rozhodl, že uvařím, ať má žena radost. Docela byla chuť na játra a našel jsem tento recept. No co mám povídat, byla to mňamka a žena mě chválila :-K K tomu jsem udělal kari rýži. Pochopitelně jsem dal bodík a uložil k oblíbeným.

Tady mě zaujalo zhusta do nekonečna papouškované: "...aby se zatáhla a nebyla moc suchá,"
Obvykle to funguje u masa vcelku, ale záleží i na teplotě a délce dalšího tepelného opracování, že :-)
A protože játra krájená na KOUSKY jsem doposud nikdy:-! předem nerestoval, tak jsem uvařil:
a) podle zde tohoto rcp
b) podle u nás praktikovaného postupu, tedy syrová játra vložit na cibulku udělanou na tuku více než dosklovita a sůl až nakonec, těsně před podáváním
V obou případech bylo jídlo dušeno ve vlastní šťávě bez podlévání...
V jednom případě byla na závěr omáčka vytvořena záklechtkou...:-)
V druhém případě byla na závěr omáčka vytvořena zátřepkou...:-)
V obou případech bylo maso (jedno kdy bylo solené, jedno zda restované či ne) STEJNĚ šťavnaté, či STEJNĚ suché - záleží na úhlu pohledu, že :-D

jsou vynikjící,játra moc nemusím,ale tohle je mnamka:yes:

ahojte,
minule jsem zkoušela kuřecí s nivou, zítra se chystám na jatýrka, tak doufám, že budou taky taková mňamka - písnu;-)

jirkarock 15. 3. 2013 11:28
dušená játra nemají chybu:yes:

Mňamíííííííí:-p:yes:

vůbec na vnitřnosti nejím ale to je výborné:-))

hurá,konečně jsem si tento recept našla.
Jednou jsem jatru udělala a pak recept neuložila,po dlouhe době jsem si ho našla opět chvala.Kluci jinou jatru nechtěj.děkuji :-K

dobraviila 23. 3. 2010 20:40
výborný :yes: můj přítel miluje játýrka na všechny způsoby a tyhle mu jely extra :-p byly výborný i z hovězích :-)

no nejsou, já vím, že se to moc nemá, ale když sou už zatáhlý a udělaný naprudko, tak neztvdnou. Mě zatím nikdy neztvrdly... nevím...

ahoj. to solení na začátku mě tam nějak neštimuje. nejsou pak ty játra tvrdá?

takto pripravena vepřová jatýrka jsou :yes::yes::yes:miluju jaaatra:-p

To mám ráda i já:yes:+2.

Tématické fráze:
dušená játra, vepřová játra recepty, vepřová játra, játra recepty, vepřové játra, vepřová játra recept, dušená játra recept, recepty z vepřových jater, recepty veprova jatra, recept na vepřová játra, játra dušená, recepty jatra, dusene jatra, recept na vepřové játra, vepřová játra na smetaně, dušená vepřová játra na cibulce, vepřové játra recept, recepty jatra vepřova, recepty na veprove jatra, recept na jatra

Suroviny:
játra vepřová, cibule, slanina anglická, sádlo, sůl, pepř mletý, kmín celý, mouka hladká, vývar masový, smetana zakysaná, omáčka sojová tmavá, česnek

Přidat fotografie receptu