Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecké patates

Kromě zážitků si vozíme z dovolených i recepty, které nám připomenou krásné chvíle i ochutnávání zahraničních specialit. I obyčejné brambory mohou pak být součástí lukulskych hodů. Vyzkoušejte řecké patatas, opravdu to stojí za to.

Hodnocení receptu je 5,0 (131×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 45 min

55 min (10 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie828 kJ /
198 kcal
Bílkoviny5,95 g
Tuky2,43 g
Vláknina12,55 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 23 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy34,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a po délce rozdělíme na 4 díly (nebo jak kdo chce). Krok 2: Do mísy dáme rozmačkaný česnek, mletou papriku, rozmarýn, vodu, olivový olej, nakrájenou pažitku nadrobno, šťávu z citronu a osolíme. Všechny ingredience rozmícháme, nasypeme k nim připravené brambory a pěkně v té směsi obalíme. Krok 3: Pak je dáme na hlubší plech, rukama zastříkáme zbylou směsí a upečeme ve vyhřáté troubě.

Jak upéct skvělé křupavé brambory?

Zveřejněno 31. 10. 2009

Poznámka autorky Bibinka

Tyhle brambory mi v Řecku tak moc chutnaly, že jsem si musela od domácího vyžebrat recept. Doporučuji vám je vyzkoušet, stojí opravdu za to a já osobně je budu dělat často!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecké patates

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D11B

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecké patates

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D11B

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (129)

Neuvěřitelně dobé brambory. Měli jsme s tzatziky. <3

Česnek se nespálí, protože marináda obsahuje citronovou šťávu, tedy tekutinu, která způsobí, že se brambory sice pečou, ale i zároveň trochu dusí. V případě obav je možné přidat 1lžíci vody a tím dušení podpořit. Nebude to vůbec poznat, ale česnek bude v pořádku.

Jak dlouho maji byt brambory v troube? Dekuji :-Q

Rusalka: Až jsou měkké a zlatavé jako na fotce, je potřeba na ně občas juknout a vidličkou vyzkoušet zda jsou už měkké;-)

Milada V. 11. 9. 2016 09:49
brambory jsou naprosto SKVĚLÉ, dělala jsem je už mnohokrát a získaly si celou naši rodinu i přátele, kteří je u nás ochutnali. Můžeme se po nich utlouct! Před pečením je ale trochu povařím. Díky za úžasný recept:-! :yes::yes::yes:

Milada V.: Miládko,jsem moc ráda, že se Patates u Vás tak osvědčilo, že recept přímo zdomácněl. Také je máme rádi a tak jsem si uvědomila, že už jsme je delší dobu neměli, tak dík za připomenutí.:yes:

Recept mě zaujal, ale píšete že množství brambor je podle strávníků, ale k tomu jsou ostatní ingredience v daném poměru. Kolik jste prosím dala těch brambor?

Petra: Petko, já už to ted dělám opravdu "baj oko"a.jestli bude méně, tak přidej a jestli bude víc, tak nakonec uliješ, z toho si nedělej hlavu;-), hlavně že ty brambory nasají ty chutě:yes: Přeji Dobrou chuť:-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

BronislavaP: Broňo, jsem ráda, že brambory chutnaly ;-):yes:

Příjemě jsme si pochutnali, brambůrky jsou dobré...:-))

Petr W.:Petře, je fajn, že jste je patates vyzkoušel, ale ještě česnek nikomu nezčernal, ty brambory jsou přece zalité tou marinádou. Nikdy se mi nestalo, že by se brambory či česnek spálily, 20 minut není zase tak dlouho. Samozřejmně, že pokud vám to vyhovuje takto, tak nic proti tomu nemám;-) Takto je to originál od řeckého kuchaře:yes:

Tak jsem to zkusil a příště budu chytřejší.
Říkal jsem si, že mi na tom receptu něco nesedí...
Česnek do rozpálené trouby na 20 a více minut?
To není dobrý nápad. Česnek se spálí, zčerná a "provoní" vám celý byt.

Jinak je ta majda super, pečeným bramborám to dodá chuť.
Jen ten česnek ať raději zůstane v misce...

Nebo máte jinou zkušenost?

Petr W.: Česnek se nespálí, protože marináda obsahuje tekutinu, která způsobí mírné dušení, to zabrání spálení.

Ivana:Ivanko, nemáte zač, já jsem ráda, že chutnají:yes:

tento recept je skvělý,moc nám chutnalo i návštěvě :-).Můj syn se bramborám vyhýbá,ale tyto sní vždycky :yes.Děkuji moc

Jikotka:Jiřinko, jsem ráda, že chutnali a díky, že jsi je udělala, těší mě to :yes:;-)

Tak jsem se konečně dostala k těmto bramborám a musím jenom chválit a přidat bodík a fotku :yes::yes::yes::-K

happy.lenulka: Leni, tak to jsi mi udělala radost- díky:yes:;-)

Recept na brambory po řecku ihned putuje do knihy nejoblíbenějších rodinných receptů! Brambory jsou úžasné!

Ellnesa:Elineso, troubu tak na 200 st. a dobrou chuť:yes:

Jsem kuchařský nováček a tudíž moc nerozumím slovnímu obratu "vyhřátá trouba". Mohla bys(te) mi napsat, při jaké teplotě to mám v horkovzdušné troubě dělat. Moc díky, tvůj(váš) recept už od pohledu vypadá velice lákavě! ;-)

cihi.s:jsem moc ráda, že chutnaly a příště jich udělej holt víc;-):-D:-D:yes:

Výborné, dnes jsme měli k obědu a jsou supr. Dcera řekla že mají jen jednu chybu, a to že jsem jich udělala málo.Posílám bodík:yes:

Lucie S.:Lucko, jsem ráda, že jste si pomlaskali na patates-zrovna je dneska dělám k obědu;-):yes:

Moc děkuji Bibinko. Včera byly brambůrky k večeři a celá rodina si mlaskala. Moc povedený recept, určitě budu dělat častěji.

Lucie S.: Lucko, peč v začátku na plno a pak přepni na 200 st. a peč do té doby, než budou mít zlatou barvu a budou měkké, dobu ti neřeknu, každá trouba peče jinak.....během pečení je párkrát promíchej;-)

Dobrý den. Mohu se zeptat na kolik stupnů pečete a jak dlouho? Vypadá to lákavě, chtěla bych vyzkoušet na večeři. díky moc.

Cocoska:Ivanko, hlavně že chutnaly, zase jsi vymyslela jiný duh patates;-):-D

Super brambůrky:yes::yes::-p jaksi jsem je "zapomněla" oloupat a trošičku jsem je připekla, asi nemají úplně křupat, že? Ale i tak jsou výborné:yes::yes::yes: díky Bibinko:-K

jarka skrobakova:Jaruško, to jsem ráda, že jsi pataty udělala a ještě větší, že chutnaly:yes:;-)díky za fotku, máš je pěkné:yes:

:-p:-p Bibinko úžasné brambory, udělala jsem dnes k večeři a sklidila jsem velkou pochvalu, která patří Tobě za skvělý recept. Posílám foto a bodík :yes::yes::-K:-p:-p +91

petromila:Petromilo, to mám radost, že chutnali a díky, že jsi je udělala;-)

Tak tyhle brambory jsou výborné. Moc sme si pochutnali :-)

pazderka83:jsem ráda, že brambůrky chutnaly-dík že jsi je udělala;-)

Tématické fráze:
řecké recepty, řecké brambory recept, řecké brambory, actifry recepty, recke brambory v troube, řecké recepty z mletého masa, brambory na řecký způsob, řecká kuchařka, přílohy z brambor, recepty actifry, řecké pečené brambory, řecké brambory bibinka, řecké moučníky, řecké pečené papriky, recept na recke brambory, řecké přílohy, kuřecí maso na řecký způsob, pečené brambory v troubě na rozmarýnu, rychle řecké recepty, priloha k lososu

Suroviny:
brambory, citron, olej olivový, voda, paprika sušená sladká, česnek, rozmarýn, sůl, pažitka

Přidat fotografie receptu