Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecké patates

Kromě zážitků si vozíme z dovolených i recepty, které nám připomenou krásné chvíle i ochutnávání zahraničních specialit. I obyčejné brambory mohou pak být součástí lukulskych hodů. Vyzkoušejte řecké patatas, opravdu to stojí za to.

Hodnocení receptu je 5,0 (131×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 45 min

55 min (10 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie828 kJ /
198 kcal
Bílkoviny5,95 g
Tuky2,43 g
Vláknina12,55 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 23 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy34,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a po délce rozdělíme na 4 díly (nebo jak kdo chce). Krok 2: Do mísy dáme rozmačkaný česnek, mletou papriku, rozmarýn, vodu, olivový olej, nakrájenou pažitku nadrobno, šťávu z citronu a osolíme. Všechny ingredience rozmícháme, nasypeme k nim připravené brambory a pěkně v té směsi obalíme. Krok 3: Pak je dáme na hlubší plech, rukama zastříkáme zbylou směsí a upečeme ve vyhřáté troubě.

Jak upéct skvělé křupavé brambory?

Zveřejněno 31. 10. 2009

Poznámka autorky Bibinka

Tyhle brambory mi v Řecku tak moc chutnaly, že jsem si musela od domácího vyžebrat recept. Doporučuji vám je vyzkoušet, stojí opravdu za to a já osobně je budu dělat často!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecké patates

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D11B

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecké patates

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D11B

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (129)

Neuvěřitelně dobé brambory. Měli jsme s tzatziky. <3

Česnek se nespálí, protože marináda obsahuje citronovou šťávu, tedy tekutinu, která způsobí, že se brambory sice pečou, ale i zároveň trochu dusí. V případě obav je možné přidat 1lžíci vody a tím dušení podpořit. Nebude to vůbec poznat, ale česnek bude v pořádku.

Jak dlouho maji byt brambory v troube? Dekuji :-Q

Rusalka: Až jsou měkké a zlatavé jako na fotce, je potřeba na ně občas juknout a vidličkou vyzkoušet zda jsou už měkké;-)

Milada V. 11. 9. 2016 09:49
brambory jsou naprosto SKVĚLÉ, dělala jsem je už mnohokrát a získaly si celou naši rodinu i přátele, kteří je u nás ochutnali. Můžeme se po nich utlouct! Před pečením je ale trochu povařím. Díky za úžasný recept:-! :yes::yes::yes:

Milada V.: Miládko,jsem moc ráda, že se Patates u Vás tak osvědčilo, že recept přímo zdomácněl. Také je máme rádi a tak jsem si uvědomila, že už jsme je delší dobu neměli, tak dík za připomenutí.:yes:

Recept mě zaujal, ale píšete že množství brambor je podle strávníků, ale k tomu jsou ostatní ingredience v daném poměru. Kolik jste prosím dala těch brambor?

Petra: Petko, já už to ted dělám opravdu "baj oko"a.jestli bude méně, tak přidej a jestli bude víc, tak nakonec uliješ, z toho si nedělej hlavu;-), hlavně že ty brambory nasají ty chutě:yes: Přeji Dobrou chuť:-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

BronislavaP: Broňo, jsem ráda, že brambory chutnaly ;-):yes:

Příjemě jsme si pochutnali, brambůrky jsou dobré...:-))

Petr W.:Petře, je fajn, že jste je patates vyzkoušel, ale ještě česnek nikomu nezčernal, ty brambory jsou přece zalité tou marinádou. Nikdy se mi nestalo, že by se brambory či česnek spálily, 20 minut není zase tak dlouho. Samozřejmně, že pokud vám to vyhovuje takto, tak nic proti tomu nemám;-) Takto je to originál od řeckého kuchaře:yes:

Tak jsem to zkusil a příště budu chytřejší.
Říkal jsem si, že mi na tom receptu něco nesedí...
Česnek do rozpálené trouby na 20 a více minut?
To není dobrý nápad. Česnek se spálí, zčerná a "provoní" vám celý byt.

Jinak je ta majda super, pečeným bramborám to dodá chuť.
Jen ten česnek ať raději zůstane v misce...

Nebo máte jinou zkušenost?

Petr W.: Česnek se nespálí, protože marináda obsahuje tekutinu, která způsobí mírné dušení, to zabrání spálení.

Ivana:Ivanko, nemáte zač, já jsem ráda, že chutnají:yes:

tento recept je skvělý,moc nám chutnalo i návštěvě :-).Můj syn se bramborám vyhýbá,ale tyto sní vždycky :yes.Děkuji moc

Jikotka:Jiřinko, jsem ráda, že chutnali a díky, že jsi je udělala, těší mě to :yes:;-)

Tak jsem se konečně dostala k těmto bramborám a musím jenom chválit a přidat bodík a fotku :yes::yes::yes::-K

happy.lenulka: Leni, tak to jsi mi udělala radost- díky:yes:;-)

Recept na brambory po řecku ihned putuje do knihy nejoblíbenějších rodinných receptů! Brambory jsou úžasné!

Ellnesa:Elineso, troubu tak na 200 st. a dobrou chuť:yes:

Jsem kuchařský nováček a tudíž moc nerozumím slovnímu obratu "vyhřátá trouba". Mohla bys(te) mi napsat, při jaké teplotě to mám v horkovzdušné troubě dělat. Moc díky, tvůj(váš) recept už od pohledu vypadá velice lákavě! ;-)

cihi.s:jsem moc ráda, že chutnaly a příště jich udělej holt víc;-):-D:-D:yes:

Výborné, dnes jsme měli k obědu a jsou supr. Dcera řekla že mají jen jednu chybu, a to že jsem jich udělala málo.Posílám bodík:yes:

Lucie S.:Lucko, jsem ráda, že jste si pomlaskali na patates-zrovna je dneska dělám k obědu;-):yes:

Moc děkuji Bibinko. Včera byly brambůrky k večeři a celá rodina si mlaskala. Moc povedený recept, určitě budu dělat častěji.

Lucie S.: Lucko, peč v začátku na plno a pak přepni na 200 st. a peč do té doby, než budou mít zlatou barvu a budou měkké, dobu ti neřeknu, každá trouba peče jinak.....během pečení je párkrát promíchej;-)

Dobrý den. Mohu se zeptat na kolik stupnů pečete a jak dlouho? Vypadá to lákavě, chtěla bych vyzkoušet na večeři. díky moc.

Cocoska:Ivanko, hlavně že chutnaly, zase jsi vymyslela jiný duh patates;-):-D

Super brambůrky:yes::yes::-p jaksi jsem je "zapomněla" oloupat a trošičku jsem je připekla, asi nemají úplně křupat, že? Ale i tak jsou výborné:yes::yes::yes: díky Bibinko:-K

jarka skrobakova:Jaruško, to jsem ráda, že jsi pataty udělala a ještě větší, že chutnaly:yes:;-)díky za fotku, máš je pěkné:yes:

:-p:-p Bibinko úžasné brambory, udělala jsem dnes k večeři a sklidila jsem velkou pochvalu, která patří Tobě za skvělý recept. Posílám foto a bodík :yes::yes::-K:-p:-p +91

petromila:Petromilo, to mám radost, že chutnali a díky, že jsi je udělala;-)

Tak tyhle brambory jsou výborné. Moc sme si pochutnali :-)

pazderka83:jsem ráda, že brambůrky chutnaly-dík že jsi je udělala;-)

Vynikající :yes: Tyto brambůrky a naložené masíčko v bylinkách... přítel dnešní oběd jen chválil, brambory budu dělat častěji, děkuji za inspiraci :-K

Ivana79:Ivčo, to mám ale radost;-)díky, že jsi je vyzkoušela a že chutnaly:-p:yes:

Jani,prikláňam sa k 82 kladným hodnoteniam a pridávam fotky;-)Viac nemám čo dodať,výborné:-*:yes:

monika17:Moni, to mám radost, že chutnaly a díky, že jsi je udělala:-K

Tak jsem je včera udělala a k tomu "Vepřové nudličky s praženým sezamem", dneska musím udělat další várku, masíčko s mrkvičkou ještě zbylo:-O:-D:-D ale po brambůrkách se slehla zem:-p:-D:-D
Bodík:yes:

Andrea:Andreo, děkuji za chválu a jsem potěšena, že jste si pochutnali:yes:;-)

Tak jsem je dnes udělala a jsou výýýborné, luxusní, mňamka :yes::yes:

Michaela Medkova: Michaelko, tak to mě moc těší;-):yes:

Dnes se tento recept objevil v náhodném receptu.Měla jsem připravené brambory k vaření, ale změnila jsem plán a na poslední chvíli udělala tyto řecké. K nim jsem podávala pečené kuře. Brambory jsou úúúžasnééééééééé. Zařazuji mezo oblíbené a dávám bodíčka.Díky za recept, budu dělat častěji.:-p

Agii87: Agi, vítám tě v naší Topkové rodině a at se ti u nás líbí;-):-K
Dej vědět,jak u vás Patates chutnaly;-)

dnes budou jako příloha :-) moc se na těším, milujeme pečené brambory bšeho druhu ;-)

mňam sú super +1:yes:

Aj u nás chutia, už dávno ich mám v "repertoári"...(bod som už dala)

Když jsem dnes přemýšlela, jakou zvolím přílohu k pečeným krůtím stehnům se zeleninou a bylinkami, vzpomněla jsem si na tento Tvůj recept, který čeká už víc než dva roky na vyzkoušení v dlouhé řadě podobně postižených receptů :-8:-8 Brambory jsou výborné a klidně bych je mohla i jako samostatné jídlo :-p:yes: Dovolím si přidat fotku:-K

Tuhle úpravu brambor znám, jsou moc dobré:-p:yes:

Jana Remkova:mě taky uteče plno receptů a velká výhoda náhodných receptů mi občas nějaký dá na světlo boží a já se divím, že tu něco takového je:-D

rebeka: Rebíčku, jsem moc ráda, že jste si pochutnali, u nás jsou taky hodně oblíbené. Fotička vyloženě roztomilá a hezká;-)

No teda, Bibi, nebýt rebeky, ani bych nevěděla, že tady máme něco tak úžasného. Takže bod doplňuji a v nejbližší době zrealizuji;-)

Bibinko, jako přílohu k dnešnímu obědu jsem zvolila tvé patetes a udělala jsem dobře.. je to svělá zálěžitost, přidávám bodík a obrázek;-)
ale nebyla bych to já, abych něco nepoletla.. jsem už taková matla:-8:-D:-D přehmátla jsem sáčky s kořením a místo rozmarýnu dala tymián, navíc jsem přidala špetku římského kmínu.. veliká lahoda:-p:-p;-):yes:
děkuju za skvělý recept, moc jsme si pochutnali:yes::-)

U nas umyte brambory ve slupce dame varit nez zacnou vrit, pak vypneme, slijeme a rozkrajime na osminky a takto ve slupce peceme hodinu na 180 stupnu na sadle. Pak jime s tatarkou a cesnekem. Plech dokazi snist na posezeni i sama:yes:

Už je běžim udělat, jenom když sem si to čet, tak už mi to chutná...:-))

Výborná příloha na př. k pečeným drůbežím jatýrkům, ale i jiným masíčkům a též jako samostatné jídlo se salátkem. Dobrůtka a zasloužený bodík.:-K:-K:-!:-!:yes::yes:

Leno M., díky, že jsi je vyzkoušela a jsem ráda, že chutnaly, ještě se je naučíš jíst;-)

Normálně jím brambory max. jako bramborovou kaši nebo bramboráky. Tenhle recept jsem vyzkoušela a musím říct: JE BEZVA!!!
Takže jestli někdo váhá, vřele doporučuji :yes:

Misko(neregistrovaná), jsem ráda, že jste si pochutnali-teda spíš přítel;-)budeš je muset brzy udělat znova, aby sis taky pochutnala:yes:

Včera jsem dělala tyhle super brambůrky jako přílohu k nudličkám po asijsku, přišel kamarád a skoro všechno zbaštil takže z těch pár brambůrek co na mě zbyly musím pochválit.:yes::yes::yes:

Marundo, ano je to ze syrových, ale úplně bych je do měkka nevařila, spíš jen povařila. Mohly by být blátivé a to by nebylo zdaleka ono;-)

Jani a to jsou syrové brambory předpokládám. Já je mám vždy tvrdé, tak raději dělám z vařených šlo by to?:yes:

Miszo, díky za chválu a vidím, že Patates u vás zdomácní a z toho mám velkou radost:yes:;-)

Bibinko :-) už jsem ti chválila tyto brambůrky jednou, ale chválím je znovu.:yes: Lepší pečené brambory neznám:-p Dnes jsem je pekla na pečícím papíře a bylo to superní. A žádná práce s čištěním plechu. Dovolím si přidat foto:-K

Jani a toto som si ja nevšimla:-O:-?:-!Čo najskôr urobím.Budú drčite výborné,keď ich všetci tak chválite;-)

Moc všem děkuji, že jste patates vyzkoušeli a já se raduji, že chutnali;-)

Bibi už jsou v troubě:-pPosílám bodík:yes:

NO VYPADÁ TO úžasně určitě brzo uvařím:yes::yes::yes:

Použil jsem bylinky co mám čerstvé na zahrádce a brambůrky jsem nechal 2 hoďky marinovat. Nemají chybu. EXCELENTNÍ. :yes:

:-p+50 bodík za tuto dobrůtku je tam:-)):yes::yes:

Vrátila jsem se ted z Řecka a měla jsem je tam taky jsou opravdu výborné a dnes je budu zrovna dělat! Vřele doporučuji

Radku(neregistrovaný), dává se to od oka a jestli dáš víc, nebo míň nic se neděje. Pro tvůj klid dej třeba od obojího 50 ml-stačí:-?;-)na obrázku mám modrou mísu a v ní mám rozmíchanou tu marinádu, tak si můžeš odvodit podle toho:-D

Jenom mi chybí koli dát vody a oleje.Díky

brambory s citronovou stavou by me nenapadlo...takze urcite vyzkousim, protoze pecene bramobry zboznuju :-D

Výborné :yes: doporučuji,všem doma moc chutnaly :-p a uděluji bodík :-K díky moc:-K

:-p:-pmňam:-pbodik+41:yes:

Dneska budou k obědu už se těšíme dávam bodík :-p:-p

Bibi,úžasné:-p:-p:-p:yes:+39dovolila jsem si přidat foto:-))

:-( Tak jsem dnes tyto brambory marně hledala, chtěla jsem je vyzkoušet k obědu, ale vůbec jsem je nenašla, ani v oblíbených (samozřejmě bramborách), ani v bramborových jídlech. Až teď, čistě náhodou....
Vůbec mě nenapadlo hledat v přílohách, vždy jen v bramborách.
Jak jsou názvy jídel i zařazení do kategorií zavádějící!!!

:yes: +37. :yes:

Vypadá to nádherně:-p:-p:-p:-p

Meyo.z, pekla jsem na 200st.a trochu chtějí hlídat, až budou mít tu správnou barvu dozlata(viz fotky);-)Každá trouba peče jinak, tak raději hlídej

Recept vypadá super, ukládám si ho, akorát by mě prosím zajímalo na kolik stupnů a jak dlouho mám péct. děkuji:yes:

Tato úprava brambor je bomba. Dnes jsem je dělala s čínou a ještě teď mlaskáme. Skvělé, skvělé, skvělé. Bodík letí:yes::-*:-K

Variel, to jsi mne velmi potěšila a hlavně že chutnalo-díky;-)

Dneska jsme tyto brambůrky měli jako přílohu k lososu, byly naprosto dokonalé, jen jsem bohužel neměla rozmarýn, místo něj jsem dala oregáno, ale i tak to nemělo chybu. Naprosto skvělý způsob, jak upravit brambory a docela i zdravě:-) bodík:yes:

Bibinko, vypadá to nádherně.... přidávám bodík a co nejdříve vyzkouším:yes:

Parádní recept zaslouží parádní fotku; parádní papání parádní aranžmá...;-):-K

Eli, díky za pěkný komentář:-*ale fotky máš parádní(jako vždycky)a tentokrát tak krásně naaranžovaný, že mi to připomnělo mořskou hvězdici, kterou mám vedle sebe;-)

Bibinko, posílám ti poděkování za skvělý recept :-p, bodíček a obrázky :-). Opravdu jsme si výjimečně pochutnali, jsme plní dojmů, chutí i vůně...:-K Použila jsem bohužel jen sušený rozmarýn a už teď se těším na další realizaci a čerstvým.
Tento recept všem ráda doporučuji!!

Bibinko, moc dobrá příloha k ledasčemu. Neměla jsem pažitku, ale i bez ní byly brambůrky moc dobré. Přidávám fotku a bodík :yes:

Kokronillo, vůbec nic tím, že nedáš pažitku nezkazíš, jak ti děvčata správně poradily;-)a chceš-li je mít ozdobný, tak na ně můžeš nakrájet třeba pórek, ale nemusí být nic-jsou stejně dobroučký:-p

Kokronillo klidně pažitku vynech, já ji tam taky nedala, protože ji děti nejí. Jídlo je to úžasný:-K

Bibinko i já jsem je vyzkoušela a jsou moc dobroučké:yes:
Bodík jsem ti už dala dřív:-)

Budu dělat v neděli, už se moc těším. Jen dotaz: myslíte, že bych mohla vynechat pažitku?

Jani73, to mám velkou radost, my je máme taky rádi.;-)

Dneska jsme měli opět k večeři:-8 a už to patří mezi naše oblíbená jídla:-*, Dobrý, rychlý,levný tak si to představuji, škoda že nemůžu přidat další bod:yes:

Patricie, tak že manžela pozdravuji a že má dobrý výběr, dobrého jídla:-Da ještě budete opakovat, tak to jsem v 7 nebi;-)

Bibi,od mého muže zasílám velký dík. :yes::yes:
Zítra je musím dělat znovu:-)):-p

Také se na ně chystám...recept vytištěný, "přimagnetovaný" na lednici...;-):-p

Dávám bodík Bibi, dnes byly u nás na večeři.Opravdu jsem měla nastartovaný foťák, ale neplánovaně došla i sestra a tak jsme se o brambůrky skoro porvali...:yes:

Karkulko, děkuji velmi, potěšilo to a všem ostatním patří také dík:-!;-)

Včera jsem neodolala a musela jsem je vyzkoušet,protože takovýhle dobroty já opravdu můžu:-8. No a jsou opravdu supéér!!:-p Bod 15.

Filipe(neregistrovaný), já ale nemám v názvu slovo "originální":-!Ty jsi je dělal, jak píšeš tak a mě byl recept dán originál Řekem;-) Nebude to ono tak, že se může v různých destinacích dělat jinak:-?Já myslím, že je to dost možné, nakonec to funguje i u nás, třeba "zelnice", co kraj, tak jinak dělaná a to je jen momentální příklad, je toho plno.;-)

Sorry ale original nejsou s cervenou paprikou a rozmarinem a plus tam jede hovezi vyvar a ne voda...neco jsem se ich napekl

Vašku, předpokládáš správně:-)

Předpokládám brambory, že jsou syrové ? Václav

Jani73, fotku máš pěknou, jsem ráda, že si jí sem dala a ještě víc radosti mi přineslo to, že vám chutnali;-)

Mňam,mňam, mňam. Dnes jsme měli k večeři:-D a bylo to super:-K.
Dovolila jsem si přidat fotku;-)

Už jsem si uložila, vyzkouším. Bod posílám i za fotku. Pipre má také fotku velice povedenou.:-)):-D:yes:

jen co koupím rozmarýn - jdu to ozkoušet ;-)

Ukládám, vypadají moc dobře,brzy vyzkouším...:-p:-p:-p

Teda Pipre, to je fofr a samým štěstím jsi mě zvedla ze židle, mám z toho bezva náladičku;-):-)

Bibi, neodolala jsem a tuto opravdovou mňamku jsem musela hned vyzkoušet :-) Pekla jsem to v remosce, zatím jen pro sebe asi z osmi menších brambor a z poloviční dávky přísad..manžel nemusí rozmarýn, ale i jemu to tentokrát vonělo, tak ochutnal, pochválil a příště musím péct už i pro něho:-)Je to opravdu moc dobré, může se jíst jako samostatné jídlo a umím si to představit např. i s masem upraveným jako gyros..Voní to v celém bytě dosud :-)..Dala bych více bodů, kdyby to šlo, tak aspoň jeden:yes:+9. a dovolila jsem si přidat i fotku :-)

Papričko, asi jsem nepoučená, ale vůbec nevím, co je hrnec Actifry-to je ostuda:-8,ale nemusíme znát všechno žejo;-)

Magdalenko, snaha byla, ale pak vylezlo sluníčko, tak jsem si připravovala veliké "kaménky"(truhlík, ale kamennej) na jaro. Tak je udělej příště;-)

Bibinko, to stojí za vyzkoušení, co nejdřív se na to vrhnu:-D +

Mňam. Já bych to navíc strčila do hrnce Actifry. Ukládám a vyzkouším.:yes::yes: ;-)

Prečo si recept nepridala o polhodinku skôr, tak sme mali iba také obyčajné zemiaky ku karé s kapustičkami...recept bude chvíľku musieť počkať, ale verím, že je to super! +

Jiřičko(neregistrovaná), já ti děkuji, je vidět, že jsi recept četla velmi poctivě:-Da to je dobře-už doplněno;-)
Všem moc děkuji a fakt vyzkoušejte, u Elizy už je to jasný a to mě těšíííí;-)

:-p:-p:yes::yes:

Jiřička 31. 10. 2009 14:29
Hezké odpoledne, recept se mi moc líbí a už si ho znamenám. Jenom bych chtěla upozornit, že v ingrediencích chybí pažitka a v postupu není uvenený olivový olej. Já jsem si s tím poradila, ale mladé kuchařky možná ne. Omlouvám se. J.

:yes:+bodík

Vypadaji uzasne. udelam dnes k veceri.:-pDavam bodik.:yes:

Bibi, dávám ti za pravdu, určitě stojí za vyzkoušení :-p.

Tak takové brambory mi jsou velice sympatické:yes::yes::yes:bod č.2:-))

Toby nám opravdu chutnalo:-/.Výborný tip na večeři:-D:-))

Tématické fráze:
řecké recepty, řecké brambory recept, řecké brambory, actifry recepty, recke brambory v troube, řecké recepty z mletého masa, brambory na řecký způsob, řecká kuchařka, přílohy z brambor, recepty actifry, řecké pečené brambory, řecké brambory bibinka, řecké moučníky, řecké pečené papriky, recept na recke brambory, řecké přílohy, kuřecí maso na řecký způsob, pečené brambory v troubě na rozmarýnu, rychle řecké recepty, priloha k lososu

Suroviny:
brambory, citron, olej olivový, voda, paprika sušená sladká, česnek, rozmarýn, sůl, pažitka

Přidat fotografie receptu