Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staropražské koláče

Hodnocení receptu je 5,0 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Paprika Paprika

Náročný

Suroviny

Porce: 6 ks

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 811 kJ /
4 257 kcal
Bílkoviny84,68 g
Tuky194,75 g
Vláknina16,07 g
Cholesterol 1,21 g
Sodík 315 mg
Sůl0,70 g
Sacharidy533,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na těsto dáme v tomto pořadí do pekárny a zapneme program TĚSTO. Krok 2: V době kynutí těsta si připravíme skořicovou drobenku a krém. Suroviny na drobenku dáme do misky a prstama důkladně propracujeme. Krok 3: Krém: V kastrolku si svaříme mléko s cukrem. Trochu mléka si předem odlijeme do misky, přidáme žloutek, mouku a promícháme. Krok 4: Jakmile bude mléko v kastrole horké (nesmí vřít), vlijeme obsah misky opatrně do kastrolu k mléku a mícháme, dokud směs nezhoustne. Krok 5: Po zhoustnutí povaříme ještě asi 2 minuty a sejmeme z ohně. Necháme chvíli odstát, a pak tuto směs vlijeme do mixéru a šleháme do vychladnutí. Krok 6: Když je krém vlažný, přidáme na kousky nakrájené máslo. Šleháme, dokud není zcela hladký. Hotový krém dáme vychladit do ledničky. Krok 7: Těsto vyndáme z DP, rozdělíme na 6 dílů a z každého vypracujeme koláč, který pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme skořicovou drobenkou a necháme cca 10 min. nakynout. Krok 8: Pak dáme do předem vyhřáté trouby na 170°C a pečeme cca 15 min. Krok 9: Koláče necháme vychladnout. Studené koláče rozřízneme a naplníme vanilkovým krémem.

Zveřejněno 6. 11. 2009

Poznámka autorky Paprika

Krém jsem použila (trošku upravený) http://www.toprecepty.cz/recept/5817-krem-na-dort/, ale je možno použít jakýkoliv váš oblíbený vanilkový krém, např. pudinkový. Já jsem zkoušela i ochucenou rostlinnou šlehačku (ta je na hlavní fotce), ale nebylo to ono. Vanilkový máslový krém je chutnější.

Moji kluci nebyli schopni celý takto promazaný koláč jíst, tak jsem jim z neprokrojeného kusu krájela malé krajíčky a krémem jsem je namazala jako chleba máslem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staropražské koláče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jZ0z

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staropražské koláče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jZ0z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (30)

Tak jsem taky vyzkoušela, jsou výborný :-), jenom krém jsem dělala podle sebe, Óle pudink s 250 ml mléka ušlehat, 1PL rumu, 1PL moučk.cukru :yes:

Irrena: To mně moc těší :-)

Protože jsou opravdu moc dobré, peču dnes podruhé;-)

Až teď, po několik letech jsem byla upozorněna, že jsem u svého příspěvku ze 7.11.2009 udala špatný odkaz. Omlouvám se, tyhle koláče peču podle Dadalovy kuchařky Pražský koláč. Odkaz totiž nejde zkopírovat, automaticky po zkopírování naskakuje první koláč ve sloupci kynutých koláčů.

Těsto už mi kyne v pečce a doufám že budou tak hezké jako tvoje a hlavně dobré:yes:Místo 6ti větších jsem udělala 12 malých;-)

Miluju tyto koláče! :-) bodík :yes:

:-pto musí

Ahojky, moc díky za recept. Když jsem pracovala asi před 16 lety v Praze, chodila jsem na ně do cukrárny. Určitě je těm mým chlapům upeču.

Dělávám je podobně.Jsou výborné.Jako krém někdy dávám uvařený vanilkový či citronový puding smíchaný s tvarohem a nebo banánový puding s pomazánkovým máslem a rozmačkanými banány a trochou citronu.:-):-)

Bety - já je dětem taky musím krájet :-D:-D a krém je možno dát jakýkoliv vanilkový;-). Děkuju za fotky, jsou :yes::yes:

Dovolila jsem si přidat moje fotky, dělám jiný krém, míchaný s vyšlehanou šlehačkou :yes:
Nedělám už velké koláče, ale více malých. Jinak ty větší jsem po naplnění a odležení pro lepší konzumaci krájela na plátky, tím nakrájením mi vznikly řezy plněné krémem.

Papriko, ty jsou tedy opravdu k nakousnutí:yes:

:-p:-p:-p:-pdávám plusík :yes::yes:

Papriko, :-!:-)):yes::yes::yes: (12+)

Hello :-) - moc děkuji za odkaz na originál:yes::yes: a musím říct, že jsem :-O:-O:-O koukala jak puk, že jsem to téměř trefila. Opravdu jsem to dělala podle citu a podle toho, jak mi ten koláč chutnal. Je pravda, že konzumace je trochu složitější - já si ho nakrájím na 1/4 ty pak už jíst jdou.;-)

Tématické fráze:
koláče, recept na pravý pražský koláč, pražské koláčky, michelský koláč, pražský koláč z pekarny, domaci kolace, recepty na koláče, recept na koláče, kolace recept, domácí pekárna koláče, hořovická pekárna, koláče z domácí pekarny, recept kolace, václavský koláč, historie kolacu, pražské kynuté koláče, recepty koláče, pražský kynutý koláč, michelský koláč recept, recepty z historie

Suroviny:
mléko, máslo, žloutek, sůl, mouka hladká, mouka polohrubá, kůra citronová, cukr, cukr vanilkový, droždí, vejce, mouka polohrubá, cukr krupice, máslo, skořice mletá, mléko, cukr, žloutek, mouka polohrubá, máslo

Přidat fotografie receptu