Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová pečeně - opravdu skvělá

Recept na vepřovou pečeni s podrobným postupem by měli zvládnout i méně zkušení kuchaři. Lákavé libové maso vepřové pečeně je třeba upéct správně, jen tak zůstane šťavnaté. Pak budou všichni vaši strávníci spokojeni.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

BarborkaS.

Snadný

Doba přípravy 220 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 180 min bez doby odležení masa

220 min (40 min příprava + 180 min tepelná úprava, bez doby odležení masa)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 816 kJ /
2 585 kcal
Bílkoviny331,03 g
Tuky114,81 g
Vláknina39,33 g
Cholesterol 650 mg
Sodík 1,29 g
Sůl2,88 g
Sacharidy40,82 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Česnek nasekáme a smícháme ho s olejem, kmínem a sladkou paprikou. Krok 2: Voňavou směsí celé maso potřeme, zabalíme ho do fólie a necháme přes noc odležet v chladničce. Krok 3: Tři hodiny před stolováním vyhřejeme troubu na 250 °C (horkovzdušnou na 220 °C). Krok 4: Vepřovou pečeni vyndáme z fólie a ze všech stran osolíme a opepříme. Krok 5: Dáme ji do většího pekáče dobře vytřeného sádlem a vložíme péct do trouby úplně dolů. Otáčíme a pečeme ze všech stran. Krok 6: Maso vyndáme z pekáče a do vypečeného tuku dáme opéct kosti (pokud je v pekáčku málo tuku, přidáme kousek sádla). Krok 7: Pak do pekáče vrátíme maso a malinko podlijeme vodou. Necháme péct 30 minut a maso občas polijeme výpekem. Krok 8: Mezitím očištěnou a oloupanou zeleninu pokrájíme na kostičky (cibuli, mrkev, celer a zbytek česneku). Krok 9: Troubu stáhneme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C), k masu přidáme všechnu zeleninu a bobkový list. Krok 10: Na maso nalijeme trochu horké vody nebo piva (horké proto, aby maso zbytečně nechladlo). Krok 11: Nyní pečeme ještě 1-1,5 hodiny, než je maso zvenku křupavé a uvnitř měkké. Občas podléváme, popřípadě dolijeme vodu nebo pivo. Je to důležité, aby maso nebylo suché. Krok 12: Do masa nepícháme, vytekla by všechna šťáva. Maso otáčíme obracečkou nebo vařečkou a zkoušíme jemným zmáčknutím. Jestli teče krvavá "voda" je ještě potřeba dopéct. Maso musí být pružné a na povrchu křupavé. Příliš tuhé maso je už přepečené. Krok 13: Pečeni vyjmeme a ve vypnuté troubě necháme výpek dojít, až zčervená. Scedíme ho do hrnce a případně ještě trochu povaříme, pak ochutíme a s brambory na loupačku podáváme k pečeni.

TIP: Rozdělení vepřového masa: Jak využít jednotlivé části v kuchyni

Zveřejněno 10. 11. 2009

Poznámka autorky BarborkaS.

Podáváme s brambory na loupačku, se sýrovou omáčkou a zeleninou (např. zelené fazolky se slaninou)

Výborné k posezení s přáteli nebo pro slavnostní příležitosti. Voňavá pečeně uprostřed stolu má své kouzlo. A příprava složitá opravdu není, jen časově náročná. Dobrou chuť!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová pečeně - opravdu skvělá

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Gv9r

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová pečeně - opravdu skvělá

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Gv9r

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Skvělé jídlo. Dcera si ho vyžádala Už po druhé v průběhu dvou týdnů :)

Barborko, za kvalitně napsaný recept posílám velký plusový bod. Napsat recept podle kterého dokáže uvařit i začínající kuchařinka je velké umění.:yes: Dobře upečená vepřová pečeně nemá chybu. :-p I když manžel má raději pořádně načesnekovaný pečený bůček nebo krkovičku.:-)):-D

vůbec nevadí, že jsou fotky takové - pečeně je u nás velmi oblíbená :yes:
+ bod

Omlouvám za nekvalitní fotku, byl u nás takový frmol, že nebyl čas fotit. Ovšem chutnalo moc:-)

Tento týden mají v akci teploměr http://www.lidl.cz/cps/rde/xchg/lidl_cz/hs.xsl/ind...

Už jsem strašně zvědavá na fotky :-);-)

:-p Pokud máte teploměr, který se dá do masa zapíchnout, vnitřní teplota by měla být 70°C. Já vím, že se do masa nepíchá, ale tohle je prostě kompromis. A když si teplotu ověříte jen na konci pečení, píchnete svrchu, škoda zas není tak veliká.;-)
Tady v americku se dají koupit, a mám jeden doma, dálkové teploměry. Do masa zapíchnete už před pečením sondu teploměru, tepluvdorný kablík má na konci měřič, a já, bez otvírání trouby vím jak jsme daleko s pečením.:-8
Náramná věcička a pokud je to doma k dostání a stojí to přiměřeně, tedy o hodně míň než auto:-), doporučuju koupit.
K receptu samozřejmě bod, protože to je klasika, která tu nebyla a zasluhuje ocenění.:yes:

Tématické fráze:
vepřová pečeně, vepřová pečeně recepty, vepřová pečeně recept, veprova pecene v troube, znojemská vepřová pečeně, vepřová pečeně bez kosti recepty, vepřová pečeně s kostí, vepřová pečeně bez kosti, vepřová pečeně bez kosti recept, recept veprova pecene, co uvařit z vepřové pečeně, recept na veprovou peceni, vepřová pečeně s kostí recepty, recepty z vepřové pečeně, recepty vepřová pečeně, pečené vepřové maso, vepřová pečeně s kostí recept, znojemská pečeně z vepřového masa, vepřové maso recepty, vepřové maso recepty

Suroviny:
pečeně vepřová, kosti vepřové, kmín drcený, paprika sušená sladká, česnek, olej, sůl, pepř mletý, cibule, mrkev, celer, bobkový list, sádlo, pivo světlé

Přidat fotografie receptu