Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vdolky

Pod pojmem vdolky si asi většina z nás představí smažené kynuté těsto s povidly a tvarohem. Nicméně vdolky podle našeho receptu jsou jiné, slané. Pečené bochánky můžete využít jako přílohu k polévkám, například gulášové nebo dršťkové.

Hodnocení receptu je 4,8 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Michaela Medkova Michaela Medkova

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min + doba kynutí

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava, + doba kynutí)

Suroviny pro 16 kusů

16kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 737 kJ /
4 000 kcal
Bílkoviny89,66 g
Tuky229,29 g
Vláknina18,36 g
Cholesterol 533 mg
Sodík 312 mg
Sůl0,67 g
Sacharidy385,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme si kvásek z droždí, mléka a cukru a necháme ho vykynout. Krok 2: Smícháme vykynutý kvásek s moukou, vejcem, olejem a solí. Vypracujeme nelepivé těsto a necháme ho vykynout. Krok 3: Po vykynutí uděláme z těsta 16 kuliček, které položíme na plech s pečicím papírem. Krok 4: Kuličky na plechu zploštíme a potřeme vejcem, posypeme solí a mákem. Krok 5: Můžeme sypat dle libosti i kmínem a nebo sezamem. Nechce krátce dokynout asi 15 minut. Krok 6: Než bulky vykynou, vyhřejeme troubu na 190 °C. Krok 7: Dáme péci připravené bulky a ztlumíme teplotu v troubě asi o 10 stupňů. Pečeme do světlehnědé barvy. Krok 8: Po upečení potřeme vdolky olejem. Necháme vystydnout na mřížce.

TIP: Jak připravit pečivo

Zveřejněno 14. 11. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vdolky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zvB5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vdolky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zvB5

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (52)

MonikaP: dekuji za vyzkouseni rcp a jsem rada, ze se povedly

Rychlé a výborné. S těstem se velmi dobře pracuje. A chuťově jsou vynikající. Přikládám i fotku k receptu.

Kristýna 11. 4. 2017 20:38
:-8:-8

Recept jsem dnes vyzkousela. kvasek i testo vykynulo a po upeceni vubec nebyly nadejchany spis naopak, vevnitr jakoby zdrcly,drobivy. vdolky jsem delala presne podle receptu,poradi nekdo cim by to mohlo byt?

MajaV: Díky za fotečku :-Ka s tím sýrem, to je dobrý nápad:yes:

Jsou vynikající:yes:, dovolila jsem si přidat fotku, část jich synovi sypu místo mákem strouhaným sýrem:-)

MajaV:Díky,jsem ráda, že chutnalo celé rodince:-));-)

Dneska upečeny a hned také rodinkou snědeny;-):-)), jsou opravdu výborné:yes:

Jana:Ahoj, to je super:yes:, jsem ráda, že se povedly a chutnaly;-)my je máme taky moc rádi

Ahoj dnes jsem dělala poprvý vdolky a našla jsem tento recept.. jednoduchý, rychlý, paráda :yes:... jen jsem mléko ani olej neodměřovala..všechno podle oka :-)) chutnalo! :-)

Hanča: děkuji za vyzkoušení a jsem ráda, že chutnalo.;-):-K Taky někdy udělám houstičky, je to taková změna;-)

vdolečky výborné. Peču ráda a ráda zkouším nové, takže když říkám super, je to super ;-)
Někdo se tu ptal, proč kostka droždí, když na půl kg mouky se dává kostky půl. To je sice pravda, ale do kynutých věcí, jako jsou buchty, vdolky, nebo houskové knedlíky či vánočka dávám také kostku celou (na půl kg mouky), ono to je pak víc nakynuté a oprvdu to chuťově není znát.
Ještě jedna poznámečka. Mám dvě děti a ty o vdolky jako takové (bochánky) dvakrát nestojí, zato když s nich zapletu housky, tak se po nich jen zapráší :-D

ALENA: Děkuji za vyzkoušení rcp a jsem ráda, že chutnalo.;-)

Opravdu vyborné a můžu říct neměla sem vejce,tak sem do těsta vejce nedala a potřela maslem a byli ještě lepší,doma se po nich jen zaprášilo a to vždy dělám dvojdávku :-) opravdu vyborné

ester:vdolky peču na 180°,asi tak 20 min., to se pozná podle vzhledu, přesně jsem nikdy nesledovala a nebo se taky do nich dá píchnout špejlí;-)

prosím, prosím, na kolik stupňů a jak dlouho pečete???

Mikous:Děkuji za vyzkoušení receptu, jsem ráda, že chutnalo.;-)
Je mi líto, že vdolky nevyšly tak, jak by měly, ale bohužel Vám neporadím, mě se to ještě nestalo. Možná by poradily některé zkušenější kuchařky.:-/

Tak jsem se vrhla na vdolky dle Vašeho receptu a dávám bodík :yes:, jsou vynikající. Upekla jsem je včera večer a po dnešním obědě nezůstal ani jeden. Jen bych se chtěla zeptat, těsto mi krásně vykynulo, vdolky na plechu ještě vyskočily, ale po upečení jsem z nich měla takové napuchlé placky (připomínají v krámě koupenou housku) a ne krásné bochánky, jako máte vy, můžete mi prosím poradit, co jsem udělala špatně?

eliss:díky za foto i bodíka;-)

Vdolky s mákem, dobrůtka z dětství :-)
Dělám podobně, místo oleje dávám máslo. Dovolila jsem si přidat fotku a dávám bodík :yes:

Nikola: Jsem ráda, že chutnalo a děkuji za chválu;-)

Děkuji za perfektní recept. Zkusila jsem dát na pár vdolků plátek slaniny místo máku a je to super :-p

doprava:Dávám jednu kostičku droždí, recept jsem tak převzala od kamarádky.:-)

Mohu se zeptat, zda položkou 1 droždí je myšlena jedna celá kostička droždí? V jiných receptech jsem na půl kila mouky viděla jen 1/2 kostky, tak abychměla jasno... Děkuji.

Alena: Děkuji za pochvalu, díky posílám i tatínkovi a jsem velmi ráda, že vdolky chutnaly. Pepř zkusím.

ještě jsem zapomněla říct.že jsem si do těsta přidala trochu
pepře-zkuste

tento recept je výborný a popchválil ho i můj 77 letý tatínek,který už pár vdolků ochutnal.:-)

Lusinka: Děkuji a jsem ráda, že se recept osvědčil a budete ho i dále využívat.:-p

:-p mňamka, rychlé, jednoduché, levné a hlavně moooc dobré :yes: kynutá těsta nedělám zrovna s oblibou, ale tohle již mám zapsané v sešitku a těším se, až ho budu dělat znovu. Díky moc za recept.

Olga
Děkuji za dobré hodnocení vdolečků. Taky je máme moc rádi.:-p

Michaela Medkova:
tento recept na vdolky je jeden z nejlepších, vdolečky jsou díky oleji vláčné.
Já nechávám \\\"kuličky\\\" ještě kynout i na plechu. Poté, když je vytáhnu z trouby, potřu (nebo pokapu) rozpuštěným máslíčkem...mňamka.

Mishka - děkuji za kladné hodnocení mého receptu a jsem ráda, že se vdolky povedly:-p Též děkuji za bodíčka:-))

Michaela Medkova: Teď jsem vdolky dopekla a jsou skvělé... Už jsem zkoušela péct podobné, ale do těsta se nepřidával olej a po upečení byly tuhé a druhý den tvrdé jak broky:-)) Tyhle proti nim nemají chybu... Dávám bodík :-)

Michaela Medkova:

Andreo6 vdolky solím vždy tak, jak se říká špetkou soli na každý vdolek.Myslím, že příště se povedou přesně osolit.Jsem ráda, že se povedly.

Dobrý den, teď jsem vytáhla vdolky z trouby, jsou skvělé. Ale samozřejmě jsem si neuvědomila, že dělám slané vdolky a dala tam pouze špetku soli a jsou málo slané. Můžete poradit kolik soli dáváte? Jinak dávám bodík. Dík.:yes::-p:-*:-D:-))

aaaaa ty milujuuuuuu. Víc cukru prosííím :-D

Lído, jsem ráda, že se vdolky povedly

Paní Medková dnes jsem pekla vaše vdolky a můžu říci že je recept úžasný a skvěle se povedly moc děkuji:-p:-*

Ahoj kafnak, tedy přesně jsem nikdy nesledovala čas, jak dlouho vdolky peču.Prostě až jsou takové nazlátlé, tak jsou hotové.

Ahoj:-)prosim Vás, jak dlouho se ty vdolky pečou..??..děkuji;-)

Ještě chci upřesnit, 1vejce přijde do těsta a 1vejcem vdolky potíráme.

Cathleen, recept je v pořádku, mám ho od své kamarádky, která je dobrá kuchařka.Sama jsem vdolky již několikrát pekla a jsou výborné.

Cathleen, to bude evidentne preklep, snáď to autorka upresní...

Možná receptu špatně rozumím, ale na 500 g mouky přijde tolik tektiny?:-O 2 dcl oleje = 200 ml, 2,50 dcl mléka = 250 ml, 2 vejce = asi 100-120 ml.....je dcl decilitr?

Pro Dr.Holuba nevím , jestli jste měli nouzi o vajíčka, ale u nás se vždy při kynutí rozpeků dává to kynutého těsta vajíčko, recept mám napsaný od babičky.Ještě jsem si to šla ověřit.No nic v každé rodině je to jinak.

Tématické fráze:
vdolky, vdolky s mákem, vdolky recept, vdolky jednoduché, recept na vdolky, slané vdolky, recept na vdolky slané s mákem, vdolky do trouby, slane vdolky recept, vdolky s mákem recept, vdolky k čočce, vdolky bez kynutí, slané vdolky k polévce, vdolky k mrkvi, vdolek, recept na slané vdolky, vdolky recept jednoduché, vdolky z trouby, recept vdolky, sypánky

Suroviny:
mouka hladká, olej, mléko, droždí, cukr, vejce, sůl, mák

Přidat fotografie receptu