Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holandské řízky

Šťavnaté maso se sýrem obalené v trojobalu, to jsou holandské řízky. Sice nejsou tak úplně holandské, ale lahodné a rychle hotové bezpochyby ano. Můžeme je smažit i péct v troubě, výborně chutnají s přidanou petrželkou.

Hodnocení receptu je 4,9 (210×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eviik a Miira Eviik a Miira

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby odležení masa

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby odležení masa)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 923 kJ /
1 177 kcal
Bílkoviny150,88 g
Tuky53,81 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 456 mg
Sodík 2,33 g
Sůl5,69 g
Sacharidy22,19 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem promícháme maso se studeným mlékem, které přidáváme postupně a v množství podle potřeby. Přikryté v míse uložíme na noc do lednice. Krok 2: Druhý den přidáme nastrouhaný sýr, osolíme a opepříme. Navlhčenýma rukama tvarujeme řízky. Krok 3: Řízky nejdříve ponoříme do rozšlehaného vejce a poté obalíme ve strouhance. Celý proces obalení zopakujeme ještě jednou. Krok 4: Řízky z obou stran smažíme v rozehřátém oleji. Krok 5: Podáváme s bramborovou kaší.

TIP: Jak na nejlepší bramborovou kaši?

Zveřejněno 22. 11. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Holandské řízky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1WQG

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Holandské řízky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1WQG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (160)

Monika146: Jak je smažíte, aby neprskaly?

Vynikající jídlo, máme ho moc rádi. Smíchám bůček s pleckem a sýrem nešetřím. Jen se po nich zapráší ;-)

Výborné

satelit: Tam, ale není napsaný trojobal..čili vejce a strouhanka. :-)

mika59: No, není tu napsaný ani muškát, což je u holandského řízku dost podstatné. Třeba někomu nechutná. A trojobal je napsaný jako "dvojobal" - jenom vejce a strouhanka. Ale to, že se musí nejdříve dát do mouky, snad víme, tak se nic neděje. Takže - vytvarované řízečky obalit jako tradiční řízek - hl. mouka, vejce, strouhanka a šup s tím do vyšší vrstvy rozpáleného sádla (nebo oleje).:-K

Obalují se v trojobalu tzn i v hladké mouce?

Chutnají skvěle a jsou hezky šťavnaté :)

Ivonne: Zkuste dát víc sýru, u nás doma jsou hodně oblíbené, ale dávám daleko více sýru (od oka, ale určitě to je minimálně 300g). Viděla jsem i tip, že z masa uděláte placku, dovnitř dáte navíc kostičku sýru, zabalíte, rozplácnete na placku a dál obalíte v trojobale a osmažíte. Zkuste jim dát ještě šanci :-)

Ja to udelala dnes k veceri a dost nas to zklamalo. Rezept zni lepsi nez je.
Nic moc. Syr jsem myslela ze bude trochu vytekat a spis "zmizel"
Rezept si s oblibenych zas vyndam.
Skoda.

To je "klasicky karbanatek" lepsi

Moc dobré. Pochvalovala si je celá rodina. Děkuji za recept. :-8

Dnes uvařeno a opravdu super. 🙂 Děkuji za recept, pošmákli jsme si celá rodina. :-K

Klára: zrovna jsem to chtěla taky napsat, že tam patří petrželová nať a namočený rohlík tam nepatří:-O

Dneska jsem je dělal k obědu. Nejlepší holanďáky, co jsme jedli. Použité maso z kýty. 👍🏼

Jsou mezi námi pamětníci, kteří za "dávných" časů povinně u řezníka kupovali bůček. Problém měly kuchařky ve školních kuchyních, a tento recept byl vyhledávaný právě pro zvláštní efekt - maso smíchané s mlékem změnilo svou tukovou strukturu a výsledkem byl jemný výrobek na úrovni telecího masa. V mateřské škole kuchařky maso místo smažení pekly v troubě.

:-)<3:yes::-K

Uvařeno a snězeno. S bramborovým salátem. Nestačila jsem vyfotit.

Vynikající recept a troufám si říci,že i nejlepší na holandské řízky.:yes::yes::yes:

Moc dobré<3

Výborné, už roky jsem nedělala a dnes jsem se vrátila do dětství <3:-)

Kdysi jsme dělávali dost často, dnes až po několikaleté pauze, když jsem koupila místo mix mletého pouze mleté vepřové. Připomnělo mi to skoro už zapomenutou dobrůtku a určitě budu dělat častěji. <3:yes:

Dnes jsem řízky dělala, klasika, která nezklame..:yes: Přidala jsem foto..:-)

Mňam<3

Mňam :yes: tohle je nesmrtelná klasika, též přidávám foto

Romario: ano presne tak..jedine z bucku..nejlepe namlety ;-)bucek + mleta..

Charlie138415:

Opět úžasný oběd. Dělám již po několikáté, jedině z bůčku,sýr podle toho, co u nás mají. Dnes i s fotkou. :yes:<3

úžasný recept dělám po několikáté..nemá chybu :-):yes:

Do holandských řízků patří jemně posekaná petrželka, na to jste tu všichni zapomněli.

Díky byli nejlepší co jsem kdy jedl:yes::-)<3

Mnam mnam <3

Charlie138415 20. 8. 2017 13:13
mika59: Asi mi to uniklo, ale nepsala jsem, že se jedná o holandský řízek, jen že dělám podle receptu (viz citace textu), tudíž trošku nechápu Váš koment. Klaxické HŘ nám nechutnají a toto je dobrá varianta. Jinak pokud jsme u těch názvů jídel s doslovným dodržováním surovin, vezměme např. takovou bramborovou kaši. X lidí X chutí a každý ji dělá jinak... Záleží, komu co chutná ;-)

Charlie138415 19. 8. 2017 19:20
Dělám už léta dle receptu . 1kg bůčku, 150-200g eidamu, 1 cibule, 1-2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 namočený rohlík v mléce - toto vše semelu ( maso na kostky, prokládám do strojku maso, sýr, cibuli - toto pomáhá dobře čistit strojek a tolik se to neucpává, nakonec dám do strojku rohlík namočený v mléce - krásně strojek dočistí), do semleté směsi přidám dle chuti sůl, pepř, 1 vajíčko. udělám placičky a obaluji již jen ve strouhance. K těmto řízečkům dělám bramborovou kaši a vždy zmizí tak rychle, že většinou na druhý den žádný nezbyde. Pokud mám doma slaninu, přidám do strojku k masu pár kousků, dodá masíčku další vytuněnou chuť navíc. Ale není třeba.

Charlie138415: To je všechno fajn, ale to už je úplně něco jiného...ale Holandský řízek ne...:-( to je spíše karbanátek se sýrem...

Uchvacuje mě, jak všichni udávají jako maso do holandského řízku, libový bůček, plecko nebo dokonce kýtu. Tyhle řízky jsme dělali už před více než 40 lety a zásadně z tučného bůčku. Tyhle libové jsou suché nedobré, ty naše byly šťavnaté a křehké.

Janinan: :-D

Zobrazit 2 starší odpovědi

dnes jsem dělala s cibulkou kterou jsem nakrájela do směsi, a bylo to skvělé, sýr do holandského řízku samozřejmě patří, je to vynikající:))
Hezký den přeje astroložka, pište na email harmony168@seznam.cz a vyložím vám co vás čeká v nejbližším roce, možná i později

Haluška:
No, pokud bude aspoň druhá část vašeho komentíku vymazána, tak se v nejbližším roce, možná i později, stanu astrologem... :-D

Před chvílí jsem je dosmažila a jsou teda fakt výborný :-Q :yes:

Pročetl jsem asi 15 receptů na holanský řízek, ve všech je napsáno z mletého masa, ale to je velký omyl, mleté maso se musí ještě rozsekat na kaši v mixeru s přidáním mléka, potom je konzistence úplně jiná maso je po upečení hladké bez pórů.
Jinak to bude obyčejný karbanátek do kterého jste přidali sýr.

Petr: Tak to asi těžko karbanátek,do tohoto se dává jen sůl a pepř,do karbanátků patří majoránka,česnek atd.:-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Dělala jsem již dle několika receptů, ale po vyzkoušení tohoto už jiné nehledám :yes:

Tak dnes jsem je opět dělala,ale s nivou:yes:

Jana Pikálková 15. 9. 2016 18:09
Taky mám ráda tyhle řízečky :-K

chutnal mi dobře uvnitř jsem cítil maso když se totiž tam dá maso do sýra a mělo to dobrou chuť a měl jsem šest let :-K:-K:-K

macdonaldova 5. 9. 2016 06:24
Recept vymyslel lázeňský kuchař v K.Varech ,protože měli problém,jak zpracovat bůček.
Do receptu patří mletý bůček, obyčejná Cihla sýr a lžíce hrubé mouky(sůl). Trošku mléka. Vše se zamíchá a nechá v lednici,nejlépe přes noc. Obalovat v trojobalu.:-)

Tak první NESOLÍTE (ještě tak důrazně napsáno

Zobrazit starší odpověď

Ládíček 3. 5. 2016 14:45
Recept je dobrý.Chybí muškátový oříšek.Jinak doporučuji smažit na sádle,Chuť je daleko jemnější.Zásada dobrého kuchaře je že ctí živočišné tuky na smažení.Olej patří do motoru,případně na mazání pantů u dveří,aby nevrzaly.Hezký den.

Dnes jsem vyzkoušel a vynikající. Jednoduché, trochu jsem se bál obalování, ale i to jsem zvládl, a konečně holanďany, jak mají být. Děkuji za recept. :yes:

Dnes opět tato pochoutka:yes::yes:Už je jinak ani nedělám:-))

casino: to jsem někde četla :-D

cathleen:
No, nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu bránit vaše (a jiných) právo to říkat:-)

casino: používáš silná slova - nikoho neškolím.
Přijde mi zcela zbytečné, že sem někdo dojde a opět dmýchá vášně okolo starého a vyšumělého komentu, na který už sama komentující pradávno zapomněla a sem už třeba víc nenakoukla.
Tu kuchtu, jak ji nazýváš, už zdrbli jiní, vyšumělo to a je (byl) klid. Netřeba to otevírat znovu.

cathleen:
No, on to Jirka: ještě řekl docela kulantně:-D Kuchtu, která vyhodila (jak sama píše) nepodařené jídlo tohoto typu, bych nazval jinak;-)
Přijde mi ale nepřípadné školit tu někoho za to, že reaguje na komentář, byť 5,5roku starý:-//
Právě proto jsou tu komentáře...:-)

Jirka: že vás baví reagovat tímto způsobem na komentář (a zkušenost) starý 5,5 roku:-O
A ano, i jednoduchý receptt se pokazit dá. Právě proto jsou tu komentáře, aby se na chybu přišlo.

Lucka:Paní asi nebude moc šikovná že? :-O
Pokud se dodrží receptura, použije se tučnější maso, promíchá se s mlékem a nechá se přes noc, tak se všechno mléku vstřebá a NIC se nepřipaluje. Sýr je dobrá nastrouhat na hrubo a vše samozřejmě obalit ve vejci a strouhance.
Opravdu nechápu, jak tenhle jednoduchý recept může někdo pokazit. :no:

Dobrota! :-) nenechávala jsem je sice uležet v mléce den předem, ale všechno jsem udělala až ten den :-) ale i tak delikatesa :-) byly jemné :-) doma chutnaly a rodiče si vzaly řízečky i do práce :-P ...
+ bodík :yes:

Tak dnes opět ty úžasné tvoje řízečky:yes:

Na Remo plátky jsem chodila za totáče do pasáže Lucerna v Praze. Milovala jsem je. :-p

Tak dnes opět tvoje řízečky:yes::yes::yes:

Přesně, jak je dělám já. Zbožňujem je :yes:

Už jsem je dlouho nedělala a tak už je mám na zítra připravený.Já tam dávám ještě vajíčko a petrželku.Tu tam mám ráda.A vůbec je to bašta.:-p:yes:

kuchta Drahuš::yes::yes:

Opět dnes tato dobrůtka:yes:

Jako další v pořadí :-) bych chtěla recept velice pochválit. Včera jsem dělala poprvé a řízky z 0,5 kg mletého jsme spořádali naposezení ve dvou :-8. Opravdu velká bašta :yes:

Dosud jsem dělala holandské řízky z bůčku. Dnes jsem je udělala z plecka podle tohoto receptu a musím říct, že jsou mnohem lepší než z bůčku :-p. Mléka jsem dala 1,5 deci. Jinak už je dělat nebudu. Díky za recept ;-):yes:

Dnes byly řízečky o obědu s br.kaší a mrkvovým salátem, byly vynikající, šťavnaté. Dělala jsem je poprvé a určitě ne naposledy.Díky za recept.:-p;-);-);-)

Moc moc dobré, byla to moje premiéra, vyzkoušet holandské řízky byl můj sen, jen jsem se realizace bála, nevím proč, recept je skvělý:yes:

Děkuji za dobrý recept, přidávám bodík a k mým oblíbeným a nezbývá, než chválit!!!! Jeden jsme ochutnali, ostatní až zítra na oběd a dělala jsem to z půl kila masa a 200 g eidamu a bylo z toho 11 holanďanů:-):yes:

Děkuji za inspiraci - dělala jsem dnes k obědu a všem moc chutnalo.

casino:to je možné,ale mlékem maso zkřehne a o něco lépe se s hmotou pracuje. Že je šťavnatější o tom žádná ;) jo a chybí muškát. oříšek,což je dost podstatná ingredience ;)

kuchta Drahuš 3. 9. 2014 16:03
Odjakživa se holanďáky dělají z bůčku a nikdy se nepřidává vejce ani houska jako do karbanátků. Sýr se má strouhat na velkých slzách a je lepší gouda než eidam. Obalovat dvakrát je taky hloupost. Kaše je samozřejmě nejlepší příloha.

nejlepší jsou s domácí bramborou kaší :))

Dělám stejně,fakt je ten že se s hmotou trošku hůř pracuje,ale co by člověk neudělal pro takovou mňamku :-8 Zkuste přidat muškátový oříšek...bez něj si to už ani neumím představit;-)

Veronika:
Příloha?
Zkuste zkusit http://www.toprecepty.cz/recept/40162-dusene-bramb...:-))

margareta:
Mléko?
Zkuste zkusit bez mléka a uvidíte, že to bude držet pohromadě... No, možná je to míň šťavnaté, ale kompaktní:-))

margareta 2. 9. 2014 12:25
Mléko se vmíchává proto,aby hmota držela kompaktní,neboť se nedává vejce jako do karbanátků.Obalit 2x - zabrání to vytékání sýra.Řízky jsou krásně šťavnaté i když použijete mleté hovězí.

Veronika 2. 9. 2014 11:59
Nechapu tu chytrolinku tady, ktera remca, ze se to pripaluje. "Ty nadhero, co neumis smazit, nechapu,jak jsi mohla vyhodit tolik masa a nezkusit to treba smazit v troube nebo ve fritaku." Jinak se na recept uz chystam a tesim se. Budu jej delat fritaku, myslim, ze jednotna teplota oleje bude pro tenhle typ rizku nejlepsi volba. Akorat nevim, co udelam za prilohu. *le premesleni*:-) Dekuji za inspiraci.

hledala jsem inspiraci co uvařit a už ji mám,dík.Sylvík

Lady-of-Shadow 9. 7. 2014 09:03
dejna:já to mám stejné, akorát můj nesnáší kuřecí maso. a myslíte, že si ho odepřu??? Dělám si jej na nejrůznější způsoby a pak ho provokuju, když on má kopračku a já maso :-D:-D

přidala jsem česnek, cibuli, majoránku a vajíčko, asi úplně jiný recept :-)) pinqu@seznam.cz

Pro velký úspěch jsem je dnes opět dělala:yes::yes::yes::yes:

Děkuji za nápad,výborné ;-)

Opravdu tam nepatri vajicko?:-O

:-p:-K:yes:

Věruša01 13. 4. 2014 09:13
HHmmm.....Mnam jsou fakt dobré:-D

Dnes jsem je také dělala:yes:

dělávám stejně, dobrota:yes:

Dnes jsem dělala na oběd, jedním slovem dobrota, plné šťávy, mňam mňam. :yes:

Já je dělám zrovna tak,jsou pěkně šťavnaté. Na maso ale naleju vařící mléko a nenechávám odležet. Taky nepoužívám trojobal, ale namočenýma rukama ve studené vodě dělám placičky a hned smažím.

Jarda: Bodík :-D

dobrý den, chtěla jsem se zeptat: nezapomněla jste na vajíčko ?? Nebo tam nepříjde ? ;-) děkuji za odpověď :-))

Mirčo, dneska jsem dělala karboše podle tvého receptu, akorát mlíko jsem vyměnila ta tučnou 33% smetanu a obalovala jsem klasicky v trojobalu. Sýr jsem měla goudu. Moc jsme si pošmákli :yes:

:-K:-p:yes:

Nevěděla jsem,že se dává mléko:-Ovždy jsem dělala normální mleté maso jako karbanátky jen k tomu přidala sýr.Toto bylo opravdu moc dobré a šťavnaté.Moc jsme si pochutnali!!!!!!:-):-K

super,jednoduché a výborné :yes::yes::yes::yes::yes::yes:Doporučuji:-K:-K:-K:-K

Tak to bylo MASO! A to doslova ;-). Bod už letí!

Markéta 4. 3. 2013 15:00
:yes::yes::yes::-):-):-):-) jsou super

Tématické fráze:
holandský řízek, holandský řízek, holandský řízek recept, holandské řízky z mletého masa, holanský řízek, holanské řízky, recept na holandský řízek, recepty holansky rizky, recept holandský řízek, holanský řízek recept, pravý holandský řízek, holandský řízek se sýrem, holanské řizky recept, recepty holandský řízek, maminčiny recepty holandský řízek, holandský řízek podle pohlreicha, holandské karbanátky, holadsky řizek, pravý holandský řízek recept, recept na holanské řízky

Suroviny:
maso vepřové mleté, sýr eidam, mléko, sůl, pepř mletý, vejce, strouhanka, olej

Přidat fotografie receptu