Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborné kyselo

Hodnocení receptu je 4,2 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eviik a Miira Eviik a Miira

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 067 kJ /
733 kcal
Bílkoviny48,86 g
Tuky38,31 g
Vláknina12,25 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 519 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy44,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na sádle usmažím cibuli do růžova, zaliji trochou vody.Přidáme na kostičky nakrájené brambory,sůl,pepř a kmín. Krok 2: Sušené houby,které si předem namočím i s vodou,ve které byly namočené. Krok 3: Až budou brambory měkké, přidáme kvásek,který jsme si rozkvedlali.Pokud je hrudkovatý, je lepší ho lít přes sítko a pořád míchat. Krok 4: Polévka okamžitě hodně zhoustne,takže ji doředím mlékem, dělám ji tak středně hustou,ale to je na chuti každého. Krok 5: Pomalu provaříme a mezi tím si dáme na pánvičku trochu másla a umícháme 5 vajec (počet je asi na 5 litrů polévky), ta přidáme do polévky.

Zveřejněno 24. 11. 2009

Poznámka autorky Eviik a Miira

Kvásek se dá koupit.Prodává se také jako chlebové těsto,to je ale tužší,a tak ho je potřeba rozředit v mléce,jinak se s ním pracuje stejně jako s kváskem.

Kyselo jsem se naučila asi před rokem a dělám ho docela často.Přeji dobrou chuť :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborné kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vlDM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborné kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vlDM

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Jarka albrechtova: Jak Focus2002 říká, kvásek se na mrazák nedává, ale jde ho uchovat dlouhodobě i jinak:
https://www.idnes.cz/hobby/domov/osetreni-kvasku-b...
Možná to bude zajímat i někoho dalšího. ;-)

Jarka albrechtova: ne

Jarka albrechtova 4. 8. 2016 08:18
Dobrý den,může se dát kvásek na kyselo zmrazit? děkuji

Jitka Novotná 12. 5. 2016 14:47
Já dělám kyselo pro celou bandu, houby mám také zmrazené, nebo v létě čerstvé, ale brambory vařím ve slupce vždy zvlášť a každý si přidá kolik chce, je to super jídlo, každý se vždy "přežere"!:-pjavascript:;

Eli já sem zjistila,že je to jedno.Měla sem ho na kredenci třeba i dva dny(kvas),ale ať tak nebo tak vždy bylo moc dobré;-)Teď sem ho dělala před Vánocema a jen se po něm zaprášilo.Měla sem moc práce a hrozně sem spěchala a rodina mi pak řekla,že ho mám vždy dobré,ale tohle bylo nejlepší,co kdy jedli:-p Buď to bylo spěchem nebo kvasem,řekla bych že na něm záleží nejvíc;-):-))Každopádně děkuji za foto;-)

Moje premiéra, pokud se vaření s kváskem týče... Je to moc dobré, jen jsem nechala ten kvásek přes noc, jak jsem se dočetla v podobných receptech. :-p:yes:

Jo jo špagetko už sem na to koukala;-)...já sem si s ním naškrábala hlavně u babičky(a taky s chlupáčema):-)),i když nepotkala sem zatím nikoho,komu by nechutnalo.

Kyselo dělám podle receptu v podobných - tam taky vysvětluju jak a co s kváskem. Kyselo je prostě kyselo ....:-D:-p:yes:

Kyselo děláme dost často.:yes:Ono zasytí a já si kvásek kupuji, přidávám mražené houby(ty mám po ruce)vždy,houby moc nesušíme.Já nakonec tu cibulku osmahnu s vajíčkama dohromady a přidám je tam na konec.Musím dělat taky velký kotel.:-p

Tématické fráze:
kyselo z čerstvých hub, kyselo s kváskem, polévka s kváskem, kyselo, kyselo recept, kyselo polévka, výborné polévky, výborná polévka, polévka z kvasu, kyselo z kvasu, krkonošské kyselo recept, krkonošské kyselo s kváskem, vejce na kyselo, kvas na kyselo, kyselo z chlebového kvasu, polévka z chlebového kvasu, staroceske kyselo, polevka kyselo s kvaskem, jak se dela kyselo, houbové kyselo s kváskem

Suroviny:
sádlo, cibule, sůl, pepř, kmín drcený, houby sušené, máslo, brambory, vejce, mléko, kvásek chlebový

Přidat fotografie receptu