Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skládanka

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

llea.v

Náročný

Suroviny

Porce: na 1 plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie37 652 kJ /
8 999 kcal
Bílkoviny139,88 g
Tuky548,31 g
Vláknina48,68 g
Cholesterol 1,33 g
Sodík 99 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy851,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z cukru, droždí a mléka necháme vzejít kvásek a přidáme k ostatním ingrediencím. Vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odpočívat (cca 45 min) na teplém místě přikryté utěrkou. Krok 2: Poté těsto rozdělíme na 4 stejné díly, které vyválíme na velikost plechu s vyšším okrajem, který vymažeme a vysypeme (ořechy nebo kokosem). Krok 3: Na dno plechu položíme nejprve plát těsta (přesahující kraje vždy odřízneme), bohatě potřeme marmeládou a posypeme 1/3 připravených ořechů smíchaných s cukry. Krok 4: Položíme další plát a znovu marmeláda + ořechy s cukrem. Takto postupujeme až k poslednímu plátu, který necháme bez potření. Krok 5: Propícháme jemně vidličkou ať může unikat pára a pečeme ve vyhřáté troubě na 150°C asi 30-35 min. dokud vrchní část skládanky mírně nezrůžoví. Krok 6: Po vychladnutí naneseme polevu a když čokoláda ztuhne, odkrojíme kraje a nakrájíme obdélníčky (čtverečky).

Zveřejněno 1. 12. 2009

Poznámka autorky llea.v

Je to lety vyzkoušený recept mé babičky. Není na tom co zkazit a výsledek Vám bude určitě chutnat.

Tento recept má mnoho variant co se náplně týče: kokos místo ořechů, povidla místo marmelády. Polevu je možno také obměnit (bílková, žloutková,sypaná..).

A pokud do kvásku nedáte tolik cukru (postačí 1 čaj.lžička), můžete dokonce skládat i "na slano"-hustý špenát+niva, kečup+sýr...

PROSTĚ FANTAZII A CHUTI SE MEZE NEKLADOU!!

Nechť Vám chutná :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Skládanka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oVJY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Skládanka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oVJY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Já trouba,omylem jsem dala chybného smajlíka-ten palec bych prosila nahoru a velká omluva pro Ilea,mrzí mě to ;-(

Moc krásně povedený řez,:-8:no:, peču ho každý rok kolem Nového roku.Recept mám také po mamince/bohužel už 15 let není s náma/,říkala mu ,,šebró řez,, asi valašská přesmyčka :-D
Pokud ho moji milí hned ,,nesežerou,,je i trvanlivý.

úúúžasné, krásně vypadá a ještě lépe chutná, nemá to chybu, včera jsem napekla a dnes nic není, posílám bodík :yes:

..A ještě k dotazu Jany- jsem z Krnova,což je na severu Moravy, ale tento recept pochází z Moravy jižní, z rodiště mé,již zmiňované babičky. Janičko, pozdravuj babičku a pakliže budete skládanku péct, nechť Vám chutná. Babičky jsou velkým zdrojem zkušeností- doba se mění, ale rady a recepty babiček jsou neocenitelné a proto si jich važme!!

hosta: super dekuji za info ????

Zobrazit 2 starší odpovědi

Moc Vám všem děkuji za pochvalu a doufám, že si naši rodinou skládanku upečete a budete spokojení. K receptu: množství másla není překlep, pravdu je správně 350 g. Nemám sice vyzkoušeno menší množství, ale mám pocit, že upečené díly těsta by byly příliš suché. Nicméně, můžete to vyzkoušet a písněte. Poleva je, jak píše Magdalenka a jana, opravdu připravována nad parou.Je možno použít i rozpuštěnou čoko na vaření, bílkovou polevu či kombinaci obého.Také Yanull potěším, také jsem na karamel a zcela jistě jde použít i tuto variantu--jak jsem psala chuti a fantazii meze nekladou!! Děkuji mnohokrát a jelikož se vánoce blíží,jistě zanedlouho přihodím i další receptíky. Nazdárek

Hore v recepte suroviny na polevu sú uvedené, ale nie postup - napr. všetko (nad parou) zmiešať a pod.

Myslím, že másla jde klidně ubrat, aspoň o 150g a ta poleva bude čokoláda, předpokládám, cukr, 100% tuk, kakao;-)

je to výborné, ale taky se mi zdá toho másla moc, jinak i slaný nemá chybu :-p:-p:yes::yes:

:-O:yes: neznám, ráda ozkouším ;-)

Ilea, ja to poznám ako žerbo rezy. Ale na 500 g múky dávam 250 g masla. Nemáš, prosím, preklep? Zdá sa mi toho masla u teba veľa.
Tiež by som poprosila, napíš do receptu prípravu polevy. Určite to poteší viacerých.
Recept je starý, klasika a múčnik dobrý.
+

Poslala jsem bodík a nyní píši. Moc pěkné, úhledné a určitě i výborné.:yes::yes::yes: Leo, chci se zeptat, nezkoušela jsi tuto skládanku péci v kombinaci ořechová náplň a karamelová poleva? Jestli ne, nevadí, já se ptám jen proto, že na karamelu "ujíždím" ;-):-K

Take si ukladam.:yes:4:yes:

leo,líbí se mi to moc,to vyzkouším to je na tom už vidět,že to bude lehoučké dávám bodík:yes::-))

llea.v (lea), můžu se zeptat, odkud jsi? "skládanka", ani nevíš, jak dlouho hledám recept na skládanku:-!:-!:-!. Ne ani tak pro sebe, ale naše babi říkala, že to kdysi pekli v Lechoticích stařenka a od té doby jí to nikdo neudělal!! Jenže, jestli je to tohle, to nevím. Každopádně strašně moc děkuji, opravdu moc a hned si to ukládám a tobě letí veliký plus ode mne. Naše babi má 88 let, tak bych jí opravdu chtěla udělat radost:-8

Tématické fráze:
uzená polévka s kroupami z moravy recept, vařená bílková poleva, bílková poleva v páře, žerbo rezy, řezy skládanka, bilkova poleva vařená, žerbo, žloutková poleva na páře, žloutková poleva v páře, bílková poleva vařená v páře, recept od babi, kynuté skládánky s ořechama, jablkove skladanky, bezlepkové žerbo kostky, skladanky cukrovi, vařená bílková poleva na beránka, recept žerbo, žerbořezy, vanocni recepty jizni moravy, bilkova poleva nad parou

Suroviny:
mouka hladká, máslo, žloutek, cukr, droždí, mléko, ořechy mleté, cukr, cukr vanilkový, marmeláda, cukr, mléko, kakao, solamyl

Přidat fotografie receptu