Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pavoučí dort

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

evík

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie34 435 kJ /
8 230 kcal
Bílkoviny157,05 g
Tuky356,62 g
Vláknina20,10 g
Cholesterol 2,15 g
Sodík 1,52 g
Sůl4,29 g
Sacharidy1 085,04 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Forma průměr 24 cm.korpus:
ušlehat bílky, přidat 120 g cukru. V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120 g cukru. Postupně přiléváme olej, vodu, a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme kakaem (asi 2 lžíce). Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Tak to stále opakujeme,až do spotřebování těsta. N E M Í C H Á M E. Tento postup způsobí to, že těsto se pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky. Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort ihned vyklopte, tím se srovná. Krok 2: pavouk:
vejce s cukrem vyšlehat do pěny. Přidat mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a zlehka zamíchat. Natřít na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C cca 10 minut. Po upečení přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout. Krok 3: potahovka:
sypké přísady prosejeme, smícháme, přidáváme rozehřátý tuk, med, rum a během zpracovávání přidáváme podle potřeby vodu /ale opatrně/, hmota musí být dostatečně tuhá, i když tvárná. Chceme-li hmotu obarvit, přidáme potravinářské barvivo rozpuštěné v nepatrném množství vody. Krok 4: pařížská šlehačka:
rozlámanou čokoládu přidáme do zahřáté smetany ke šlehání a necháme spolu probublat, dáme do ledničky nejlépe pře noc vychladit. Pak řádně vyšlehat dotuha. Krok 5: dokončení:
dort rozkrojíme a slabě potřeme džemem, poté pařížským krémem. Celý dort pak lehce pomažeme paříží, a tím srovnáme případné nerovnosti. Potahovku rozválíme mezi mikroteny a potahneme celý korpus včetně boků. Krok 6: Z upečeného plátu na pavoučka si vykrojíme 3 kruhy o průměru 15, 12 a 9 cm. Jednotlivé kruhy spojíme krémem. Lehce pomažeme i povch pavoučka a posypeme kakaem. Krok 7: Pavoučka posadíme na střed dortu. K dokončení potřebujeme jen připevnit nožičky a oči. Nohy upevníme vsunutím konců pendreků do těla pavoučka a dortu. Oči uděláme z kousku neobarvené potahovky a rozpuštěné čokolády. Čokoládou připevníme i lentilky,kterým čokoládou namalujeme nožky,aby připomínaly malé pavoučky.

Zveřejněno 1. 12. 2009

Poznámka autorky evík

Zdroj:MMB, Dortomanie, Radůzy recepty a Dorty a sladkosti

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pavoučí dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p8VQ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pavoučí dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p8VQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (16)

jé Evi, ten je dobrej. A strašidelnej. Šikula. Vidíš, že to jde. Když chce člověk něco udělat, tak je každý šikovný:yes:

děkuji Hello, to potěší:-)

Moc hezké, je vidět, že nápadů není nikdy dost, hlavně, když jsou ručičky šikovný. Tak alespoň bodík ode mě ;-)

pro papriku, moc děkuji od takové šikulky pochvala povzbudí:-)):-)):-))

Už jsem podobný dort viděla, ale nikdy bych ho nedokázala udělat. Jsi šikula :yes::yes::yes: ;-)

TEDA EVÍKU. To je krásný a dobrota. Obdivuji tvoji trpělivost. NEMÁM CO ŘÍCI. K NĚČEMU TAKOVÉMU BYCH SE NIKDY NEODHODLAL A ANI BYCH TO NESVEDL. Co říci. SUPER. SUPER. SUPER. +bodík a uznání.

:-):yes::yes:+

Krásné-zase něco jiného. Pavouka klidně sním(to pro ty co jim vadí). Samozřejmě toho na dortu.

eviku, prý 6 až 8, tak příště...:-D:-D:-D (ber to jako vtip ;-))

pro anonyma: tak "promiň", zapoměla jsem si je spočítat, prozraď mi tedy kolik jich má:-O

Moc hezké:-):yes:

Je to krásnéé, ale jak tu píšete, dát to mojí neteři, která trpí aran...fobií... ale jak ji znám, pomstila by se a spapala :-D:-p;-):yes:

nechci rejpat, dort vypadá lákavě a jistě i velice dobře chutnal,ale ze zoologického hlediska.... pavouk má očí o něco více :-))

Arachnofóbii má i moje sestra a od mala, to jsme si s ní užili, jednou se počůrala(už větší),protože na WC byl malinkej pavouček a nebyl doma nikdo, kdo by ho od tud vyndal;-):-D
Ale dortík vypadá hezky, zase něco jiného a tak ti Evíku dávám bodíka:yes:

Evo - moc hezké :yes:, líbí se mi náplň paříž. šlehajda :-p

Tak to je síla:-))to jsem ještě neviděla:-OTo dát našim mladým,tak mají oba dcera Petra i zeťák Petr infarkt,oni jsou oba posedlí fobií z pavouků.:-))Ale je to pěkné dávám bodík:yes:

Tématické fráze:
dortomanie recepty, radúzy recepty, dortomanie, dort s pavoukem, dortomanie.cz, jak udělat pavouka, kolik má pavouk očí, raduza recepty, jak vyšlehat šlehačku, kolik očí má pavouk, recepty raduzy, dorty od raduzy, dort pavouček, dortomanie dorty, dortomanie formy, dortomanie/formy, dorty s pavoukem, jak nejlépe vyšlehat šlehačku, dortomanie.cz/formy, dort paříž recept

Suroviny:
mouka hladká, prášek do pečiva, vejce, cukr moučkový, olej, voda, kakao, mandlové aroma, vejce, cukr vanilkový, mouka polohrubá, cukr krupice, prášek do pečiva, mléko sušené, cukr moučkový, tuk ztužený, med tekutý, rum, mandlové aroma, voda, smetana ke šlehání, čokoláda na vaření, pendrek, čokoláda na vaření, lentilky, kakao

Přidat fotografie receptu