Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jelítka

Kroupová jelítka jsou tradiční dobrota patřící k masopustu. Jejich příprava není tak složitá, jak se zdá. Výsledkem jsou masovo kroupové kořením vonící jelítka, která si nejlépe vychutnáte s bramborem a kysanym zelím.

Hodnocení receptu je 4,9 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavelk pavelk

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Den předem uvaříme nesolené kroupy.
Brzlík a střevní sádlo nakrájíme na kostičky a osmažíme spolu s cibulí nakrájenou nadrobno na oleji. Krok 2: Do uvařených krup vložíme jaternicový prejt, koření a brzlík a sádlo. Krok 3: Ochutíme kořením, přidáme scezenou krev, zamícháme, někdo i ochutná. Soli se může přidat o trochu více, protože kroupy ji vtáhnou do sebe. Krok 4: Naplníme do střev a vařím cca při 85-90 °C do doby, než po vpichu jehlou vytéká čirá tekutina, ale ne krev! Krok 5: Opláchneme studenou vodou a rozložíme v chladu. Část kroupové směsi můžeme ponechat mimo střívka. Zavaříme je v procezené polévce a tak vznikne vynikající tradiční polévka "prdelačka" !

TIP: Výběr masopustních pokrmů - oblíbené recepty

Zveřejněno 5. 12. 2009

Poznámka autora pavelk

Návod na špejlování jitrnic, jelit i klobás www.youtube.com/watch?v=OUCJzKWsU7A

www.youtube.com/watch?v=Ys1qkdnvVtg

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jelítka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oVnY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jelítka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oVnY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Koukám jak se tu lidi rozplývají nad něčím co se jelitům jen vzdáleně podobá...jitrnicový préjt joo,to je nějaká Hruškova nebo Babicova finta, či co to má být??? Jelita : do den předem uvařených krup nalejeme teplou krev a důkladně promícháme aby se vsákla a necháme na chladném místě.... do velkého kastrolu dáme škvařit krájené postřevní sádlo a za občasného míchání vyškvaříme do zlatova kdy zhruba v polovině přihodíme dvě velké krájené cibule...v dalším hrnci si uvaříme vepřové plíce a horní lalok a kus vepřového boku do měkka ,všechno rozkutrujeme kolíbkou nebo semeleme na hrubší šajbě-dáme do krup s krví včetně sádla s cibulí.... osolíme ,dáme mletý černý pepř , mleté nové koření ,majoránku a mletý kmín a drcenou palici česneku - vše dle chuti...pořádně promícháme a případně dosolíme a přikořeníme-dílo má mít výraznější slanou a kořeněnou chuť-kroupy hodně sáknou ... narazíme do střev a přendáme do kotle s vodou pod varem kde necháme jelita cca 20-25 minut ... poté opláchneme ve studené vodě a naskládáme na chladné místo, po cca půl hodině jednou obrátíme

ivulinka: Samozřejmé zde vítám Tvé foto a jsem rád i za bodík.
P.S. Jelítka v tlustém střevě a barboře jsou vzhledově krásnější. :-*

Dnes u nás k obědu dobrota v podobě domácího jelítka, dovolím si Ti sem přidat foto, pokud ovšem nebude vadit a jeden bod k tomu;-)

pavelk:;-)

Jana Remkova: Jani, ja a smazat takovou dobrotu ? Nikdy ! Dekuji za vlozene foto. :-K

Pavle, přidala jsem foto už hotového domácího jelita s chlebem. Pokud by foto vadilo, klidně jej smaž;-)

:-K:yes:

:-O:yes::yes::yes: a další, to jsem opravdu neviděla, máš plus!!:yes:

Pavle, já bych je dělal přesně jako ty:-p:-p:-p.:-!:-)):yes::yes::yes: +9

nejdřiv zmichat kroupi s krvi

Pavelku, no je to teda na reflexy pana Pavlova, co na to říct-to samé jako u jitrnic;-)a dávám boda:yes:

Na jelítka se také jen srdce směje, uz chybí jen ovar s křenem ;-):-):yes::yes::yes::-K:-p bodík přidělen :yes:

:yes::yes::yes:;-)

Nádhera,ale taky bych se doma do toho nepustila.:yes:

boze...tak toto je.....pavelk :yes::yes::yes: +

Jsem řezník amatér.:-)

Zrovna včera jsme měli k obědu obojí:-p Pavel je řezník, tak nepochybuji o tom, že jelítka i jitrnice jsou chuťově výborné a dávám bod:yes:+2.

Tak to bych asi doma sama nezvladla.:yes:1:yes:

Tématické fráze:
jelítka, domácí jelítka, jelitko, jelítka recept, pečené jelítko, pečená jelítka, recept na jelitka, návod na špejlování jitrnic, kroupová jelítka, recept na domácí jelítka, vepřový brzlík, kroupové jelítko, jelítka recepty, jelítko recept, jak se pečou jelítka, recepty na jelitka, špejlování jitrnic, receptytop, pečené jelítka, domácí jelítka recept

Suroviny:
prejt, kroupy, cibule, brzlík, sádlo, krev vepřová, sůl, pepř mletý, majoránka

Přidat fotografie receptu