Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké těsto 3 2 1

Věřím, že každý si pod pojmem "linecké" představí vynikající křehké těsto vonící máslem. A přesně o tom tento recept je - udělán tak, aby se těsto "bez práce" připravovalo v domácí pekárně. Využít pak můžete na klasické linecké cukroví, či linecké řezy a koláče.

Hodnocení receptu je 5,0 (70×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 38 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 8 min

38 min (30 min příprava + 8 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 344 kJ /
6 058 kcal
Bílkoviny77,32 g
Tuky349,49 g
Vláknina18,00 g
Cholesterol 1,34 g
Sodík 33 mg
Sůl0,05 g
Sacharidy641,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Povolené máslo nakrájíme na kostičky a vložíme do formy domácí pekárny. Zasypeme cukrem a částí mouky, poté přidáme žloutek. Krok 2: Pokud máslo není změklé, nebo je dokonce jen chvíli vyndané z mrazáku, můžeme ho, nakrájené na kostky, dát ve formě do pekárny a na minutu zapnout program Pečení. Máslo krásně povolí. Krok 3: Zvolíme program Dort či jiný, určený na moučníky s kypřicím práškem do pečiva, protože tento program nepředehřívá. Některé pekárny mají program nazvaný Nudlové těsto - také je vhodný. Krok 4: Zpočátku se máslo moukou jen obalí, ale po určité době a přisypání zbytku mouky se začne v pekárně dělat "drobenka". Mícháním máslo perfektně změkne a zpracuje se i s moukou a cukrem do lineckého těsta. Krok 5: Ke konci je třeba stěrkou těsto trochu stláčet dolů, ale opravdu jen chvilku. Krok 6: Tímto způsobem můžeme připravit i těsto na vanilkové rohlíčky a medvědí pracny.

TIP: Jak na linecké cukroví

Zveřejněno 6. 12. 2009

Poznámka autorky cathleen

Vím, že je tady několik receptů na linecké těsto, ale tento sem přidávám pro jeho způsob výroby.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecké těsto 3 2 1

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WLKE

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecké těsto 3 2 1

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WLKE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (83)

casino: Diky, vy jste takova nase wiki:)). Kolac upeceny a myslim, ze jablicka ho zvlacni do rana dostatecne, uz ted je ale kousatelny.
Diky!

bohynovka:
Linecký koláč?
Já ho dělávám bez PDP (ať už s mřížkou, či ze dvou plátů)
(křehké těsto dělám šup šup z vychlazených surovin :-)
No a můžete použít i levnější těsto - přidat víc (asi 20 až 30%) mouky

bohynovka: tohle bohužel neporadím, já z něj dělala vždy jen vánoční drobné cukroví. Snad poradí někdo, kdo tohle víc peče...prosím!

Myslite, ze by se dalo pouzit i jako zaklad pro linecky kolac s jablky? Dosel mi PDP, ktery do toho "sveho" pouzivam.

Tohle těsto jsem dělala loni, super , ale už si nepamatuji na kolik se peče stupňů ?? a ještě poraďte jak moc dopředu péct ? děkuji za rady:yes:

Jana: 160-180 °C (tenčí tvary nebo okraje se pečou rychleji, chce to kontrolu) a upéct se dají dost dopředu, pokud je budeš mít v chladu, aby máslo v nich nezežluklo.
Když je pak promažeš marmeládou a slepíš, jsou krásně měkké během pár dnů ;-)

cathleen: Jak jsem psala, chutove je vyborny, i se dobre zpracovavalo, nepouzila jsem pekarnu, delala jsem rukama, to vse O.K., den zustalo v lednicce, ale pri tom valeni to bylo spatny, ale mozna, ze bylo moc vychlazeny?! I pres to se cast vyvalet podarila :-) Zdravim, M.

Miskas: to si klidně vyhledej;-) Dělám tohle těsto už spoustu let a NEdrobí se nikdy - může se možná stát nedodržením gramáže, záměnou surovin nebo i moukou.
Ale jak píšu - je to normální linecké těsto.:-)

Těsto chuťově dobre, ale hrozně se DROBI, takže priste vyhledam jiny recept!!!:-((

Bára: ne, nedávám:-)

Můžu se zeptat a kypřící prášek dáváte ???

Danca:Já tak před týdnem dělala na oslavu 2 marlenky a taky to míchala pekárna a absolutně bravůrně. Ty suroviny,které se dělají na sporáku tak to na sporáku a pak se vším šup do pekárny,míchala jsem na 3 krát protože jsem dělala 2 marlenky a těsto je tuhé a moc,a pak spojila v jedno , zvážila,podělila,udělala kuličky. Parádní nápad s lineckými,budu určitě dělat,i to s povolením másla,dobrá vychytávka,to se často hodí. Posílám opravdický bodíky:-D:yes::yes::yes::yes::yes:

Právě umotáno v pečce:yes: Docela fajn:yes:

Cathleen jeden bod Vám :-K a jeden pekárně :-))

zadělano a jdu na to...testičko ale bajecne, vlačne, tak vypada, ze se bude dobre válet:yes:

Také se přidávám k pochvalníkům. Právě se připravuji na dnešní přednášku studentů - pekařů a potřeboval jsem si jen ověřit starou pravdu, že linecké těsto lze s úspěchem připravit jen z těchto tří surovin právě v tomto poměru.Uděluji proto právem 45. bodík :yes:
p.s.. Na linecké se právě musí co nejméně teplýma rukama, aby se nespařilo. Při ruční přípravě na vále proto napřed zpracovat nožem (odtud tzv. chladné zbraně). :-)http://clupmi.blog.cz

Alžbětina Prknářová, senky: holky, udělaly jste mi radost svým vyzkoušením, opravdu :-8
Moje ruce tohle těsto uhníst nezvládnou, takže i tady je pro mě pekárna fantastickým pomocníkem - nemusím otravovat nikoho jiného ;-)

Cathleen, díky :yes::yes::yes:
V pátek jsem zadělala;-) tedy ne já, pekárna:-8 a včera pekla a zdá se mi, že tak pěkné linecké jako letos, se mi ještě nepodařilo:-*

Alžbětina Prknářová 8. 12. 2012 22:22
Teda nikdy nepřestanu velebit tuhle fantastickou vychytávku. Nemám ráda zadělávání křehkého těsta na vále, to plácání másla holýma rukama je pro mě :-S, ale teď už třetí rok jedině v pekárně a všechny druhy křehkého těsta. Za 10 minut je všecko hotovo a to včetně umytí nádobí. :-)) Prostě paráda, dík za nápad!:yes::yes:

Klára: nechápu otázku.. máš to v závorce hned v druhé větě.. (Ve své pekárně ho dělám ze 600 g hladké mouky, 400 g másla, 200 g cukru a jednoho žloutku) ;-) stačí to tak:-?

Ahoj tvé těsto je určitě jako výsledek určitě působivé:yes:.
Chtěla bych se ale zeptat co to vlastně znamená to slovo díly mohl/a bys to napsat do komentářů.¨
Byla bych velice ráda kdyby mi to třeba zdělil někdo který tady také píše kometáře.
Děkuji mnohokrát

Klára: Těsto se připravuje v poměru 3:2:1. Tzn. 3 díly mouky, 2 díly másla a 1 díl cukru, lehké počty: 300g mouky, 200g másla a 100g cukru nebo : 600g mouky, 400g másla a 200g cukru nebo : 900g mouky, 600g másla a 300g cukru, ale to už je megadávka. ;-)

Zobrazit starší odpověď

marketule::-):yes::yes:

cathleen: máslo jsem měla, ale poprvé jsem ho asi měla ještě dost nezměklé, tak jsem ho tentokrát nechala před umícháním v pekárně povolit ještě víc a už vše v pohodě. kolečka měla opět úspěch :-)

Už vloni jsem dělala podle tohoto způsobu a naprostá spokojenost!!! :-K Linecké už jinak nedělám. Letos jsem tak připravila i těsto na perníčky a také super. Žádné nádobí, ruce čisté... a těstíčko "jako víno" :-):yes:

Díky moc za nápad :-K, už se mi chladí těsto na linecké i na vanilkové rohlíčky;-). Nejdřív to opravdu vypadá, že se to snad nespojí, ale po pár minutách je těsto super.:yes:

marketule: ahojky :-) A dělalas to z pravého másla? Není tuk jako tuk a toto těsto máme vyzkoušeno z másla. Když mi pekárna těsto hněte, je to zpočátku také jakoby drobenka, ale pak se vše hezky spojí. Není možné, žes měla těsto před válením hodně vychlazené? Pak jde též špatně vyvalovat;-)

já zkoušela minulý víkend péct z 300g mouky a 2 žloutků, ale těsto bylo drobivý, ale přitom hrozně mastný a nešlo vyválet. ale nakonec se zadařilo, přidala jsem trochu mouky a znova pustila v pekárně na hnětení a pak už to celkem šlo. ale chuťově výborný - ještě jsem se inspirovala v jiném receptíku a přidala jsem trochu citronové kůry. a kolečka už jsme zbaštili tak mě o víkendu čeká druhý pokus :-p který možná vydrží do vánoc :-?

dneska jsem vyzkoušela a je to vážně super:yes: v pekárně jsem těsto dělala asi 20 minut jak se vše spojí to každá pozná a potom hned vypnu dělala jsem na program DORT je zbytečné dělat déle.Zítra budu péci pro naše fotbalisty lonecká kolečka a už ted se těším na vánoce vyzkouším i perníčky:-):-):-)díky za dobrý recept

Opravru super, nerada zadělávám těsto ručně, tak jsem vyzkoušela a doporučila všem co mají pekárnu(i těsto na perníčky dopadlo na jedničku) :yes:

Právě jsem zadělala...super nápad na ulehčení práce:-):yes:

Milá Cathleen,i já takto dělám linecké. Je skvělé je to vlastně násobilka cukr 1x tuk, dvojnásobek (hmotnosti cukru) tuku a trojnásobek (hmotnosti cukru) hladké mouky. Přidám žloutky, vanilkový cukr. opravdu vyzkoušejte je prima:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
linecke testo recepty, linecké těsto, linecké těsto recept, domácí linecké těsto, pravé linecké těsto, linecke testo 3 2 1, linecké, linecké 3 2 1, linecké těsto z domácí pekárny, těsto na linecké cukroví, linecké těsto v domácí pekárně, linecké těsto z pekárny, výroba lineckého těsta, vánoční cukroví z domácí pekárny, těsto na cukroví z domácí pekárny, těsto na cukroví, linecké těsto v pekárně, linecké kolečka jak se to dělá, recept na linecké těsto, linecké těsto 1 2 3

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, žloutek, kůra citronová

Přidat fotografie receptu