Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké těsto 3 2 1

Věřím, že každý si pod pojmem "linecké" představí vynikající křehké těsto vonící máslem. A přesně o tom tento recept je - udělán tak, aby se těsto "bez práce" připravovalo v domácí pekárně. Využít pak můžete na klasické linecké cukroví, či linecké řezy a koláče.

Hodnocení receptu je 5,0 (70×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 38 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 8 min

38 min (30 min příprava + 8 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 344 kJ /
6 058 kcal
Bílkoviny77,32 g
Tuky349,49 g
Vláknina18,00 g
Cholesterol 1,34 g
Sodík 33 mg
Sůl0,05 g
Sacharidy641,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Povolené máslo nakrájíme na kostičky a vložíme do formy domácí pekárny. Zasypeme cukrem a částí mouky, poté přidáme žloutek. Krok 2: Pokud máslo není změklé, nebo je dokonce jen chvíli vyndané z mrazáku, můžeme ho, nakrájené na kostky, dát ve formě do pekárny a na minutu zapnout program Pečení. Máslo krásně povolí. Krok 3: Zvolíme program Dort či jiný, určený na moučníky s kypřicím práškem do pečiva, protože tento program nepředehřívá. Některé pekárny mají program nazvaný Nudlové těsto - také je vhodný. Krok 4: Zpočátku se máslo moukou jen obalí, ale po určité době a přisypání zbytku mouky se začne v pekárně dělat "drobenka". Mícháním máslo perfektně změkne a zpracuje se i s moukou a cukrem do lineckého těsta. Krok 5: Ke konci je třeba stěrkou těsto trochu stláčet dolů, ale opravdu jen chvilku. Krok 6: Tímto způsobem můžeme připravit i těsto na vanilkové rohlíčky a medvědí pracny.

TIP: Jak na linecké cukroví

Zveřejněno 6. 12. 2009

Poznámka autorky cathleen

Vím, že je tady několik receptů na linecké těsto, ale tento sem přidávám pro jeho způsob výroby.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecké těsto 3 2 1

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WLKE

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecké těsto 3 2 1

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WLKE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (83)

casino: Diky, vy jste takova nase wiki:)). Kolac upeceny a myslim, ze jablicka ho zvlacni do rana dostatecne, uz ted je ale kousatelny.
Diky!

bohynovka:
Linecký koláč?
Já ho dělávám bez PDP (ať už s mřížkou, či ze dvou plátů)
(křehké těsto dělám šup šup z vychlazených surovin :-)
No a můžete použít i levnější těsto - přidat víc (asi 20 až 30%) mouky

bohynovka: tohle bohužel neporadím, já z něj dělala vždy jen vánoční drobné cukroví. Snad poradí někdo, kdo tohle víc peče...prosím!

Myslite, ze by se dalo pouzit i jako zaklad pro linecky kolac s jablky? Dosel mi PDP, ktery do toho "sveho" pouzivam.

Tohle těsto jsem dělala loni, super , ale už si nepamatuji na kolik se peče stupňů ?? a ještě poraďte jak moc dopředu péct ? děkuji za rady:yes:

Jana: 160-180 °C (tenčí tvary nebo okraje se pečou rychleji, chce to kontrolu) a upéct se dají dost dopředu, pokud je budeš mít v chladu, aby máslo v nich nezežluklo.
Když je pak promažeš marmeládou a slepíš, jsou krásně měkké během pár dnů ;-)

cathleen: Jak jsem psala, chutove je vyborny, i se dobre zpracovavalo, nepouzila jsem pekarnu, delala jsem rukama, to vse O.K., den zustalo v lednicce, ale pri tom valeni to bylo spatny, ale mozna, ze bylo moc vychlazeny?! I pres to se cast vyvalet podarila :-) Zdravim, M.

Miskas: to si klidně vyhledej;-) Dělám tohle těsto už spoustu let a NEdrobí se nikdy - může se možná stát nedodržením gramáže, záměnou surovin nebo i moukou.
Ale jak píšu - je to normální linecké těsto.:-)

Těsto chuťově dobre, ale hrozně se DROBI, takže priste vyhledam jiny recept!!!:-((

Bára: ne, nedávám:-)

Můžu se zeptat a kypřící prášek dáváte ???

Danca:Já tak před týdnem dělala na oslavu 2 marlenky a taky to míchala pekárna a absolutně bravůrně. Ty suroviny,které se dělají na sporáku tak to na sporáku a pak se vším šup do pekárny,míchala jsem na 3 krát protože jsem dělala 2 marlenky a těsto je tuhé a moc,a pak spojila v jedno , zvážila,podělila,udělala kuličky. Parádní nápad s lineckými,budu určitě dělat,i to s povolením másla,dobrá vychytávka,to se často hodí. Posílám opravdický bodíky:-D:yes::yes::yes::yes::yes:

Právě umotáno v pečce:yes: Docela fajn:yes:

Cathleen jeden bod Vám :-K a jeden pekárně :-))

zadělano a jdu na to...testičko ale bajecne, vlačne, tak vypada, ze se bude dobre válet:yes:

Také se přidávám k pochvalníkům. Právě se připravuji na dnešní přednášku studentů - pekařů a potřeboval jsem si jen ověřit starou pravdu, že linecké těsto lze s úspěchem připravit jen z těchto tří surovin právě v tomto poměru.Uděluji proto právem 45. bodík :yes:
p.s.. Na linecké se právě musí co nejméně teplýma rukama, aby se nespařilo. Při ruční přípravě na vále proto napřed zpracovat nožem (odtud tzv. chladné zbraně). :-)http://clupmi.blog.cz

Alžbětina Prknářová, senky: holky, udělaly jste mi radost svým vyzkoušením, opravdu :-8
Moje ruce tohle těsto uhníst nezvládnou, takže i tady je pro mě pekárna fantastickým pomocníkem - nemusím otravovat nikoho jiného ;-)

Cathleen, díky :yes::yes::yes:
V pátek jsem zadělala;-) tedy ne já, pekárna:-8 a včera pekla a zdá se mi, že tak pěkné linecké jako letos, se mi ještě nepodařilo:-*

Alžbětina Prknářová 8. 12. 2012 22:22
Teda nikdy nepřestanu velebit tuhle fantastickou vychytávku. Nemám ráda zadělávání křehkého těsta na vále, to plácání másla holýma rukama je pro mě :-S, ale teď už třetí rok jedině v pekárně a všechny druhy křehkého těsta. Za 10 minut je všecko hotovo a to včetně umytí nádobí. :-)) Prostě paráda, dík za nápad!:yes::yes:

Klára: nechápu otázku.. máš to v závorce hned v druhé větě.. (Ve své pekárně ho dělám ze 600 g hladké mouky, 400 g másla, 200 g cukru a jednoho žloutku) ;-) stačí to tak:-?

Ahoj tvé těsto je určitě jako výsledek určitě působivé:yes:.
Chtěla bych se ale zeptat co to vlastně znamená to slovo díly mohl/a bys to napsat do komentářů.¨
Byla bych velice ráda kdyby mi to třeba zdělil někdo který tady také píše kometáře.
Děkuji mnohokrát

Klára: Těsto se připravuje v poměru 3:2:1. Tzn. 3 díly mouky, 2 díly másla a 1 díl cukru, lehké počty: 300g mouky, 200g másla a 100g cukru nebo : 600g mouky, 400g másla a 200g cukru nebo : 900g mouky, 600g másla a 300g cukru, ale to už je megadávka. ;-)

Zobrazit starší odpověď

marketule::-):yes::yes:

cathleen: máslo jsem měla, ale poprvé jsem ho asi měla ještě dost nezměklé, tak jsem ho tentokrát nechala před umícháním v pekárně povolit ještě víc a už vše v pohodě. kolečka měla opět úspěch :-)

Už vloni jsem dělala podle tohoto způsobu a naprostá spokojenost!!! :-K Linecké už jinak nedělám. Letos jsem tak připravila i těsto na perníčky a také super. Žádné nádobí, ruce čisté... a těstíčko "jako víno" :-):yes:

Díky moc za nápad :-K, už se mi chladí těsto na linecké i na vanilkové rohlíčky;-). Nejdřív to opravdu vypadá, že se to snad nespojí, ale po pár minutách je těsto super.:yes:

marketule: ahojky :-) A dělalas to z pravého másla? Není tuk jako tuk a toto těsto máme vyzkoušeno z másla. Když mi pekárna těsto hněte, je to zpočátku také jakoby drobenka, ale pak se vše hezky spojí. Není možné, žes měla těsto před válením hodně vychlazené? Pak jde též špatně vyvalovat;-)

já zkoušela minulý víkend péct z 300g mouky a 2 žloutků, ale těsto bylo drobivý, ale přitom hrozně mastný a nešlo vyválet. ale nakonec se zadařilo, přidala jsem trochu mouky a znova pustila v pekárně na hnětení a pak už to celkem šlo. ale chuťově výborný - ještě jsem se inspirovala v jiném receptíku a přidala jsem trochu citronové kůry. a kolečka už jsme zbaštili tak mě o víkendu čeká druhý pokus :-p který možná vydrží do vánoc :-?

dneska jsem vyzkoušela a je to vážně super:yes: v pekárně jsem těsto dělala asi 20 minut jak se vše spojí to každá pozná a potom hned vypnu dělala jsem na program DORT je zbytečné dělat déle.Zítra budu péci pro naše fotbalisty lonecká kolečka a už ted se těším na vánoce vyzkouším i perníčky:-):-):-)díky za dobrý recept

Opravru super, nerada zadělávám těsto ručně, tak jsem vyzkoušela a doporučila všem co mají pekárnu(i těsto na perníčky dopadlo na jedničku) :yes:

Právě jsem zadělala...super nápad na ulehčení práce:-):yes:

Milá Cathleen,i já takto dělám linecké. Je skvělé je to vlastně násobilka cukr 1x tuk, dvojnásobek (hmotnosti cukru) tuku a trojnásobek (hmotnosti cukru) hladké mouky. Přidám žloutky, vanilkový cukr. opravdu vyzkoušejte je prima:yes::yes::yes:

Když si přepočítáte receptury a 1ks másla (HERY), ušetříte jedno vážení :-) tedy: 375:250:125 +2žloutky (nebo 1 vejce)
Běžně dělám Linecké 3,5:1,5:1 (např.Cikánské a jiné řezy) až po 3:2:1 (vykrajované) Loni jsem narazil na recept na kolečka 2:1:1 Nevěřil jsem mu!!! Vyzkoušel jsem, a je (na naši chuť) PRIMA :-), vůbec není moc sladký a s těstem se dobře dělá.
Pekárnu nemám, sekám nožem na desce a trvá mi to asi 4minuty.
Používám většinou HERU, někdy z hecu na kolečka máslo, ale stejně nikdo nic nepozná... :o)))
Pár měsíců jsem zde nebyl, těžko se tu orientuji, dříve se mi to tu jevilo přehlednější... :o(
Přeji všem, ať se Vám v tomto roce splní i ta nejtajnější přání (Vy sprosťáci :o))))))

Ano, Hera váží 250 g, tak jako máslo (tedy - většinou, už jsem potkala i máslo vážící 200 g).

zvedavec 2. 1. 2010 03:24


Kolik vazi jedna Hera? 250 gr >

Povedlo se! Udělala jsem si tak i těsto na vanilkové rohlíčky, máma sice brblala, co je to za novoty, ale ve finále nestačila kulit oči;-)

potvrzuji, že eta siesta - program dort může být použít v pohodě. je to jako u harmony.;-)

p.s. Nejdéle trvalo se k tomu dokopat. ;-)

Teda kdo nevyzkoušel neuvěří - těsto už je v lednici. Byla to paráda. Bodík letíííííí :no::-)

Tento recept a postup přípravy musím pochválit:yes: Dělala jsem z 600 g mouky, přidala jsem 2 žloutky a citronovou kůru. Mám taky už problémy s drobnými klouby na prstech, tak je to pro mě príma, že si je můžu šetřit. Jituš, ty se neboj a vyzkoušej. Kynuté těsto na chleba je tužší a jiné, tady s tímto nebyl problém;-) Gabruso, tak já jsem taky bez fantazie:-8 Z části těsta jsem dělala malé košíčky které naplním ořechovou nádivkou, tak mě napadají třeba pracny. Formičky není třeba vymazávat tukem:-) Ale pokud přidáš ořechy nebo kakao, tak uber místo toho trochu mouky. Ivi, je to za + a dovolila jsem si přidat foto:-8

Šikulky kuchařky (a kuchaříci ;-)) poraďte - když do tohodle těsta pro obměnu přidám hořké kakao, nebo ořechy - co z toho pak vytváříte? Jsem bez fantazie....;-(

holky - nechci blbě rýpat, ale pekárny asi nejsou stavěné na zadělávání tak tuhého těsta, ale vím, že to v tom holky dělají - i marcipán. ale já bojim bojim. moje pekárnička heká už při normálním chlebu tužším.

No teda, to by mě nenapadlo zadělávat vánoční v pekárně. :-) (kynuté ano, to už si ani jinak neumím představit.) A než vždycky nastrouhám celou Heru, tak už mě to nebaví. Jdu to zkusit, zítra chceme s dětmi vykrajovat linecké. Držte palce, ať můžu za chvíli udělit bodík.

Mám po úraze a 2 operacích jednu ruku jak se říká "gramlavou", a tak se mi těsto opravdu špatně zpracovává, takže vidina, že to za mně udělá pekárna mně naprosto nadchla:yes: Odpoledne jdu na to:-!

Domácí pekárnu používám na zadělání vánočního cukroví už třetí rok a už si to bez ní neumím představit. Jako starší osoba(pár let v důchodu)mám různé bolístky a pekárna mi náramně pomáhá! Peču totiž pro nás, pro obě dcery ,trochu pro sestru a tchýni, takže toho není zas tak málo. A co teprve vánočky,či mazance!!! Budu péct nejméně 4 vánočky a obě moje pekárny se budou vrtět. :-))Jedna sice bude muset stát na pračce v koupelně, protože moje minikuchyň už ji nepojme, ale to vůbec nevadí!

Po Vaškových zkušenostech jsem měla trošku obavy, ale říkala jsem si, že přerušit proces můžu vždycky. Šlo to výborně, pekárna Eta Harmony (Siesta je skoro stejná)začíná u programu dort hřát po 3,5 minutách pomalého míchání a 12,5 minutách šlehání, do té doby je těsto dááávno umíchané. Jakmile začalo šlehání, dodala jsem zbytek mouky, nechala, až bylo těsto kompaktnější a hned vyklopila do misky, jen rukama smáčkla do koule a bylo to. Použila jsem Heru, peču z ní léta a nevidím rozdíl mezi ní a máslem. Do krémů bych ji ale nedala, tam dávám máslo nebo Zlatou Hanou. Bod už jsem udělila dříve.

Těsto se zpracovalo fantasticky a hned jsem zadělala další, kávové. V mini kuchyni senzační ulehčení! Pro p. Václava - peču v Etě Harmony a potvrzuji, že program Dort ihned míchá a nic nepředehřívá. V Siestě to bude dozajista stejné.

Ja do lineckého dávam tiež Heru. A pomer surovín 3:2:1 tiež, ale na 300 g múky 2 žĺtka.

Jasně, Jani, je dobře, když písneš zkušenosti:yes:. Heru používám jen do sladkého kynutého (nádherně ho provoní), ale na cukroví ne - proto musíte poradit vy;-)

Já jsem právě Heru dávala,no každá(ý) máme jiné zkušenosti a to je dobré se s tím podělit.Je opravdu levnější a u nás je výhodné balení za dobrou cenu jak se říká.:-))

Jarko, Heru na linecké a jiné cukroví nepoužívám, kdysi mi maminka říkala, že je Hera "krátká" a linecké s ní se drobí....
Nevím, jak by se chovala při hnětení v pečce, rozpouští se rozhodně dřív, než máslo.
Ale jestli ti Bibi radí, že s ní má dobré zkušenosti, klidně jí věř;-)je zkušená kuchařka:yes::-)

Jarko(neregistrovaná), já používám zásadně Heru, je levnější a je to přece vlastní sestra másla jak říkají reklamy;-):-Dklidně jí použij, nic nezkazíš:-!

Je možné nahradit máslo Herou?

Jak jsem zde na Topících zmínila, nepeču ván. cukroví, tento nápad mne ale nadchnul - a jak je v mé povaze, zkousím, nedá mi to. Už jen ten fakt, že vytáhnu těsto z pekárny bez ručního zadělávání se mi líbí, neboť ani já, díky svému zaměstnání nemám zrovna ruce v OK stavu ;-) Cukroví ( v případě úspěchu)poté nabídnu dětem v tanečnímu souboru, kam syn chodí ;-)

Nebojme se vynálezů dnešní doby, snad nikdo by už také nechtěl prát na valše - je to sice rychlejší, ale namáhavé ;-)

hella, nechces vyvolavat, ale vyvolala si... kto ma pravo robit tu nejakeho sudcu, ktory recept moze mat kolko bodov??? a nie je to vlastne JEDNO kolko ma bodov? a okrem toho ten tvoj prispevok vyznel, ze vsetci co pouzivaju pekaren su nerozumni, alebo nie su dobri kuchari!... a preco vlastne hodnotis recept, ktory si nerobila a ani nemienis (podla tvojej reakcie) robit???

pre vsetkych: napisala som to verejne, pretoze sa mi nepaci, ze pod recepty chodia hodnotit ludia, ktori neskusaju recepty a ani ich nechcu skusat a zda sa mi, ze to robia len zo zavisti a nejde im o nic ine, len o to, aby si rypli. je to moj nazor a spravam sa podla toho. Myslim, ze pod recept by sa mali pisat HLAVNE otazky k receptu :-! a to, ako sa mi recept podaril :-! a nemal by sa hodnotit kuchar! A tiez si myslim, ze body by sa mali pridavat az po odskusani receptu, takze tento recept odomna este bod nema a bude ho mat az ked ho vyskusam ;-)

myslim, ze k tejto teme nemam uz viac co povedat

Já jsem tímhle způsobem už udělala další těsta. Třeba na pracny, na ořechy, na kávové oválky....a jsem z toho úplně nadšená jak mám teď víc času, který využiju jinak. Za své nadšení se vůbec nestydím. I zkušené kuchařky si přece můžou usnadnit práci, na tom já nevidím nic špatného. Určitě bych se nechtěla vrátit do doby M.D.Rettigové. Pekárnu mám na lince, pěkně po ruce a rozhodně je s mytím méně práce, než s válem umazaným od těsta. Takže Cathleen, jsem moc ráda, žes přišla na tak dobrý nápad, jak plně využívat pekárnu a doufám, že budou další:yes::yes::yes:

Vůbec tady nechci vyvolávat nějakou negativní diskuzi. A jsem i ráda, že Cathleen sem ten recept dala - každý si přece může vybrat, jak si těsto zadělá a někdo může být rád, když ho upozorníš, že to jde i v pekárně. To, co mě zarazilo, byla ta nadšená reakce lidí (od kterých bych to nečekala, protože je považuji za zkušené kuchařky), která tento recept vynesla až do TOP 10 a učinila ho nejlepším receptem na cukroví v právě této době - a to se mi zdá opravdu přehnané. A ten můj naměřený čas je opravdu skutečný, po dvou minutách by se začalo těsto teplem rukou rozehřívat a bylo by potřeba ho podsypávat moukou, což není dobré. A zároveň prosím, má-li někdo se mnou ještě nějaký problém, vyřiďme to v osobních vzkazech. Děkuji.

Děvčata. Prosím. Nemá cenu se přít o něco co jsem možná zbabral já a nebo proto, jak jsem napsal mám jinej recept, který se nehodí. Nevím ? Ale rád bych věděl, a to pro můj klid, tím co to vyšlo na program DORT bezvadně a přitom mají DP ETA Siesta. Chybama se člověk učí a já věřím, že asi by to MOŽNÁ vyšlo na program PŘÍPRAVA TĚSTA u mé DP. Ale již si to neověřím. Žena to nepřipustí. Ale já to potřebuju vědět. Takže. Kdo to těsto dělal v ETA Siesta ?? děkuji. Může mi odpovědět i do vzkazů.

Hello, tím chceš říct, že já jsem nerozumná?:-D

Pečka mi stojí pořád na lince, odnikud ji nemusím sundávat.....
Těsta dělám jedno za druhým, takže myju jen jednou a po tom mastném těstě jde spíš jen o vypláchnutí vanilkové vůně, než o mytí.....
To, že máš linecké umícháno ručně za necelé 2 minuty, ti nevěřím...:-))
A než něco takhle přísně posoudíš, měla bys popřemýšlet i o tom, že ne všichni si tahle hutná, těžká těsta můžeme růčo umíchat sami. Takže pomoc pečky vítám:yes: (a doufám, že se tu zase nerozjede zase nějaká "smysluplná" diskuze!)

Hella, nie kazdy pouziva pekaren sviatocne, ja ju pouzijem asi 6x do tyzdna a to by sa mi fakt z tej krabice "vyndavat" nechcelo. Mam ju stale vylozenu na mrazaku. A okrem tono nie kazdy si moze dovolit zarabat cesto rucne, ja robim aj medovnikove cesto v pekarni, pretoze mam problem so zapästiami, jednoducho to cesto dobre nezamiesim. A nemyslim si ze by som nebola "rozumna zena". Ale naopak si myslim, ze rozumny je ten, kto si najprv premysli co verejne napise. Sme tu predsa preto, aby sme si pomahali a recept v pekarni je pre mna velka pomoc!!! ;-)

manželka vyzkoušela - nemůže si vynachválit, posílám Vám bod

Václave, ani se tvé ženě nedivím a je to rozumná žena. Já toto těsto běžně dělám, dávala jsem ho sem třeba jako http://www.toprecepty.cz/recept/2623-prdelky/ Naschvál jsem si stopla, jak mi dlouho trvá udělat toto linecké těsto klasicky, ručně - přesně 1,46 min. Tak nevím, jestli bych za tu dobu vyndala pekárnu, použila jí a zase umyla a uklidila.

Tématické fráze:
linecke testo recepty, linecké těsto, linecké těsto recept, domácí linecké těsto, pravé linecké těsto, linecke testo 3 2 1, linecké, linecké 3 2 1, linecké těsto z domácí pekárny, těsto na linecké cukroví, linecké těsto v domácí pekárně, linecké těsto z pekárny, výroba lineckého těsta, vánoční cukroví z domácí pekárny, těsto na cukroví z domácí pekárny, těsto na cukroví, linecké těsto v pekárně, linecké kolečka jak se to dělá, recept na linecké těsto, linecké těsto 1 2 3

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, žloutek, kůra citronová

Přidat fotografie receptu