Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová zelňačka - slovenská

Tradiční slovenská polévka z kysaného zelí, se štědrou dávkou sušených hub a smetany, to je bílá zelňačka s houbami. Tentokrát jsme vynechali uzené maso a slaninu, ale nemějte obavy, na vynikající chuti jí to neubralo ani ždibíček.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 960 kJ /
1 425 kcal
Bílkoviny21,25 g
Tuky122,50 g
Vláknina26,00 g
Cholesterol 250 mg
Sodík 8,08 g
Sůl20,25 g
Sacharidy46,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sušené huby opláchneme a namočíme. Dáme variť spolu s premytou kapustou, ktorú prikoreníme bobkovým listom a čiernym korením. Krok 2: Pripravíme si zásmažku s trochy oleja a hladkej múky, rozšľaháme s vodou a vlejeme do kapustnice. Povaríme a vypneme. Do hotovej vlejeme šľahačku. Krok 3: Odoláme prichucovať a pridávať iné zložky, necháme vyniknúť báječnú chuť a arómu hríbikov, žiadne čerstvé alebo konzervované šampiňóny to nespravia. Kapustnica má krémovú farbu a veľmi jemnú chuť.

TIP: Jak uvařit tradiční vánoční kapustnici

Zveřejněno 14. 12. 2009

Poznámka autora magdalenka

Takáto kapustnica sa kedysi varila u nás na štedrý večer v katolíckych rodinách, keďže sa mäso jedlo až na 1. sviatok vianočný. Dnes táto povinnosť už nie je.

Ja varím dva 4 litrové hrnce kapustnice, jedna je takáto a druhá s mäsom, klobásou a hríbami, do tej si dávame kyslú smotanu na tanieri.

Recept ponúkam aj vám, pretože obyčajne chutí každému, aj vegetariánom.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová zelňačka - slovenská

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YWx2

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová zelňačka - slovenská

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YWx2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

savlinka: Janinka, to vieš, že si ma potešila!!!:-K

Magdalénko,tak dnes jsem našla tuto polévku a hned jsem jí musela uvařit;-)Je výborná a přidávám fotečku zda můžu;-)Udělala jsem to jak NADĚNKA stím sádlem;-)

rebeka: Bodík aj fotík potešil...tvoje foto som dala za hlavné, je krásne. Teší ma, že ti chutila naša pôstna kapustnica!

magdalenka: dobre, že ostala... mě asi neostane.. veľmi chutná je, ta tvoja kapustnica s hubami:-p:-p:-D:yes::yes:
máš ode mě bodík a fotík;-)
je výýborná:-K:yes::yes::yes:
malinko jsem to upravila: do hrnce jsem dala trochu sádla, suché houby hodila tam, krátce zarestovala, přihodila koření, pak zelí.. teprve pak jsem dala vodu, mouku jsem rozmíchal se smetanou a přidala do polévky;-)

rebeka: katolíci mali také zvyky...až neskôr sa od toho upustilo...ale táto kapustnica mi ostala v repertoári.

magdalenka::-//:-// divný zvyk:-//:-D:-D:-D:-D:-D
a to já si teda zítra uděám takovou předvánoční premiéru;-);-):yes::-)

rebeka:budem rada, ak vyskúšaš...kedysi sme mäso jedli až na 1. sviatok vianočný, taký bol zvyk v našej rodine.

magdalenka: tak do téhle zítra jdu:-!:-! rozhodně yes:-!:yes::yes:;-):-p

:-p:-p:-*:-*;-):yes:

A doporučujem naozaj veľa, veľa húb a šľahačku...nie kyslú smotanu.

Jana Pá: Ona potřebuje odležet ,já jsem si ji naučila vařit až tady v Bratislavě! Na druhý den ohřátá, je mnohem lepší! Když je co,tak tŕetí den je nejlepší.Ale je v tom háček ,malokdy zbyde! :-p

už je uloženo a bude také na štědrý den, snad vydrží 2 dny:-O;-):-p:yes:

Ja viem...;-)

Magdalenko! tuhle polívku miluji, jen do ní přidávám brambory!!! plus pro tebe, je to papáááníííčko!!! :-K:yes:

Bibi, zrak mi padol na fotku a slinné žľazy začali pracovať na plné obrátky...

Tématické fráze:
pravá zelňačka slovenska s klobasou, zelnačka, slovenská zelňačka s klobásou, zelňačka s klobásou a houbami, pravá zelnačka, zelňačka recept, slovensko chutí recepty, houbová zelnačka, zelňačka z kyselého zelí s houbami, zelnacka na stedry den, zelňačka s houbami, slovenská pravá kapustnice, slovenska kuchařka, slovensko chutí, slovenská houbová polévka, jaka polevka na stedry den, zelňačka slovenska s klobásou, slovenské polévky, recept na slovenskou zelńačku, slovensko s chutí

Suroviny:
zelí kysané, houby sušené, bobkový list, pepř mletý, olej, mouka hladká, voda, šlehačka

Přidat fotografie receptu