Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová zelňačka - slovenská

Tradiční slovenská polévka z kysaného zelí, se štědrou dávkou sušených hub a smetany, to je bílá zelňačka s houbami. Tentokrát jsme vynechali uzené maso a slaninu, ale nemějte obavy, na vynikající chuti jí to neubralo ani ždibíček.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 960 kJ /
1 425 kcal
Bílkoviny21,25 g
Tuky122,50 g
Vláknina26,00 g
Cholesterol 250 mg
Sodík 8,08 g
Sůl20,25 g
Sacharidy46,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sušené huby opláchneme a namočíme. Dáme variť spolu s premytou kapustou, ktorú prikoreníme bobkovým listom a čiernym korením. Krok 2: Pripravíme si zásmažku s trochy oleja a hladkej múky, rozšľaháme s vodou a vlejeme do kapustnice. Povaríme a vypneme. Do hotovej vlejeme šľahačku. Krok 3: Odoláme prichucovať a pridávať iné zložky, necháme vyniknúť báječnú chuť a arómu hríbikov, žiadne čerstvé alebo konzervované šampiňóny to nespravia. Kapustnica má krémovú farbu a veľmi jemnú chuť.

TIP: Jak uvařit tradiční vánoční kapustnici

Zveřejněno 14. 12. 2009

Poznámka autora magdalenka

Takáto kapustnica sa kedysi varila u nás na štedrý večer v katolíckych rodinách, keďže sa mäso jedlo až na 1. sviatok vianočný. Dnes táto povinnosť už nie je.

Ja varím dva 4 litrové hrnce kapustnice, jedna je takáto a druhá s mäsom, klobásou a hríbami, do tej si dávame kyslú smotanu na tanieri.

Recept ponúkam aj vám, pretože obyčajne chutí každému, aj vegetariánom.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová zelňačka - slovenská

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YWx2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová zelňačka - slovenská

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YWx2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

savlinka: Janinka, to vieš, že si ma potešila!!!:-K

Magdalénko,tak dnes jsem našla tuto polévku a hned jsem jí musela uvařit;-)Je výborná a přidávám fotečku zda můžu;-)Udělala jsem to jak NADĚNKA stím sádlem;-)

rebeka: Bodík aj fotík potešil...tvoje foto som dala za hlavné, je krásne. Teší ma, že ti chutila naša pôstna kapustnica!

magdalenka: dobre, že ostala... mě asi neostane.. veľmi chutná je, ta tvoja kapustnica s hubami:-p:-p:-D:yes::yes:
máš ode mě bodík a fotík;-)
je výýborná:-K:yes::yes::yes:
malinko jsem to upravila: do hrnce jsem dala trochu sádla, suché houby hodila tam, krátce zarestovala, přihodila koření, pak zelí.. teprve pak jsem dala vodu, mouku jsem rozmíchal se smetanou a přidala do polévky;-)

rebeka: katolíci mali také zvyky...až neskôr sa od toho upustilo...ale táto kapustnica mi ostala v repertoári.

magdalenka::-//:-// divný zvyk:-//:-D:-D:-D:-D:-D
a to já si teda zítra uděám takovou předvánoční premiéru;-);-):yes::-)

rebeka:budem rada, ak vyskúšaš...kedysi sme mäso jedli až na 1. sviatok vianočný, taký bol zvyk v našej rodine.

magdalenka: tak do téhle zítra jdu:-!:-! rozhodně yes:-!:yes::yes:;-):-p

:-p:-p:-*:-*;-):yes:

A doporučujem naozaj veľa, veľa húb a šľahačku...nie kyslú smotanu.

Jana Pá: Ona potřebuje odležet ,já jsem si ji naučila vařit až tady v Bratislavě! Na druhý den ohřátá, je mnohem lepší! Když je co,tak tŕetí den je nejlepší.Ale je v tom háček ,malokdy zbyde! :-p

už je uloženo a bude také na štědrý den, snad vydrží 2 dny:-O;-):-p:yes:

Ja viem...;-)

Magdalenko! tuhle polívku miluji, jen do ní přidávám brambory!!! plus pro tebe, je to papáááníííčko!!! :-K:yes:

Bibi, zrak mi padol na fotku a slinné žľazy začali pracovať na plné obrátky...

Magdalenko, tak jsem jí dneska udělala já a to ze zvědavosti jaká se jí u vás polévka na Štědrý den(nebo jedla dřív:-?) a je dobrá:-pTak ti přidávám k receptu fotky a rovnou bodíka:yes:

...ešte máš týždeň...;-)

Magdalenko, tohle určitě zkusím dřív, než na Štědrý večer:yes:

hafikov - bez výhrad jedině sušené houby a nejlépe směs, fakt, já si to se žampiony neumím představit. Jistě že to jde, ale nebude ta specifická chuť, jakou má na mysli Magdalenka (a já), bude to prostě jiná polévka ;-)

Cha, ja mám huby rovno zo Šumavy...a kopec...(menší, malinký...)

Tak to je tedy prima receptík,my máme houbičky moc rádi.Měla bych dostat sušené houby a tak už si to ukládám,jakmile dostanu houby hned udělám.už mám na to chuť.:-p:-))dávám bodík:yes:

Jani Hafikov, myslím, že výlučne s kopou sušených húb docieliš tú pravú chuť... Špagetka aj Výbušná ti dosvedčia, že je to iba tak to pravé...

Škoda,že nemám už žádné sušené houby.Jen ve skleničce trochu suš.hub špiček,ale ty nedodají houbovou vůni:-(.Což to zkusit se žampiony:-?:-?:-?Jinak dávám bodík:-K

ja varim tuto kapustnicu stale na stedry vecer...ci je uz teraz vecer povolene maso, ci nie je....mame ju radi....a tu zasmazku robim maslovu a nakoniec prelisujem cesnak....a robim k tomu zemiakovu kasu.....a je pravda....musi ist do nej vela vela susenych hub

Janula, ja sa červenám po korienky vlasov, asi aj vlasy sa mi červenajú, ušetrím na farbe...
Nepreháňaj, lebo sa hanbím, ale mi to lichotí...moje recepty sú také obyč...ale väčšinou u nás chutí každému.
Vo výrobe cukroví mám medzery a keď vidím výtvory niektorých topáčiek, tak som šťastná, že moje nevidíte...sú chutné ale nie vizuálne na takej úrovni, ako niektorých vás...

hned bych ozkoušela - ale mám už málo suš. hub a ty musím šetřit na štědrovečerní "kapustnicu" a "kubu" :-(

Iljusa, podle magdalenky se fakt vaří jedna báseň;-). To nelichotím, to je fakt:-)

Špagetka, vôbec ma to neprekvapuje, je to jednoducho tými koreňmi...
Iljuša, ak nepoznáš, vyskúšaj a určite neoľutuješ. Teda, ak môžem radiť, najbližšie keď varíš tú "svoju" zelňačku, spomeň si na moju a v malom hrnečku...

Magdi, já ji dělám taky tak,jen nedávám šlehačku ale krémovitou kysanou smetanu, a navíc bobkový list.;-)A máš pravdu,hoodně zelí a ještě víc hub :-D:-p, ale s tou šlehačkou to vyzkouším :yes:

Magdalenko - krásný receptík - hezky napsaný :yes:

Tématické fráze:
pravá zelňačka slovenska s klobasou, zelnačka, slovenská zelňačka s klobásou, zelňačka s klobásou a houbami, pravá zelnačka, zelňačka recept, slovensko chutí recepty, houbová zelnačka, zelňačka z kyselého zelí s houbami, zelnacka na stedry den, zelňačka s houbami, slovenská pravá kapustnice, slovenska kuchařka, slovensko chutí, slovenská houbová polévka, jaka polevka na stedry den, zelňačka slovenska s klobásou, slovenské polévky, recept na slovenskou zelńačku, slovensko s chutí

Suroviny:
zelí kysané, houby sušené, bobkový list, pepř mletý, olej, mouka hladká, voda, šlehačka

Přidat fotografie receptu