Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vynikající kysané zelí (vánoční)

Recept na kysané zelí s uzeným masem, které může posloužit i jako samostatné jídlo. Sama autorka ho vaří pouze na Vánoce a podává s chlebem či knedlíkem jako rychlou večeři či svačinu. Můžete ho uvařit i větší množství, bez problému vydrží celé svátky!

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

BILKOVAI BILKOVAI

Snadný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 90 min

105 min (15 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 673 kJ /
1 117 kcal
Bílkoviny29,75 g
Tuky59,00 g
Vláknina40,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12,00 g
Sůl30,00 g
Sacharidy96,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kysané zelí dáme do hrnce vařit spolu s nakrájeným uzeným žebrem (uzeným prorostlým bůčkem nebo obojím) a kořením. Krok 2: Pokud je zelí velmi kyselé, tak ho část propláchneme pod tekoucí vodou. Vodu ze zelí můžeme slít bokem a případně s ní nakonec zelí dochutit, pokud bude málo kyselé. Krok 3: Vaříme tak dlouho, až maso odpadává od kosti. Poté kosti vytáhneme a obereme maso, které vrátíme k zelí. Zahustíme zásmažkou z oleje a mouky a osolíme dle potřeby. Krok 4: Podáváme s chlebem, ale můžeme i s knedlíkem.

TIP: Jak uchovat a odebírat kysané zelí

Zveřejněno 15. 12. 2009

Poznámka autorky BILKOVAI

Je to velmi jednoduché a moc dobré! U nás doma se toto dělá pouze na Vánoce.

Mezi svátky, když není čas, tak je to výborná svačinka nebo večeře, která je vždy po ruce. Pokud máte chladnější místo/špajz, komoru/ tak vám to vydrží v hrnci celé svátky. My vaříme 10-ti litrový hrnec.

Vždy jsme začali vařit na Štědrý den a koštovali jsme až po půlnoci, protože o Štědrém dni se nemá jíst maso.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vynikající kysané zelí (vánoční)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gZVk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vynikající kysané zelí (vánoční)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gZVk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

Zítra jdu do toho. bodík už tam je.:yes::yes:

klukodvody:děkuji, věřím, že bude chutnat. My se toho můžeme ujíst :-p

No to je strašné co to s náma provádíte.To je taková nádhera,že jedu zítra pro uzené,zelí máme své a jdeme do toho.Do Vánoc nevydržím.A protože jsem hoooooooooooooodně rozmlsaný tak to zkusím ještě maličko přelít cibulkou na rozškvařené slanině a pak Vám dám vědět.Rozhodně ukládám a dávám bodík:-K:-K:-K:-p:-p:-p

tahle voňavá dobrota na mě jukla z náhodných a při pohledu z okna si myslím, že nastal ten správný čas tuhle dobrotu uvařit;-):-D:-D:yes::yes:

Srettko, to jsem fakt ráda, že Tě recept nezklamal:-) Hodně záleží na zelí a když je domácí, tak není, co řešit. Nám chutná nejvíc s uzeným žebrem. To tam hodím nakrájené tak, aby se vešlo do hrnce a vařím tak dlouho, až maso odpadá od kosti. Jsou tam i křupky, které já úplně zbožňuju:-8 Děkuji, že jsi recept vyzkoušela:-K Škoda jen, že není fotečka;-)

ozkoušeno a musím říci...VÝBORNÉÉÉÉ:-!
fantastické zelíčko s uzeným masénkem, jen jsme koupili uzenou krkovičku a pokrájeli jí do toho na kostky. a zahustila jsem strouhanýma bramborama. jsem spokojená a nevařila jsem naposled-stopro:yes::yes::yes::yes:
p.s. jen asi brzo zmizí
p.s.s.joo dělala jsem z našeho zelíčka:-p

Cathleen, vyzkoušej.Nemusíš ani o vánočních svátcích.:-)) Nám moc chutná. :-*:-*:-*:-p;-)

Nádhera!:-O:yes: Recept byl v náhodných a já si ho ukládám, díky:yes:

Popletko, děkuji za bodík . A jak říkáš, tradice je tradice. Jak píše Jindra /neregistrovaný/, že kdo nejí ryby ať si dá řízek, samozřejmě může. Ale u nás se prostě tato bezmasá tradice dodržuje a tohle zelí je u nás vyjímečné tím, že ho opravdu vaříme jenom na vánoce. No, čas letí jako bláznivý a my ho budeme vařit co nevidět;-)

mnam-mnam :-p to muzu:-D my pres rok delame zelnacku, no vanocni je ,,specialni,, kterou delame opravdu jen o vanocich.Neni specialni co se tyce vareni, ale pro nas je to tradicni vanocni-od mamky. Zeli, v nem uzene,klobaska, houby,zasmazka. Tatinek si dva do ni i domaci testoviny-neco jako drobenka, my to nemusime ;-) A do stedrovecerni vecere taky nejime maso-delame si pecene brambory s maslem a mlekem. Je to taky tradice, dokonce i nase deti a segrine vnoucata to dodrzuji.Vsichni se sejdeme u rodicu, uz je nas do 20 :-D a pak kazdy priseje svoji troskou do mlejna. Je to krasne, neopakovatelne a dojemne.Jsme tam 4 generace,a nejak nikoho nenapadne, ze bude o vanocich ,,ve svem,, Jo, at nezapomenu -posilam bodika :yes:

Joo, to je velká dobrota.

Když někdo nejí ryby, ať si dá klidně řízek.

Tejaja, děkuji za přidání foto.:yes: Já přidávám též, jak jsem slíbila. Neměla jsem žebra, tak jsem použila uzené ocásky a bůček:-)) Asi budu muset ještě uvařit další várku, protože je velká poptávka:-*:-p

Dievčatá, ale Ivetka Bílková ako autorka nepíše, že sa to má jesť na šedrý deň, práve naopak, píše, že ho síce začali variť na štedrý deň, ale jesť začali až po polnoci.;-);-);-)
Inak údené rebierka v kyslej kapuste je veľmi dobrá vec v zime.:-D:yes:

Na Štědrý den se u nás vždy jedla jen vánočka, cukroví, k obědu oukrop, maximálně kuba. Večer po východu první hvězdy samozřejmě ryba (symbol Ježíše Krista) - tedy kapr - smažený a na černo. Bramborový salát bez uzeniny. Kromě toho, že jsme všichni křtění (moje děti už ale ne), nejsme vyloženě věřící v křesťanském slova smyslu, jedná se spíš o tradici. Jsem ale nemile překvapená, když na štedrodenní procházce potkáváme spoustu lidí, kteří se cpou mastnou klobásou, koupenou na ulici. Myslím, že některé tradice má smysl dodržovat, už pro vědomí kontinuity s minulostí, našimi předky a pro uvědomění si smyslu svátků... Vždy to nebylo jen o přejídání a o hmotném obdarovávání... Naopak.

Tématické fráze:
jak dlouho vařit kysané zelí, jak vařit kysané zeli, kysele zeli jak varit, jak uvařit kyselé zelí, jak vařit kyselé zelí, jak dlouho vařit zelí, vaříme kysané zelí, jak uvarit kysane zeli, jak uvařit zelí, jak varit zeli, vaříme kyselé zelí, příprava kysaného zelí, vařime zeli, recept na kysané zelí, vaření kysaného zelí, vařené kyselé zelí, kysané zelí vaření, kysané zelí recept, co varit na vanocni svatky, jak dlouho varit kysele zeli

Suroviny:
zelí kysané, žebra uzená, pepř celý, koření nové koření, bobkový list, sůl, olej, mouka hladká

Přidat fotografie receptu