Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehačkové cukroví

Výjimečně lahodné a jemné, až se doslova rozplývá na jazyku, takové je šlehačkové cukroví, které rychle zmizí z každého vánočního stolu. Recept patří mezi tradiční a nenáročné, s těstem se velmi dobře pracuje. Potřebujete k němu jen pár ingrediencí, chvilku času a minimum nádobí.

Hodnocení receptu je 5,0 (110×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cardanka

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 10 min

35 min (25 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 038 kJ /
4 072 kcal
Bílkoviny58,30 g
Tuky274,00 g
Vláknina13,50 g
Cholesterol 838 mg
Sodík 70 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy336,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z mouky, másla a smetany zpracujeme těsto, jde to velmi dobře. Smetanu je vhodné vytáhnout z ledničky těsně před zpracováním těsta, aby byla chladná. Krok 2: Vyválíme plát 3–5 mm silný a vykrajujeme tvary. Těsto můžeme válet v potravinářské fólii, je to praktické a nemusíme zbytečně podsypávat těsto moukou. Krok 3: Pečeme v předehřáté troubě na 200–220 °C zhruba 8–10 minut. Krok 4: Ještě teplé cukroví obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

TIP: Víte, jak péct dva plechy najednou?

Zveřejněno 18. 12. 2009

Poznámka autorky cardanka

Tento recept mám od kamarádky již 12 let.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačkové cukroví

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NL2D

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačkové cukroví

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NL2D

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (110)

Cukroví jsem letos zkoušela poprvé. Dodržela jsem recept a jen jsem přidala cukr, protože máme rádi sladké. Vyloženě špatným bych cukroví nenazvala, kdyby mi bylo nabídnuto, neurazilo by mě, nicméně mě ani nijak nenadchlo a znovu dělat nebudu.

Tohle je moje nejoblíbenější. Frk frk a hotovo! Miluju jednoduché cukroví!:-*

Na Vánoce mělo opravdu úspěch. Jednoduché a výborné.
:yes:

Evikevik: moje dcera je doslova mlsná jako koza a ji k mému nadšeni chutnalo.
A ještě malý dotaz ... co myslíte tím lepším cukrovím? Nemám pocit, že bych pekla nějaké horší nebo podřadné. Naopak nic nešidím, spíš se snažím ještě vylepšit. Ikdyž abych pravdu řekla, z bezlepkové mouky je chutnější a hned křehoučké;-)

Evikevik:
V naší rodině věčný problém: málo sladké - sladké - přeslazené
To co je pro mou maličkost OK, tak paní casinové přijde jako přeslazené...
Vaše znechucení vám neberu, možná jde o nechutenství (že by corona 19?), ale pokuste se nezatracovat jednoduché jídlo a podívat se na ně z pohledu těch, kteří ještě dokážeme ocenit i relativně prostá jídla :-K

srettka: Mela jsem vse kvalitni, jak vy popisujete, vzdy pecu jen z masla a smetana byla ta nejlepsi, samozrejme i cukr s vanilkou. Asi jsem zvykla na lepsi cukrovi, nez vy. <3<3

srettka: A taky nechat odležet, ne?

Evikevik: je třeba zainvestovat do surovin .. kvalitní mouka, dobré máslo a dobrá smetana. A nenechat těsto bez chuti. Přidat cukr a vanilku třeba. Já dělala bezlepkovou verzi a je to výborné cukroví:-)

Evikevik:
...no , to ale není vinou receptu, že ;-)

Tak jsem vyzkousela taky tolik vychvalovany recept a muzu rici, ze jsem nic horsiho v zivote neupekla. Testo je uplne bez chuti a nepomohlo k tomu ani obalovani v cukru. Pokousela jsem se to zachranit cokoladou a ruznymi ozdoby, ale nejradeji bych ho vyhodila do kose. Jen je mi lito penez a casu, ktere jsem do toho vlozila. Jiz nikdy vice tohle cukrovi !!!!!!
:-//:-//

Včera jsem zkoušela, žádná z babiček ho nedělá tak jsem byla zvědavá, udělala jsem poloviční dávku a je super :yes:

ne.ver: repertoaru:-D spíše muziku nežli papu

Děkuji za inspiraci. Určitě ještě letos vyzkouším. :-):yes:

Skvělé, už jsem si zařadila do receptů co budu péct i příští rok. Jsou opravdu vynikající <3

Z tohoto těsta jsem pekla rohlíčky, plněné ořechovou nádivkou. Těsto klasicky rozdělit na části/podle velikosti rohlíčků/, vyválet kolečko, plnit a točit do středu. Potřít rozšlehaným vajíčkem. Jsou výborné.

:yes: vynikajici .... diky

Toto cukrovi jsem letos delala na Vanoce a hodlam jej zaradit do sveho repertoaru. Jednoduche a velice dobre. Diky!:yes:

Co takhle nahradit máslo herou Výsledný efekt by mohl být stejný.

Mám trochu jiný recept - 3 1/3 hrnky polo mouky, 1 hrnek tuk Iva rozpuštěný, šlehačka 33% a vanilkový cukr...peču 5 mim/180°C a základ je neotvírat během pečení troubu...poté hned obalit v moučkovém cukru...Naše nejoblíbenější cukroví...

juraj a máma 13. 12. 2017 19:16
pečeme po prvé připravili jsme si těsto a zítra máma udělá formičky moc moc se těšíme.doufáme že se po něm zapráší:-p:-8:-D:yes::-Q

Zrovna peču a cukroví je perfektní. Jen jsem udělala malou změnu - obaluji v moučkovém cukru se špetkou skořice a mletými ořechy a je to luxusní! <3

Dobrý den,
takove cukroví dělavala moje babička .Mohu ho upéci
a dát do mrazáku?Tak na tri neděle ,mame velkou oslavu a chtěla bych si něco
pripravit.Děkuji:-K

Právě jsme s dcerkou dodělaly těsto. Jelikož je mladší dcera alergická na pšenici, zkusily jsme zpracovat těsto z kokosové mouky. Tak uvidím, jaké bude. Děkuji za recept.

Lucie: mohu se zeptat jakdopadly s kokosovou moukou

škouším poprvé tak zkouška :-p

martina neprašova 2. 12. 2016 07:50
Dobry den.
Cukrovi znam od kamaradky a urcite letos vyzkousim podle Vas. Jen se zeptam, asi hloupe, ale jak presne to valite v te potravinarske folii? Nejak si to neumim predstavit aby se mi to cele nehrnulo :-p

Vynikající, první várka snědená během jediného dne :-D

Ahoj, chystám se je letos péct tak bych se chtěla zeptat jak dlouho by se mělo cukroví nechat odležet? Jestli se mám na to vrhnout už teď nebo třeba až týden před Vánoci..:-D Nikdy sem ho nedělala ani nejedla takže premiéra. :-8 Jinak :yes: letí!

Jana j : Děkuji :-K

Zobrazit starší odpověď

Zdravím, toto cukroví je jedno z mých nejoblibenějších. Děláme ho pravidelně už asi 5 let, od té doby co ho náhodou zkusila udělat moje máma. Nechápu, že někomu nechutná. Chápu, že lidé mají různé chutě, ale že by nechutnalo cukroví ani jednomu členovi rodiny a bylo tak nepoživatelné jak někteří popisují to je zvláštní. Vždy nám mizelo jako první. Jestli nebude problém někde mezi receptem a válem... ;-)

Dnes jsem udělal přesně podle receptu.....a chutnají:yes::yes:
Fotka je jen důkaz,že nekecám:-)):-)):-))

Irena Opavová 12. 12. 2015 17:07
Simča:tak z toho bych asi tedy já nedělala takovou vědu...proboha,je to jen cukroví..do breku mi je z naší ekonomiky,sociálních nejistot a zdravotnictví atd.atd.
Já naopak MOC děkuji za tento recept,skvělý,jednoduchý a hlavně MOC dobrý:-)

Tématické fráze:
šlehačkové vánoční cukroví, vánoční cukroví ze šlehačky, vánoční cukroví šlehačkové, cukrovi, jednoduché vánoční cukroví, vánoční šlehačkové cukroví, jednoduché cukroví, slehackove vanocni cukrovi recept, šlehačkové těsto, cukrovi recepty, šlehačkové, smetanové cukroví, vánoční cukroví jednoduche, smetanové vánoční cukroví, recepty cukroví, šlahačkové cukroví, slehackovecukrovi, rychlé cukroví, jednoduché a rychlé cukroví, rychle jednoduche cukrovi

Suroviny:
mouka hladká, máslo, smetana ke šlehání, cukr moučkový, cukr vanilkový

Přidat fotografie receptu