Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová omáčka z praváků

Hřib pravý patří k nejchutnějším a nejhodnotnějším houbám našich lesů, proto jej vybíráme do pokrmů, ve kterých jeho jemná chuť nejlépe vynikne. Výborný je v této smetanové omáčce, ke které přidáme jen několik plátků knedlíků a kousek vařeného hovězího masa.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Gabina_I

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 556 kJ /
611 kcal
Bílkoviny21,71 g
Tuky32,72 g
Vláknina5,32 g
Cholesterol 74 mg
Sodík 208 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy55,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na sádle orestujeme jemně nakrájenou cibuli. Krok 2: Jakmile zesklovatí, přidáme drcený kmín a nakrájené houby, osolíme, opepříme a dusíme asi 10 minut. Krok 3: Přidáme houbový vývar. Pokud ho nemáme, podlijeme stejným množstvím vody. Krok 4: V mléce rozmícháme hladkou mouku, nalijeme za stálého míchání do omáčky. Povaříme jí 20 minut, aby v omáčce mouka nebyla cítit. Krok 5: Ke konci přilijeme smetanu na zjemnění a omáčku dochutíme. Krok 6: Podle požadované konzistence omáčky můžeme přidat tekutinu (vývar nebo vodu). Krok 7: Jako přílohu podáváme kynutý knedlík či těstoviny a vařené nebo pečené hovězí maso. Tuto jemnou a chutnou omáčku lze podávat i bez masa.

TIP: Jak dlouho vařit houby? Správná tepelná úprava je velmi důležitá

Zveřejněno 20. 12. 2009

Poznámka autorky Gabina_I

Omáčku připravujeme nejlépe z pravých hřibů, ale můžete použít vše co sbíráte. Houby každoročně sbíráme ve velkém, pokud rostou a předem je opracuji, uvařím a zamrazím. Mrazím i vývar z nich, omáčka má potom silnou výraznou houbovou chuť bez přídávání nějakých houbových bujónů nebo kořenících přípravků.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová omáčka z praváků

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QnR0

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová omáčka z praváků

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QnR0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Právě jsem dovařila a je výborná, doufám, že mi ji ti moji chlapi doma pochválí!:-pwww.toprecepty.cz

Dnes jsem vyzkoušla a je naprosto úžasná !:-)

Já jen dělám půl na půl, z hlívy podušené na másle a kmíně a doma sušených houbách na močených ve vodě ze kterých použiji nálev.

Dávám bodík:yes:

Dělám podobně,ale přidávám ještě bob.list,nové koření a celý pepř:-pu nás s bram.knedlíkem:-p+1:yes:

Výborná...jinou už ani z hříbků nedělám :-K

kutil25:

Zobrazit starší odpověď

Tak jsem to holky zkusil, abgrejdoval jsem to podle komentářů (bobík, kys smetana,ocet) no a paráda.:yes::yes::yes:

:-p:yes::yes:

Super recept, před chvílí jsme vylízali talíře:-K

Máme raději kyselejší, tak jsem dala zakysanku, k majdě nokové knedlíky podle receptu mojí babičky a pečené vepřové. Nemělo to chybu, ještě že zrovna rostou dubáci:-)

Dávám bodík máme hříbky hodně rádi.:-):yes:

Gábi, dávám bodík, super houbovka :yes:. Sice už jsem neměla mražený houby ale udělala jsem si jí z hlívy a je fakt super i bez masa. Jenom mám raději kyselejší, tak jsem místo sladké smetany dala zakysanou a lžíci octa. :-p

:-((

Gábi, tobě právem patří bod, protože hned jak jsem viděla tvůj recept s fotkou, tak jsem se v myšlenkáh přistila v lese na houbách. Na to si ale ještě musíme pěknou chvíli počkat, protože máme předvánoční čas, my za sebou Pochod do Betléma při 14st. mrazu. Posílám ti zaslouženého bodíka.:yes:

Tématické fráze:
omáčka z pravých hřibů, omáčka z hřibů, houbová omáčka z mražených hub, houbová omáčka z pravých hřibů, houbová omáčka z hřibů, houbová omáčka z pravých hříbků, houbová omáčka, houbová omáčka z hříbků, houbová omáčka z hříbků, hřib pravák, omacka z pravych hribku, houbová omáčka recept, mražení hub, omáčka ze sušených hřibů, pravák, pravá houbovka, omáčka z hříbků, recepty z pravých hřibů, hřibová máčka, omáčka z mražených hub

Suroviny:
houba hřib, cibule, sádlo, smetana sladká, mléko, mouka hladká, vývar houbový, sůl, pepř mletý, kmín drcený

Přidat fotografie receptu