Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka s mandlemi a rozinkami

Vánočka je tradiční české pečivo, které se peče především o Vánocích. Tento bohatý sladký pletenec je symbolem štědrosti a rodinného tepla. Jeho těsto je jemné, voňavé po vanilce a citronové kůře, a je obohaceno o šťavnaté rozinky a křupavé mandle.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

new dawn

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez doby kynutí

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 688 kJ /
3 511 kcal
Bílkoviny83,60 g
Tuky110,38 g
Vláknina20,40 g
Cholesterol 857 mg
Sodík 953 mg
Sůl2,35 g
Sacharidy535,53 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vlahého mléka dáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme 10-15 min. vzejít kvásek. Máslo rozpustíme a necháme prochladnout (nesmí být horké). Krok 2: Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Uprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme kvásek, do něj rozmícháme žloutky. Přidáme vlažné máslo a vypracujeme těsto vařečkou, až dělá puchýře. Pak ho vyklopíme na hladkou moukou lehce pomoučený vál a ještě propracujeme rukama, až je pružné a nelepí se. Vložíme ho zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout přes noc. Krok 3: Ráno těsto opět vyklopíme na lehce pomoučený vál a zapracujeme do něj rozinky a mandle nebo ořechy (část mandlí necháme na posyp). Necháme opět v míse kynout (je dost vykynuté, když důlek udělaný prstem se hned vyrovná, klidně 2-3 hodinky, příp. do odpoledne). Krok 4: Vykynuté těsto vyklopíme na vál a nožem rozdělíme na 8 dílů (jeden může být o chlup větší - přijde nahoru). Ze sedmi dílů uválíme stejně dlouhé a stejně tlusté válečky. Krok 5: Nejprve pleteme spodní část ze 4 dílů: položíme je vedle sebe, začínáme plést od středu dílů na jednu stranu tak, že přehazujeme jednotlivé prameny střídavě přes sebe. Pak vál i s vánočkou otočíme a dopleteme druhou stranu. Upletenou spodní část přeneseme na vymazaný plech (lze dát papír -já nedávám). Středem vánočky mírně promáčkneme rýhu, do níž vložíme cop upletený ze tří dílů. Poslední, osmý díl, rozdělíme na dvě části a vyválíme dva slabé válečky (trošičku delší). Stočíme je dohromady do spirály a položíme nahoru. Jejich konce založíme dospodu pod vánočku. Tvar zajistíme proti sjetí vpíchnutím 3 ks špejlí. Opět necháme dostatečně dlouho kynout - minimálně 2 hodiny, lépe 3 hod. Krok 6: Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme lupínky mandlí. Krok 7: Vložíme do předehřáté trouby na 170 °C. Jakmile vánočka na povrchu začne lehce "chytat barvu", zmírníme troubu na 150 °C. Celkem pečeme vánočku asi 45 min. Dostatečné propečení zkontrolujeme vpíchnutím špejle. Krok 8: Upečenou necháme vychladnout.

TIP: Jak nejlépe uchovat upečenou vánočku?

Zveřejněno 26. 12. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka s mandlemi a rozinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1WPP

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka s mandlemi a rozinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1WPP

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Jako uplny zacatecnik bych mela dotaz - na kolik stupnu ji pecete? Po jak dlouhe dobe a na kolik teplotu stahnout? A na jake mrizce odspodu? Dekuji za zodpovezeni. Tesim se, ze tu Vasi vyzkousim! ;-)

Vážně má ¨vánočka pořád takto dlouho kynout?:-O Nikdy jsem ji ještě nedělala,ale je to takové zvláštní:-D

:-))Cathleen: tak to jsem netušila, díky, jsem zase o něco chytřejší;-) Adéle se omlouvám:-K

:-))Musím oponovat - to, že je ve vánočce voda a ne mléko, opravdu na chuti poznat není;-) - mám vyzkoušeno. A i ve všech starších pekárenských receptech vodu používají.......záleží tak na každém, čím své pečivo chce zadělat.
Ale vánočka z vody opravdu jako rohlík nechutná:-D

Lenulka: koupená je šizenější, je tam málo tuku. Tukem se těsto stává hutnějším.
Adéla: do vánočky bych vodu nikdy nedala, to pak není vánočka ale rohlík:-O

Vánočka je hutnější, protože je z mléka a polohrubé mouky. Lepší je hladká mouka a voda. Viz jiný recept :-(

Vypadá krásně, ale ráda bych se zeptala jestli je nadýchaná nebo taková těžšší. Dělám chutově doborou ale je těžší. neříkám aby byla přímo nadýchaná jako se koupí v krámu, ale přeci jen. Nebíte čím to může být?

A povedla se! Pridavam bodik a foto! :-8

U nás vydrží tak 2 dny,pak je zbaštěno.:-D:-D:-DJinak peču vánočku 23.12.;-)

Mohu se zeptat, vanocku pecete i s tema spejlama, nebo je pred pecenim vytahnete? Zitra ji zkusim upect, tak jsem zvedava jak to zvladnu... Jak dlouho vanocka pak vydrzi?:-K

new dawn to je dobře, žes měla půlku!! Je fajn vidět takové dobrůtky na řezu;-) Já bych holka musela to pletení mít před sebou, jinak jsem děsné tele:-)):-D

Copak krásná, ale než jsem stihla udělat fotku, tak jí byla necelá půlka... Ten předpis jsem psala dost podrobně, aby to zvládl i začátečník ;-)

new dawn vždy ocením vánočku tak krásně zapletenou;-):yes::yes:

Krásná :-p:yes::yes:

Tématické fráze:
nadýchaná vánočka recept, pletení vánočky z osmi, nadýchaná vánočka, vánočka s mandlemi, předpis na vánočku, pletení vánočky z osmi pramenů, vánočka z osmi pramenů, vánočka recept, nadýchaná vánočka z kvásku recept, vánočka ze sedmi pramenů, vánočka s rozinkami, vánočka s mandlemi a rozinkami, pletení vánočky z 8 pramenů, vánočka z 8 dílů, pletení vánočky z 8 dílů, vánočka s rozinkami a s mandlemi, jak dlouho vydrží vánočka, pletení vánočky ze sedmi pramenů, vánočka z 8 pramenů, jak uplést vánočku z osmi pramenů

Suroviny:
mouka hrubá, mouka hladká, cukr krupice, sůl, kůra citronová, cukr vanilkový, droždí, mléko, žloutek, máslo, rozinky, mandle, vejce

Přidat fotografie receptu