Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novoroční králík

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie143 kJ /
34 kcal
Bílkoviny0,98 g
Tuky0,17 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy6,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Králíka den předem naporcujeme, prošpikujeme, lehce pokapeme citronovou šťávou, pak všechny porce potřeme horkým přepuštěným máslem a necháme ho v chladu do druhého dne odležet. Krok 2: Druhý den ho osolíme, pokmínujeme a prudce na másle a zbytku rozškvařené slaniny a nového koření orestujeme. Snažte se ho orestovat hodně do zlatohněda, ale nepřipálit. Krok 3: Pak k němu přidáme drobně pokrájenou cibuli, chvíli opékáme, poté přidáme houby nebo žampiony, podlijeme vodou a zastříkneme sojovou omáčkou a worchestrem. Krok 4: Dusíme nejprve přikrytého, až je maso poloměkké, pak ho vložíme dopéci do trouby. Krok 5: Když je maso zcela měkké, vyjmeme ho a do výpeku dáme máslo s hladkou moukou, zpracovanou do kuličky. Nebo zahustíme troškou maizeny či instantní jíškou, ale opravdu jen lehce. Jako příloha může být rýže, brambory v jakékoliv úpravě, bramborová kaše, knedlíky houskové, bramborové, i těstovinová rýže.

Zveřejněno 1. 1. 2010

Poznámka autorky yanull

Nevím, zda králík má také nějaký symbol jako drůbež na Nový rok, ale pokud ne, vytvořila jsem si vlastní. Všem, kdo si ho připravíte, v jakékoliv úpravě, přeji, aby se vám podařilo dobře a bez úhony prokličkovat po celý rok všemi životními nástrahami. :-))

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Novoroční králík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zvwY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Novoroční králík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zvwY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Pro "Dana Bar (neregistrovaný/á)": Když budu péct na Nový rok krkovičku, klidně ji dám název Novoroční pečená krkovička, pokud někde seženu ke konci roku zajíce, klidně si ho na Nový rok upeču a budu mít Novoročního pečeného zajíce. Já jsem pekl na velikonoce roládu a nazval jsem ji Velikonoční roláda http://www.toprecepty.cz/recept/4554-velikonocni-r.... Takže nechápu v čem je problém:-O;-).

Dana Bar 2. 1. 2010 12:31
Jak může být králík novoroční. Snad novoroční zajíc. To si také= můžete potom upéct novoroční kuře.

Jani, pečeného králíka zbožňuji a tvůj vypadá hodně dobře:-p:-p;-). :-!:-)):yes::yes::-K +7
V návaznosti na tvůj poslední komentář: včera jsem k obědu pekl krkovičku (tradičně vcelku) a k ní kočičák a dnes právě dopékám husu, k ní červené zelí s bramborovým a houskovým knedlíkem;-).

Lukáši, jsi hodný a děkuji za přání, když dovolíš, podělím se o něj s ostatními, kteří dnes měli králíka nebo drůbež a netušili, že by jim štěstí mohlo utéci nebo uletět. Také i tobě přeji jen vše dobré a plnou náruč štěstí, bez ohledu na to, co jsi měl k novoročnímu obědu :-):-K

:-p:-p:-p Tak to ano, to bych si dala ráda:yes:+6.

Je pravda, že tohle je zvláštní druh králíka, tak určitě se na něj pověra nevztahuje. Vypadá na tom talíři báječně - :-K A já přeju autorce receptu do nového roku všechno nej !!!:-K

Jani, toto jsou plechové formičky na puding, musí se vypláchnout studenou vodou, měla jsem obavu, že se rýže rozsype, ale zadařilo se.:-) Zúročila jsem zkušenosti, když jsem chodila s dětmi na pískoviště :-);-):-D

Jani, králík jedna báseň!!:-p A ta rýže ani nemluvím!! Musím si ty mističky koupit, fakt to vypadá dobře:-p:yes:

Děvčata, děkuji za bodíčky, tak vidíte, jak jsem si to na celý rok "pohnojila" :-(:-). Lukáši, babička je určitě moudrá žena, ale nemohla by být pro všechny ušáky domáci stanovena novoroční výjimka? :-);-):-D

Receptík jistě výborný, ale moje babí říká, že na Nový rok se nemá jíst drůbež, protože prý uletí štěstí, a nemá se jíst králík, protože štěstí uteče.

Paráda:-p:-p:yes:

:-p:-p a jak psala Mirka ;-):-p:yes:

Yanull:-)fotečky je k nakousnutí a věřím,že porcička na ní je ještě lepší:-p.První boďka je tvá,protože králíka mi můžeme na všechny způsoby;-).

Tématické fráze:
co jíst na nový rok, novoroční oběd, co se nemá jíst na nový rok, novoroční oběd recepty, novoroční menu oběd, co k obědu na nový rok, zajíc recepty bezkonkurenční, drůbež na nový rok, recepty kralík na všechny způsoby, novoroční menu, králík na novy rok, recepty na nový rok, oběd na novy rok, králík k obědu, jak upéct kralíka, novoroční menu recept, králík recepty, recepty na novoroční oběd, pečeny kralik s krkovici, co na oběd na nový rok

Suroviny:
králík, máslo, slanina, citron, sůl, kmín celý, koření nové koření, cibule, houby, omáčka sojová, omáčka worcesterová

Přidat fotografie receptu