Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šafránové rizoto se špenátem a žampióny

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 987 kJ /
1 670 kcal
Bílkoviny47,22 g
Tuky5,12 g
Vláknina32,56 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 196 mg
Sůl0,92 g
Sacharidy344,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme vařící vývar, který budeme mít po celou dobu přípravy pokrmu po ruce, a vylouhujeme v něm šafrán. Krok 2: Žampióny překrájíme na poloviny nebo na čtvrtiny a přidáme je k vývaru, aby změkly a nasály jeho chuť. Krok 3: V kastrole rozehřejeme máslo s olejem a necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Krok 4: Poté přisypeme rýži a necháme ji celou obalit tukem. Krok 5: Promícháváme a jakmile zrnka rýže jakoby zprůsvitní, přilijeme první sběračku horkého vývaru. Po odpaření tekutiny přilejeme další sběračku a tímto způsobem pokračujeme asi 20 minut, tedy do doby, kdy rýže změkne. Průběžně, ale intenzívně mícháme. Krok 6: K měkké rýži přidáme prolisovaný česnek, špenátové listy a procezené žampióny, trochu másla, dosolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a necháme již mimo plotýnku dojít. Při podávání sypeme parmazánem.

Zveřejněno 3. 1. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šafránové rizoto se špenátem a žampióny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/71Bj

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šafránové rizoto se špenátem a žampióny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/71Bj

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Italské rizoto považuji za rýžovou kaši. Já uznávám rizoto polosypké, hrudkující, dušené v troubě.

Eli, vzpomínám si, když babička přidávala dvě blizny šafránu do hovězího vývaru. Ta sytá, tmavěoranžová až hnědá stopa potápějících se blizen ve vývaru mě fascinovala. Díky tomu měl vývar nádhernou žlutou barvu.
Eli, moc hezký recept:-p. :-!:-)):yes::yes::-K +10

Jani, jak jsem psala - šafrán normálně dodává Kotányi (takže běžná obchodní síť), je sice o něco dražší než běžné koření, ovšem to se u šafránu předpokládá, respektive je to jedna z jeho vlastností...;-):-D:-D

Iljuško, nemám možnost si v práci jídlo ohřát, ale to je je jedno...;-) Nedovedu si ani představit, jak to tam ráno nesu (mám dost papírů, někdy knih, láhev s vodou...je toho moc). Hubla jsem v životě 3x, možná vlastně 4x...2x po porodu a potom 2x za posledních deset let... Vždycky se výsledek dostavil, ale jen proto, že jsem prostě začala jíst míň než doposud a přestala na jídlo myslet. Čím jsem starší, jde to hůř, ale asi kvůli mé pohodlnosti.

Přesně, jak spagetka, hned jsem věděla, odkud vítr vane:-). Eli, kde jen vzít ten šafrán:-S! To vypadá dobře!!:yes:

Elizo:yes::yes::yes:mňam:-p

Á další chuťovka takhle navečer:-D:-D:-D, ale musí chutnat:-p:yes:

:yes::yes:

Elizo, co se týká hubnutí, myslím, že máš určitě možnost si v práci jídlo ohřát;-) Ale to je každého věc;-), já jsem zvládala hubnutí při třech směnách :-D a ještě jsem vařila jídlo i pro rodinu :-)

Elizko zdravím, recept vypadá skvěle, dělám podobně, rýži doporučuji Arborio(běžně v Tescu).Krásný recept a bod letí.

Tome, já nesním hned tak něco...;-):-D a nakazila jsem i kolegy, takže máme jednu naprosto dokonalou hospůdku, kde mají tak skvělé a nápadité polední menu, že mě mnohokrát inspirovalo i v domácím vaření (jak píše Špagi). Jezdíme za ní tři stanice tramvají, ale opravdu stojí za to. Bohužel nemají polední nabídku na internetu - myslím, že bynechtěli být kopírovaní - jinak bych vložila odkaz. Naštěstí na Žižkově, kde pracuju, je spousta hospůdek, takže i konkurence a je skutečně z čeho si vybrat. Tak a potom hubněte, že :-8:-D:-D? Ale přílohy rozdám kolegům a zůstávám jen na masíčku - to si prostě odepřít neumím...

Eli, ty dneska teda perlíš:-!;-)krásný a na dietku dost dobrý:-p;-)3.bodík k tobě zběsile letíí:yes:

Jj,Eliz, už vím, máš pravdu. :-8
thomassinno - no já nevím, ale Eliza chodí do práce, takže domů k plotně asi nemá čas odbíhat :-D:-D, navíc naopak - to je dobře, párkrát tady u svých receptů zdůraznila, že ji to chutnalo právě v restauraci a pak to zkusila sestavit doma ;-);-):-p:-D

Eli, ty taková kuchařka a stravuješ se po restauracích? :-O To je skoro rouhání :-8 Jinak opět krásně nafocené a ztvárněné jídlo, bodík letí :yes: +2

Špagetko, kupuji šafrán od Kotányi - v klasickém pytlíčku je ještě jeden pytlíček a uvnitř pár blizniček (nebo co to je...;-) ).
Jinak já chci také shodit (respektive potřebuji), tak asi budu vařit dietněji - neboj :-D:-D. Líbí se mi Iljušky počin a dietní program, bohužel není pro mě, anžto jsem celé dny v práci, obědvám po restauracích...:-8:-/

Už prvním slovem v názvu jsem si tipla kdo a... nemýlila se :-D:-D, jen mi řekni, šafránovými bliznami myslíš normální (a pravý nefalšovaný šafrán jako koření)nebo to je ještě něco speciálního? Jinak :-p:-p:-p:yes::yes:, ale nepřeháněj to :-D, od zítřka držím dietku, jenže to bych asi nesměla topky otvírat, jo ale zas tak kaloricky vydatné to nebude....:-p

Tématické fráze:
rizoto žampiony, šafrán cena, špenátové rizoto se žampiony, šafránové risoto, rizoto se žampiony, špenátové risoto, houbové rizoto se špenátem, spenatove rizoto, šafrán vaření, šafránové koření, žampiony rizoto, šafrán koření recepty, dietní rizoto, rizoto se safranem, šafrán koření recept, spenatove rizoto recept, rizoto s žampiony, žampiony cena, rizoto ze žampiónů, dietní špenátové rizoto

Suroviny:
rýže, cibule, špenát listový, žampióny, šafránové blizny, česnek, vývar, máslo, olej olivový, pepř, sůl, sýr parmazán strouhaný

Přidat fotografie receptu