Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hanácké hertepláky

Bramborové placky s mákem, nebo povidly, vám svojí chutí a vůní připomenou dětství a kuchyň našich babiček. To jsou hanácké hertepláky, za dřívějších časů připravované na kamnech.

Hodnocení receptu je 5,0 (63×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ivulinka ivulinka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 5 min bez doby vaření brambor

40 min (35 min příprava + 5 min tepelná úprava, bez doby vaření brambor)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 527 kJ /
2 516 kcal
Bílkoviny70,00 g
Tuky6,00 g
Vláknina37,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 70 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy527,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejlépe den předem brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme je a na jemno nastrouháme. Pak je smícháme s moukou a se solí a zpracujeme v těsto, které se nelepí, není příliš tuhé, ani řídké. Krok 2: Na pomoučněném vále vyvalujeme tenké placky, které opékáme nasucho na litinovém kolečku plynového sporáku z obou stran. Krok 3: Ještě teplé pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme mákem smíchaným s mletým cukrem, znovu zakapeme máslem a stočíme jako palačinku. Krok 4: Do hrnce je skládáme na sebe, mezi sebou je promazáváme máslem a uchováváme v teple. Jako druhá varianta je plnit je povidly nebo povidly a i sypat mákem.

TIP: Jak dobře připravit lokše a čím je naplnit?

Zveřejněno 6. 1. 2010

Poznámka autorky ivulinka

Další jídlo, kterým nás naše 86-ti letá babička krmí od dětství do dneška. Jenže tenkrát jsme ještě v kuchyni měli kamna, ve kterých se topilo, měla velkou plotnu a na ní se pekly 3 placky zároveň.

Dnes má mamka v kuchyni plynový sporák a taťka jí na to udělal litinovou plotýnku přes dvě kolečka. Hertepláky na ní chutnají úplně stejně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hanácké hertepláky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5QoB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hanácké hertepláky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5QoB

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (45)

Ivusa: Moravkse Malkovice se hlasi. Popisujete to presne az na ten kram. Tomu tu nikdo nebude rozumet. Miluju vetu "Zajdi pro zemle do kramu. Tady mame obchod :D

Karofka: Kde prosim Vas na Hane bydlite, ze neznaji herteple?

Karofka: moje babička bydlela v Medlovicích ,kousek od Ivanovic na Hané a vždycky dělala Ertepláky ,pro ERTEPLE se chodilo do krámu, ....bylo to kolem roku 1970 ,a dodnes si pamatuji tu fantastickou chuť ertepláků na kamnech dělaných ,sádlem potíraných a mákem sypaných <3

Erika: Přesně jak píšete. Do lokšů patří sádlo. Po upečení hned potřít, dostanou takovou výbornou chuť a zvláční. :-)

PŘESNĚ TAKHLE JE DĚLÁVALA MOJE MAMINKA A POZDĚJI I JÁ. OD OKA, BEZ VÁŽENÍ A NA PLOTNĚ NA PEVNÁ PALIVA.
JEDINÉ, CO MI NESEDÍ JE TEN NÁZEV. HERTEPLÁKY SE ŘÍKÁVALO U NÁS DOMA NA BRNĚNSKU. NYNÍ BYDLÍM NA HANÉ.
TADY VŠICHNI BRAMBORŮM ŘÍKAJÍ JABKA. HERTELE ANI ERTEPLE NEZNAJÍ. a OPRAVHOVÝM JABKŮM SE TADY ŘÍKÁ STROMOVÁ JABKA, ZKRÁCENĚ JEN STROMOVÁ. TAKŽE HERTEPLÁKY NEMOHOU BÝT Z HANÉ:-K

Pamatuju dobře tyhle placky,mamka je dělávala na slano,nakrajela na jemno salám a bylo:-)

tyhle placky miluju, ale jak si je můžu udělat na indukci?

Silvi: Dobrý den. Taky mám indukci a jediné řešení je suchá pánev :-) Jinak by se ještě daly udělat na stolním grilu .... :yes:

Moc dobré jídlo:yes:<3

Babičky většinou mazaly sádlem.Myslím,třeba maminka mé maminky.Másla v tu dobu bylo málo,ale měli prase,takže nějaké sádlo vždy bylo i když museli část všeho odevzdávat.Takže za mě-sádlo.Ale jinak dělám podobně lokše a ty plním slaninou s cibulkou a zakys,smetanou.A je to taky ňamka.

<3Muj tatinek pochazel z Hane.A babicka delavala ty nejlepsi bramborovy placky.Mame to stesti ze mame kamna a erteplaky jsem na nich dneska pekla.Vyborny vratila jsem se do detskych let.Toz jsme si posmakovali:-K:yes:

U nás jsme z takto udělaných suchých placek dělali super jídlo "kundrfálky" ! To se ty nasucho upečené placky a lehce pomazané máslem natrhyly na kousky, naskládaly do mísy v tenké vrstvě, na to se nasypal mletý mák s cýkrem (jako na šišky), pak zase vrstva trhaných placek a pak zase vrstva maku s cukrem, dokud nebyla mísa do 3/4 plná! Pak se na to nelilo vrousí mlého tak aby vše bylo potopeno, zakryje se lehce poklicí. Pak se jde sníst polévka , nebo se využije jinak čas cca 20 -30 minut. No a pak se to z té mísy nakldá na jednotlivé nejlée hluboké talíře a .......... "žere" se, jé, musím si je hodně brzy uělat !:-Q

Mńamka,náš děda nám je dělal,pekl na kamnech,mastili se sádlem,dal do kamenné mísy a šup s nima do trouby,kde se drželi v teple.Výýýborné....stýská se mne po nich,není na to je péci na kamnech,ploténka na plynová kamna není ono.Musí to vonět dřevem.Neb se podávájí jak tu uvádíte na sladko-pomaže se povidly nebo ještě na slano-s kysaným zelím:-)

VladimirProchy 23. 9. 2014 18:21
Ahoj všichni,
ertepláky nám chystala babička ve Chválkovicích,
měla jich v troubě nachystaných tak 30 ks. Tak tenký placky jsem nikdy nedokázal rozválet. Před chvílí jsem dopekl čerstvou dávku a synátor (10 let) mi je doslova ukradl pod rukama ...:-)

VladimirProchy:

V nadpise je "hertepláky", což mě upoutalo, Vy píšete "ertepláky"?? Pocházím z Olomouce venkova a bramborům jsme běžně říkali "erteple". Pravdou je, že je jedno, jak se to pojmenuje, názvů je mnoho dle krajů, ale dávám Vám za pravdu, že jsou výborné. Babička měla ještě staré obrovské kachláky a vše, co udělala (měla 8 dětí) stálo za to, včetně placek z erteplí.

gabcule20:doufám, že se povedly;-)

Dnes jsem je dělala poprvé:-)tak uvidíme jaký bude u rodinky uspěch

Pane bože,Ertepláky,jak já je miluju:-*Doma si je děláváme tak jednou,dvakrát do roka a už je na čase si je zase udělat:-D Člověk pořád přemýšlí co uvařit a na staré dobré recepty si nevzpomene.Díky za připomenutí:-K

Ivi:-K dneska na mě kukly Tvoje hertepláky z náhodných a vzpomněla jsem si na prázdniny zhruba před 30-40 lety:-D:-D:-D babička přišla na poledne z "pola" dodělala "chábovicu" a pekla "ertepláky" (laty, patenty):-*:-* děda rozmíchal trnky s troškou horké vody a Rumu a pak jsme měli všichni huby "zašmůrané" od ucha k uchu, seděli na náspech, zažívali a měli se rádi:-*;-) Babička ani děda už tu dávno nejsou, ale ty časy si brzo připomenu a zkusím upéct ertepláky podle Tebe:-K:-K

Kadlik: jsem ráda, že jsi s nimi byl spokojený, smradu je vždycky dost:-), ale stojí to za to. Díky za fotečku:-K

Tak jsem si dovolil přidat fotečku této úžasné dobrůtky... Zbytek starých brambor jsem spotřeboval... Smradu v kuchyni, že to budu týden větrat, ale nevadí!!!! Poprvé v životě jsem to dělal, a spokojený moc a moc!!! U nás se té dobrotě říká patenty, nebo laty...:-8

Andrea Lišková/MfDnes Ona Dnes 20. 6. 2012 16:30
DObrý den, potřebovala bych na Vás kontakt ohledně Vašich receptů a fotek, děkuji Andrea Lišková, andrea.liskova@mfdnes.cz

přidávám bodík, taky je doma děláme a říkame jim laty, sypeme jen mletým cukrem a jsou výborné.

Ivulinko denska na ně;-)Bodík už jsem dala minule:yes:

Ivčo,tak ty bych si dala:-p:-!:yes:

Také jsme na ně dostali chuť a budeme je mít zítra k obědu. S nima se ráda vracím do dětství, kdy jsem je pekli na kamnech a pili k nim bílou kávu z melty. Dnes je peču na suché pánvi, jinou možnost bohužel nemám. Ale moc se na ně těšíme.

:-p:yes::yes:

úlalala...moje máti je umí nejlííííííp :yes:myslím jako z naší rodiny...když je dělá,tak misu ještě pro mě a mou rodinku nenasytnou,která na erteplákách ujíždí:yes:+12:yes:
to su ráda,že se mi tady připoměly...:yes::yes:

Ivanko, krásné lokše:-p:-p;-). :-!:-)):yes::yes::yes: +11

Irrenko, jsem strašně ráda, že jsi je vyzkoušela a že jste si pochutnali:-K, a fotka je kouzelná, jako kdyby byly hertepláky od nás z kuchyně. Kdybych mohla, poslala bych ti bodíka.:yes::-)

Ivulinko,dovolila jsem si přidat k tomuto receptu fotku.Hertepláky nám moc chutnali:-p, znala jsem je ještě od maminky, když je dělala rovnou na plotně kachlových kamen.Nikdy jsem je ale nedělala, až dnes,dýchlo na mně mládí.:yes::yes:Bodík už letí

Ivanko, taky si pamatuji od své babičky a dělávala to na kamnech jak píšeš ty:-), to byly časy:-8:-K
Tobě patří bodík, za připomenutí, zkusím udělat dětem.Ještě to nejedly:-O:-)

zizala:moc děkuji,určitě to vyzkouším:-*

Janatko, v troubě je peču na 150-170°C.

Ivulinko tet jste mi pripomnela dětstvi strasne bych to chtel vyzkouset udelat jenom ze jsem nemehlo;-(dekuji za recept a posilam bod:yes::yes::yes:

Jejda, jejda...tolik dobrot:-p a večer...posílám bodík7.:-p:yes:

Jé, to sú naše lokše ;-):yes:

No jo, a když mám jen sklokeramiku? Tak asi na teflonce, že?:yes::yes:

Tak teda vaše chvály ,to je hrůza pro mé chuťové buňky:-pJá je tedy musím vyzkoušet,neznám to a už vím,jak zizala píše se dělají v troubě(nemám plyn).Na kolik stupňů,můžete mi poradit???

Ještě, že už ležím jinak bych si je snad musel udělat:-p:-D:-D. Normálně cítím fyzicky jejich chuť na jazyku:-p:yes:samozdřejmě bodík:yes::yes:

Ivulinko, hned jsem dala bod, protože znám a je to veliká dobrota:-*:-*:-*. Moje maminka je dělávala a vždy jsme kolem ní stáli jako hladoví psi a ona je nestačila dělat. Akorát jsme je potírali rozpuštěným sádlem:yes::yes::yes:

jj, dělám hlavně ke kachničce se zelíčkem. I na sladko u nás velmi rychle mizí ;-), nebo takto http://www.toprecepty.cz/recept/4073-kure-v-kachne...

Robíme na slano aj na sladko. Na sladko milujem so slivkovým lekvárom - povidly a makom. Na slano s husacou masťou, pečienkou, alebo ako príloha k pečenej husi, plus kyslá kapusta, feferónky, uhorky, burčiak. V rámci husacích hodov v malokapraptskej oblasti na jeseň obľúbená špecialita.
+

Juwa, Ivi - moje babička je dělávala na kamnech, taky na to rád vzpomínám :-) Máš bodík za příjemnou nostalgickou a hlavně chutnou vzpomínku :yes: +1

Jó, placky s mákem, to je i moje dětství. Nejlíp chutnaly s bílou kávou z melty :-p:-p Taky mám plyn, peču je buď na železné plotýnce, která se k plynovému sporáku prodává nebo na suchém plechu v troubě;-)

Tématické fráze:
hanácká kuchyně, hanácké recepty, hanácké speciality, hanácke jidlo, hanácká jídla, hanácká specialita, hertepláky s mákem, hanácké brambory, recepty hanácké kuchyně, hánácké jídla, hanácká kuchyně recepty, bramborové ertepláky, ertepláky s mákem, andrea lišková dorty, hanacke lokse, hanácké net, bramborové placky s povidly, herteplaky z makem, hanácké hartepláky, hanacke placky

Suroviny:
brambory, mouka polohrubá, sůl, mák, cukr moučkový, povidla švestková, máslo

Přidat fotografie receptu