Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitné rohlíky

Vsaďte na poctivé české obiloviny a užijte si příjemnou chuť křupavého a nadýchaného pečiva. Žitný rohlík vás nejen dostatečně nasytí, ale také dodá dostatek energie! Získáte tak vyváženou snídani nebo svačinu.

Hodnocení receptu je 5,0 (34×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby kynutí

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 8 kusů

8kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 092 kJ /
2 412 kcal
Bílkoviny72,73 g
Tuky64,63 g
Vláknina31,25 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 4,92 g
Sůl12,24 g
Sacharidy369,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do pekárny dáme suroviny potřebné pro 1. fázi, a necháme projet celý program Těsto až do konce. Přidáme zbytek surovin, zapneme program Těsto, ale teď necháme jen umíchat, nenecháváme kynout. Krok 2: Hned potom uložíme těsto v zakryté míse přes noc do lednice. Krok 3: Ráno nebo dopoledne vyndáme (už je nakynuté), rozdělíme na 6-8 bochánků, trošinku podsypáváme jen tak, aby se těsto nelepilo. Krok 4: Každý bochánek pak rozválíme na ovál a srolujeme do rohlíku. Ten pak ještě rukou uválíme - spoje záhybů se hezky slepí a rohlík vypadá úhledněji. Krok 5: Na plechu je necháme nakynout, pak pomašlujeme vejcem a vložíme do vyhřáté trouby. Troubu vyhřejeme na 200 °C, stáhneme na 180 °C a pečeme cca 20 minut. Krok 6: Hotové rohlíky ihned přendáme z plechu na mřížku.

TIP: Stručný přehled druhů a typů mouk - použití v kuchyni

Zveřejněno 7. 1. 2010

Poznámka autorky cathleen

Kdysi mi manžel koupil překvapivě lehounké a dobré žitné rohlíky. Moc mi chutnaly a tak jsem se pokusila vyrobit podobné. Protože žitná mouka poměrně špatně kyne, volila jsem tento způsob výroby těsta. A aby nelepilo, nechala jsem ho přes noc kynout v lednici.

Rohlíky jsou veliké, krásně pórovité, lehounké a je vidět, že nejsou jen z bílé mouky.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitné rohlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Yjv

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitné rohlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Yjv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (72)

Rohlíky jsou bezva,dlouho jsem hledala recept,ktery mi vyhovuje,.Veškerou vodu jsem nahradila uvařenou a vychlazenou meltou,to barvu a chuť pozvedne.Děkuji za recept

Saskia: to je jedno :-) co je pro vás rychlejší ;-)

cathleen: to nebude problém, teď jen přemýšlím zda ve slupce uvařit a pak oloupat a nastrouhat/ rozmačkat, nebo uvařit klasický oloupaný? :-)

Saskia: zkusila bych přidat aspon kousek vařeného bramboru - ten máte:-?

Je možné prosím vynechat nebo něčím nahradit sušenou bramborovou kaši? :-) nebo to už nebude ono? :-D

Dobry den,chtela jsem se zeptat,zda je mozne rohliky delat v tomto postupu i bez pekarny,kterou nemam,nebo je to jine? Dekuji za odpoved

Terrys: samozřejmě ;-) umíchejte v misce vařečkou nebo lžící.

cathleen:děkuju moc za superrychlou odpověď,jdu na to ;-)

dexulka: pokud testo zdvojnasobilo objem, necekej, propracuj ho a tvaruj :-)

Měla bych dotaz:jak dlouho musí těsto kynout v lednici minimálně?Zadělala jsem v poledne a už mám plnou mísu :-O Troubu rozpálenou na jiné pečení,tak bych to tam mohla přihodit.Šlo by to?nebo to chce opravdu kynout přes noc.Děkuji za odpověď.

cathleen:Vaší pochvaly si velmi cením,děkuji :-8

dexulka: mas je opravdu velice pekne, diky za fotky!:-K

Tak,druhý pokus,tentokrát včetně všech správných ingrediencí a výsledek je luxusní :-p Přidávám foto pro srovnání a ukládám do velmi oblíbených ;-) Děkuji mnohokrát ! :yes:

dexulka: Chlebovou žitnou i chlebovou pšeničnou mívají i v Kaufu, Tescu a asi i jinde;-)

cathleen:Děkuji moc za vysvětlení.Chlebovou mouku jsem tedy zatím asi nikde nepotkala,proto mám veškeré pečivo jiné než ostatní :-8 Ale hlavně,že nám chutná,víme,co jíme a je to zdravé ;-)Za pochvalu děkuji,od někoho jako vy si jí velmi vážím :-K

dexulka: žitná chlebová (která je v receptu), vypadá jako tmavší hladká mouka, používá se na chleba (proto ten název). Celozrnná mouka bývá hrubší, je i zdravější, ale trochu víc saje vodu, než chlebová.
Rohlíky máš opravdu výstavní:-!:-!:yes:

Tématické fráze:
domácí rohlíky z žitné mouky, rohlíky z žitného kvásku, recepty z žitné mouky, domácí žitné rohlíky, žitná mouka, sójový rohlík, žitná mouka chlebová recepty, recept na rohliky, žitná mouka recepty, žitné pečivo recept, recepty ze zitne mouky, sojové rohlíky, domaci zitny rohlik, sojový rohlík recept, domácí sojové rohlíky, žitné pečivo, rohlíčky z žitné mouky, chlebové rohlíky, domácí rohlíky ze žitné mouky, domácí pečivo z žitné mouky

Suroviny:
voda, cukr, mouka hladká, droždí čerstvé, vejce, olej, voda, mouka žitná chlebová, mouka hladká, sůl, kaše bramborová sušená, semínka lněná, semínka dýňová, tuk

Přidat fotografie receptu