Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitné rohlíky

Vsaďte na poctivé české obiloviny a užijte si příjemnou chuť křupavého a nadýchaného pečiva. Žitný rohlík vás nejen dostatečně nasytí, ale také dodá dostatek energie! Získáte tak vyváženou snídani nebo svačinu.

Hodnocení receptu je 5,0 (34×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby kynutí

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 8 kusů

8kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 092 kJ /
2 412 kcal
Bílkoviny72,73 g
Tuky64,63 g
Vláknina31,25 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 4,92 g
Sůl12,24 g
Sacharidy369,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do pekárny dáme suroviny potřebné pro 1. fázi, a necháme projet celý program Těsto až do konce. Přidáme zbytek surovin, zapneme program Těsto, ale teď necháme jen umíchat, nenecháváme kynout. Krok 2: Hned potom uložíme těsto v zakryté míse přes noc do lednice. Krok 3: Ráno nebo dopoledne vyndáme (už je nakynuté), rozdělíme na 6-8 bochánků, trošinku podsypáváme jen tak, aby se těsto nelepilo. Krok 4: Každý bochánek pak rozválíme na ovál a srolujeme do rohlíku. Ten pak ještě rukou uválíme - spoje záhybů se hezky slepí a rohlík vypadá úhledněji. Krok 5: Na plechu je necháme nakynout, pak pomašlujeme vejcem a vložíme do vyhřáté trouby. Troubu vyhřejeme na 200 °C, stáhneme na 180 °C a pečeme cca 20 minut. Krok 6: Hotové rohlíky ihned přendáme z plechu na mřížku.

TIP: Stručný přehled druhů a typů mouk - použití v kuchyni

Zveřejněno 7. 1. 2010

Poznámka autorky cathleen

Kdysi mi manžel koupil překvapivě lehounké a dobré žitné rohlíky. Moc mi chutnaly a tak jsem se pokusila vyrobit podobné. Protože žitná mouka poměrně špatně kyne, volila jsem tento způsob výroby těsta. A aby nelepilo, nechala jsem ho přes noc kynout v lednici.

Rohlíky jsou veliké, krásně pórovité, lehounké a je vidět, že nejsou jen z bílé mouky.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitné rohlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Yjv

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitné rohlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Yjv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (72)

Rohlíky jsou bezva,dlouho jsem hledala recept,ktery mi vyhovuje,.Veškerou vodu jsem nahradila uvařenou a vychlazenou meltou,to barvu a chuť pozvedne.Děkuji za recept

Saskia: to je jedno :-) co je pro vás rychlejší ;-)

cathleen: to nebude problém, teď jen přemýšlím zda ve slupce uvařit a pak oloupat a nastrouhat/ rozmačkat, nebo uvařit klasický oloupaný? :-)

Saskia: zkusila bych přidat aspon kousek vařeného bramboru - ten máte:-?

Je možné prosím vynechat nebo něčím nahradit sušenou bramborovou kaši? :-) nebo to už nebude ono? :-D

Dobry den,chtela jsem se zeptat,zda je mozne rohliky delat v tomto postupu i bez pekarny,kterou nemam,nebo je to jine? Dekuji za odpoved

Terrys: samozřejmě ;-) umíchejte v misce vařečkou nebo lžící.

cathleen:děkuju moc za superrychlou odpověď,jdu na to ;-)

dexulka: pokud testo zdvojnasobilo objem, necekej, propracuj ho a tvaruj :-)

Měla bych dotaz:jak dlouho musí těsto kynout v lednici minimálně?Zadělala jsem v poledne a už mám plnou mísu :-O Troubu rozpálenou na jiné pečení,tak bych to tam mohla přihodit.Šlo by to?nebo to chce opravdu kynout přes noc.Děkuji za odpověď.

cathleen:Vaší pochvaly si velmi cením,děkuji :-8

dexulka: mas je opravdu velice pekne, diky za fotky!:-K

Tak,druhý pokus,tentokrát včetně všech správných ingrediencí a výsledek je luxusní :-p Přidávám foto pro srovnání a ukládám do velmi oblíbených ;-) Děkuji mnohokrát ! :yes:

dexulka: Chlebovou žitnou i chlebovou pšeničnou mívají i v Kaufu, Tescu a asi i jinde;-)

cathleen:Děkuji moc za vysvětlení.Chlebovou mouku jsem tedy zatím asi nikde nepotkala,proto mám veškeré pečivo jiné než ostatní :-8 Ale hlavně,že nám chutná,víme,co jíme a je to zdravé ;-)Za pochvalu děkuji,od někoho jako vy si jí velmi vážím :-K

dexulka: žitná chlebová (která je v receptu), vypadá jako tmavší hladká mouka, používá se na chleba (proto ten název). Celozrnná mouka bývá hrubší, je i zdravější, ale trochu víc saje vodu, než chlebová.
Rohlíky máš opravdu výstavní:-!:-!:yes:

BILKOVAI:No,nikde jsem to nějak moc nestudovala,až pak jsem si všimla,že je tam psané žitná celozrnná a je pravda,že je spíš hrubší.Ale i tak nám rohlíky chutnali :-p

Dexulka, to byla asi hrubě mletá mouka. Já např. používám skoro do všeho pečiva jemně mletou.;-)

Tak hotovo :-) Mé první rohlíky a ještě k tomu celozrnné. Ale vypadají i chutnají moc dobře,určitě zopakuji :-8 Neměla jsem už vejce na potření,tak jsou matné.Místo lněného semínka jsem použila jen slunečnicová a dýňová. Akorát se mi zdá,že je mám z jiné žitné mouky,než ostatní.Je to celozrnná žitná.Ani nevím,zda existuje nějaká jiná,jsem začátečník a tady mají jen tuhle.Posílám bod i foto :yes:

sivonka: nezkoušela jsem (obměny s moukami, které popisuješ). Ale pokud vyzkoušíš ty, počítej s tím, že chlebová (a celozrnná ještě víc) saje vodu víc, než hladká - budeš jí potřebovat méně, než hladké. A taky rohlíky budou asi trochu hutnější, těžší.
Pokud vyzkoušíš, písneš?:-8:-K

:yes: naprosto úžasné
nemáte někdo zkušenost s obněnou a použitím pouze žitné mouky a místo hladké hladkou chlebovou nebo směs celozrnné?

cathleen:aha, tak díky moc:-*:-*:-D

Severinka: ne, Miri, vařené. Pokud nemáš, v mikrovlnce ten jeden brambor uvaříš během minuty, dvou (podle velikosti bramboru a výkonu MWT)...;-)

cathleen:dobře zkusím to, díky za radu;-);-) brambory syrové předpokládám:-O:-O

Severinka::-)jj, zvláční těsto a trošínku dochutí. Jestli máš, dej místo toho 2 lžíce strouhaných brambor, uber lžíci vody a je to;-)

Ta lžíce bramb. kaše a nebo bramboráku tam má nějakou funkci:-?:-?, normálně to nekupuju a ani kvůli rohlíkům se mě nechce:-O:-O Ale recepis se mě líbí a hned jsem si vytiskla že vyzkouším;-);-);-)

Krásně se pracovalo s těstem,vůbec se nelepilo!!Nádherně přes noc nakynulo v lednici.;-)Nadýchané a mňamka zase něco jiného.Moc dobré.Omluva,že nemám fotečku,stávkuje foťáček:-/.

cathleen-chutnaly:-K:-K

Koubkova::-) díky, máš je krásné:yes:doufám, že chutnaly...

:yes:+ foto

Včera jsem zadělala, do rána si těsto krásně odpočinulo a je
připravené vstoupit do procesu pečení:-D:-D pracovalo se s ním bezvadně a jsem opravdu zvědavá na výsledek:-p pak podám zprávu :-)
Vracím se s raportem;-) rohlíček jeden už jsem ochutnala:-8 nezklamal:-*:-) sice se trošičku rozmotaly a popraskaly, potfůrky,
ale to nepovažuji za problém:-D:-D fotodokumentaci přikládám:-)

Cathleen, ty jsi opravdu kouzelnice:-O Recept mi unikl a okamžitě ukládám na vyzkoušení.:yes:

Irrena: ne, Iri, bylo to stopro tou kaší. Příště dej spíš raději 2-3 lžičky Solamylu;-)

Cathleen jako vždy velice dobré:yes::yes:Neměla jsem těsto na bramboráky ani jiné, dala jsem trochu bramborové kaše kterou jsem dělala.Jsou opravdu výborné, jen se mi těsto dost lepilo, možná tou kaší:-8Nebo že jsem ho nenechala přes noc v lednici, jen asi 7 hodin.

Leni, dej misto ni lzicku Solamylu ;-)

pšenično-žitné vypadají mooc dobře - jen se chci zeptat proč tu smes na kaši k, to nemám lze to vynechat či nahradit?

Skvělé, krásně křupavé. Místo vajíčka jsem potřela olejem. :yes:20:yes:

včera jsem pekla a jedním slovem - úúúúúúúúúžasnééééééé:yes::-p další bodík pro ivču

Tak jsem přidala další fotku, ale pořád nejsou tak nadýchaný, jako ty tvoje, Cathleen:-/

Shi, :-D:-D:-D:-D vtipná!
Patricie, jsem opravdu moc ráda, že chutnají. Ještě mám od kamarádky požadavek na recept na sójové rohlíky, musím to zkusit vymyslet. Ráda ho pak sem přidám:-)

cathleen :-O sorry, ale chtěla jsem ti udělat radost, příště je nebudu tedy lakovat tím bezbarvým lakem:-D

Rohlíky jsou moc dobré, budu dělat častěji. Posílám fotku. Díky Ivuško za recept. :-K:yes:

:-ODáši, máš je hezčí, než já:-DJak malované:yes::yes::yes:

Tak rohlíčky hotové, z části na mrazáku, jsou moc dobré:yes:
Dovolila jsem si vložit "malý" fotopostup:-8

Ivuš, ty jsou nádherné:-p;-). :-!:-)):yes::yes::-K +17

Oběma autorům těchto velmi vydařených rohlíků posílám bodíky:yes::-p Když se vám tak vydařily, že jste si u toho zpívali: Můj Vilém peče housky? :-):-D:-K

Vybusna - necertim se, myslel jsem to spíš jako omluvu za nic - moc fotky :-K

Tome ty rohlíčky jsou krásné:yes::yes:

thomass...ved sa necerti...ja si vazim kazdu fotku co pribudne na topky...to som sa len tak v dobrom pytala

Cathleen: Děkuju, byly na zkoušku - dělal jsem je poprvé:-8
Vybusna: Fotim obyčejnym fotakem na mobilu, proto fotky nejsou nic moc no :-O

:-KTome, máš je parádní:yes:

thomass...krasne...jeden ako druhy...a cim fotis...?

Tak jsem dneska pekl - fotečky přidávám + bodík - jsou výborné :-)
:yes: +15

jeeej iljusa...ake mile rozteky...a ty si ako blesk skutocne

asi to zkusím ještě tenhle víkend - jako bagety, co myslíš?:-8

:-OIljuso, krása!:yes:

Poslušně hlásím - upečeno - ochutnáno - :-p:yes::yes:
Díky za receptík :-K Dělala jsem trošku menší - mám ráda křupavé rohlíčky ;-)

:-8Moc všem děkuji za pochvalné komentáře:-)

Ano, Miri, fáze 1 proběhne až do konce programu Těsto - žitná mouka špatně kyne a tak jsem si chtěla udělat jakoby větší živý kvásek, který mi pomůže. Rohlíky jsou opavdu nadýchané, je to vidět i na tom nakousnutém kuse:-D - to byla moje svačina a já byla z těch dírek tak vykulená, že jsem to honem fotila.

Cathleen:-)co dodat.Rohlíky jsou:yes::yes::yes: a tak posílám boďku a rcp.si ukládám;-).Jen pro jistotu se zeptám už teď-fáze 1.proběhne až do konce kynutí?Já vím,že to tam máš napsané,ale jistota je jistota;-).

Už všechno bylo řečeno.:yes::yes:Jsi strašně šikovná :-D:-K

Tématické fráze:
domácí rohlíky z žitné mouky, rohlíky z žitného kvásku, recepty z žitné mouky, domácí žitné rohlíky, žitná mouka, sójový rohlík, žitná mouka chlebová recepty, recept na rohliky, žitná mouka recepty, žitné pečivo recept, recepty ze zitne mouky, sojové rohlíky, domaci zitny rohlik, sojový rohlík recept, domácí sojové rohlíky, žitné pečivo, rohlíčky z žitné mouky, chlebové rohlíky, domácí rohlíky ze žitné mouky, domácí pečivo z žitné mouky

Suroviny:
voda, cukr, mouka hladká, droždí čerstvé, vejce, olej, voda, mouka žitná chlebová, mouka hladká, sůl, kaše bramborová sušená, semínka lněná, semínka dýňová, tuk

Přidat fotografie receptu