Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Utopenci - nejlepší co známe

Chutný vyprošťovák, který od nepaměti rozjasňuje rána po veselé noci. Pikantním a příjemně nakyslým nálevem zalijeme krájené špekáčky a cibuli. Pak už jen stačí alespoň týden vydržet, aby se všechny chutě správně spojily.

Hodnocení receptu je 4,9 (153×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

majda1512

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odležení

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 813 kJ /
5 692 kcal
Bílkoviny291,20 g
Tuky401,92 g
Vláknina58,00 g
Cholesterol 1,00 g
Sodík 16,88 g
Sůl41,00 g
Sacharidy212,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli a špekáčky dle zvyklostí rozkrájíme a naskládáme střídavě do sklenice. Krok 2: Vodu s octem, cukrem, feferonkami a kořením povaříme cca 10 minut, necháme vychladnout a tímto nálevem zalijeme špekáčky s cibulí. Krok 3: Necháme odležet asi týden, ale již po 2 dnech jsou vhodné k jídlu.

TIP: Utopenci - jak si hospodskou klasiku připravit doma

Zveřejněno 13. 1. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Utopenci - nejlepší co známe

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Qo6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Utopenci - nejlepší co známe

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Qo6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (149)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Naloženo 20 kousků – už se těším na výsledek!

Merylas: Kup špekáčky v Globusu a naeí problém Zkušeno dnes a už je nakládám.

Ivanhoe11111: ...a může se jednat jak o špekáček, tak i o cibuli...

Ivanhoe11111: To byla odpověď Zdeňkovi, když psal, že nálev nestačil...

Zdeňkovi: To je špatně. Co je nad hladinou se zkazí nebo dostane plíseň.

Existuje několik zásadních hříchů při dělání utopenců.
Za prvé to je neoloupané špekáčky. Rada na snadné oloupání je zde.
Rada jak snadno oloupat špekáčky. Většinou se špekáčky podélně nakrojí do 3/4 a pak se plní. Ale pro oloupání je nakrojte asi jen do 1/4 (po oloupání jednotlivé řezy dokončíte) a nechte je asi 30 minut namočené ve studené vodě. Pak se od vršku snadněji loupou (skoro jako banán).
Za druhé to je používání párátek. Rada jak nepřekrojit špekáček zcela je zde.
Rada jak nakrojit špekáček, aby byl v celku a byl připravený na plnění. Vemte si dvě stejně úzká prkénka na krájení. První položte vodorovně, pod něj položte na výšku oloup. špekáček a pod něj položte opět vodorovně druhé prkénko. Vypadá to jako velké tiskací "I".Pak nožem podélně překrojte špékáček a a obě prkénka zabrání noži ho zcela překrojit.
Za třetí to je používání surovin, které hospodští tenkrát neměli k dispozici.
U tohoto receptu mne již vadí feferony (kdo má rád ostré - ať si to na talíři posype pálivou paprikou a nebo chili) a další nápady jako dijonská hořčice, harisa apod.
Dále tam nepatří suroviny tenkrát sice dostupné, ale mnohaletým zkoušením zcela zavržené.
Např. česnek, kolečka křenu a možná i sterilované okurky a ostatní.
ALE protože se říká NIKDY neříkej NIKDY, tak tyto výše popsaná pravidla asi záměrně poruším, neboť včera jsem si spáchal toto:
www.stream.cz/varime-s-mozkem/utopenci-s-kysanym-zelim-lepsi-recept-na-tuto-lahudku-nenajdete-64907362#source=hp&seq_no=3&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=videoportal.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Merylas: Rada jak snadno oloupat špekáčky. Většinou se špekáčky podélně nakrojí do 3/4 a pak se plní. Ale pro oloupání je nakrojte asi jen do 1/4 (po oloupání jednotlivé řezy dokončíte) a nechte je asi 30 minut namočené ve studené vodě. Pak se od vršku snadněji loupou (skoro jako banán).

Ivanhoe11111: Pokud máte nějakou vychytávku na to, jak lehce oloupat špekáčky, můžete se podělit o své zkušenosti přímo v komentáři. :-K

Ivanhoe11111: Vždy bylo loupání špekáčků pro mne horor - než jsem narazil na snadnou "vychytávku".

Ivanhoe11111: recept na snadné oloupání špekáčků vám sdělím, pokud mne požádáte na ivan.biel@email.cz

Receptů na utopence jsou desítky, ale recept na snadné oloupání špekáčků jen jeden.
Pokud budete mít zájem - rád ho sdělím

Luxusní,pikantní,skvěly recept.

Dagmara60: Dagmara60: :

Mňam mňam mňam :-K

Vynikající, pochutnali jsme si.<3

Manžel byl velice spokojený. Děkujeme za recept.

Já když koupím dobře naložené okurky,tak do toho láku přidám nakrájenou červenou cibuli,česnek,někdy feferonky.Špekáčky rozříznu,namáznu barbece omáčkou a do toho studeného láku je nacpu.Do té sklenice se vejdou tři.Dělám tak tři sklenice a do každé nacpu jinak našmalukádované špekáčky.Některé jenom natřené hořčicí,jiné nacpu kyselým zelím.A nechám to tam v chladu týden až čtrnáct dní,podle toho jak je lák kyselý a co do něj přidám.

Zdena K.: :yes: dnes jdu na to ,jsem zvědavá jak to dopadne. Přítel se na ně moc těší,tak je budu muset zamknout do sklepa ...:-D

Když jsme je udělali poprvé, shodla se celá rodina, že jsou ty nejlepší, co jsme kdy jedli. Když jsme je udělali podruhé, nechali jsme je ve spíži, a syn je potajmu vybral málem všechny během chvilky. Potřetí jsme je prozíravě schovali do sklepa, a když tam šel manžel nabrat na talířek, byly tam už jen dva. Dnes jsme udělali novou várku, a buď dám na soudek zámek nebo zalepím synovi pusu..... Fakt jsou úplně luxusní...<3

Tonja: čím se video liší:-? Tím, že se v nálevu nevaří feferonky? Mít čerstvé, jako mají na videu, také bych nevařila - na co? Vařila bych jen sušené. A jiný rozdíl mezi videem a psaným receptem nevidím.

Video se zase od psaného postupu liší! Proč? Kdo ty videa dotáčí a proč psaný postup nedodrží?

Také přidávám pochvalu za recept, nejlepší utopenci, jaké jsme kdy jedli :-) :-K

Jsou skvělé, dnes jdu dělat již podruhé, vzdy dávám spolu s čertovskými špekáčky???????????? mňamka veliká ????????????

Recept je super, akorát ještě spe
kačky oloupu, rozkrojím a trochu uvnitř opeprim a vložím cibuli, nálev dělám stejný a jsou výborné :-)

Špekáčky se neloupou, nebo je lepší je oloupat?

Dnes jsem naložila, s cibulí, kořením a feferonkou, jen do nálevu jsem přidala cukr, 2 lžíce byly málo, nálev byl moc kyselý, ale prý už cukr nesladí jako kdysi ( nevím, já si nesladím čaj ani kafe :-8 ).

Naprosto luxusní recept, maličko jsem ho vylepšila a to přidáním zelí (a červené cibule) a do nálevu jsem dala ještě bobkový list :-) za mě naprostá mňamka :)
červená cibule pustila barvu a obarvila zelíčko na růžovo :-)

Jsou vážně luxusní! :yes: Díky moc za skvělý recept!

Super :yes:

Super :yes:

Po tom co jsem tento recept vyzkoušela tak už nedělám jinak !!!
Opravdu libový receptík, doporučuji i ostatním <3

Včera jsem nakladala,tak už se těším :)
Akorát jsem si špekáčky naloupala a přidala bobkový list.
Děkuji za recept

Právě jsem udělal utopence, ale měl jsem doma sklenku domácího kysaného zelí, tak jsem ho tam šupl taky. Takže jsem dole ve sklence udělal základ z cibule a zelí a pak jsem dal vždy vrstvu špekáčků a vrstvu zelí a cibule a pořád dokola. Tak jsem zvědavý jaké to bude. :-) Potom dám vědět :-8

Michal: Tak jsem se nemohl dočkat a utopence jsem zkusil po dvou dnech. Nevím, jak u Vás, ale za mě je to krátká doba. Utopence jsem ze své blbosti neoloupal a musel jsem je loupat až na talířku. Potom jsem je zkusil po čtyřech dnech a jsou už dobří (bez loupání). Ale ještě je pár dnů nechám, pokud to vydržím. :-p:-):-):yes:

Tak tohle je úplně luxusni. Právě jsme po dvou dnech nacali lahev a nemůžeme se od ni odtrhnout. Lahodna vyvazena chuť, aaaaaaahhhhh :-D utopenecporno :-D <3<3<3
Máme rádi kyselé a je to pro nas akorát. Kdo má radeji méně, dejte vic vody.

Iveta Tesařová 7. 6. 2017 17:45
Utopenci jsou luxusní, doporučuji udělat více nálevu musela jsem dodělávat. Na můj vkus trochu kyselejší, ale to je věc názoru a pro ty co se bojí, že to bude pálit, nebojte se, nálev je jemný. Vydržela jsem pouze 3 dny pak mé chuťové buňky neodolaly. Měla jsem 5 x 0,7l sklenic nakrájených na kolečka a rozpůlených a skladuji v lednici.:-K:-Q:-D

Mám radost,že jsem si přečetla nálev na utopence,protože je chceme v sobotu naložit.Tak se těšíme s mužem jak si pochutnáme.Určitě to bude pochoutka:-K:yes::-D

Jsou výborní :yes:. Nálevu si udělejte víc. Pro jistotu jsem udělal na 3 kg špekáčků z 1,5 litru vody (+ přepočítaný zbytek přísad), ale stejně jsem musel dodělat další 0,5 l. Asi záleží na praxi, dělal jsem je poprvé.

update 6.5.2017: První várku jsem prakticky celou rozdal a všichni oceňují vyváženost nálevu. Jedinou odlišností oproti původnímu receptu je přidání bobkového listu, jinak jsem postupoval přesně podle receptu.

aj ja robim podobne len s tym rozdielom ze davam Habanero feferonky asi tak sest kusky a su potom ozaj ostre:yes:

aluskacz 6. 3. 2017 19:39
Zdravím, chystám se je zkusit. Jen by mě zajímalo jak moc jsou ostré když dám všech 8 feferonek.? Díky :-)

Já je nakládám do pětilitrového kameninového zeláku.

Dobrý den Pavle, také se chystám připravit utopence do kameninového zelňáku. Jen bych se chtěl zeptat, jestli víko tohoto zelňáku zaléváte vodou, aby se tam nedostal vzduch (pak by to mělo fungovat, jako víčko na sklenici) ? Děkuji. Martin

<3<3<3 Už jsme vyzkoušeli a jsou boží.
Mimochodem vydrželi jsme to dva týdny (i když to bylo pokušení) a po té době jsou opravdu nejlepší co jsem měla.:yes:

vynikající recept, utopenci jsou boží :-Q:-Q:-Q dělala jsem přesně podle návodu, nálev je chuťově akorát. Zmizely rychlostí blesku :yes:

Utopence oloupat a nechat odstát v ledničce nebo při pokojové teplotě ten týden?

Idealní je nechat utopence ve špajzu kde se teplota pohybuje v rozmezí 10 - 15° Hezký den

Výborné. Zalévám také teplým nálevem a uzeninu krájím na kolečka. Tento nálev je perfektní, jen přidávám více octa, milujeme kyselejší. :yes:

Moc dobré, jako Jirka Křížek též zalévám teplým nálevem. Jen pro mojí kámošku musím příště dát více octa. Buřtíky krájím na kolečka neb je to rychleji proložené a hlavně když to pak nandám do misky tak ďobing vidličkou je de luxe.....<3
Ukládám a uděláme zas.

Jiří Křížek 15. 8. 2016 16:25
Zkoušeli jste zalít utopence ještě horkým nálevem? Doporučuji vyzkoušet. Bez dodatečného zavařování.

Opravdu super,i ten nálev! Utopenci dle vašeho receptu chutnají všem! Děkuji majdo!:-K:yes:

Anna Bauerová 24. 7. 2016 05:55
Utopenci jsou vynikající také dělám i když moc nemám ráda ostré tak tyto jsou super všem chutnají.;-):-)

Mám také jeden,večer naložíte a druhý den jíte.Špekáčky podélně nařízneme,vymažeme pikantní hořčicí,do otvorů vložíme plátek cibule a plátek kyselé okurky,sepneme párátky.Na dno sklenice dáme cibuli pak špekáčeka tak to střídáme až je sklenice plná.Do sklenice se vejdou asi 4ks.Zalijeme do půlky octem a zbytek studnou vodou,zavíčkujeme a dáme do hrnce(zavařujeme)tak 10-15 min.Vyndáme a obrátíme dnem nahoru a necháme vychladnout.Druhý den papáme.Přeji dobrou chuť.

Utopenci jsou skveli a bude nakladat na svatbu :-D:-K

Klasika já dávám ještě hořčičné semínko a bobkový list

Díky moc za recept. Dělala jsem ho už několikrát. Naposledy jsem utopence nakládala na vlastní svatbu a úspěch měly obrovský! :yes:

Jsou naprosto vynikající. Já jen přidávám ještě cca 6 bobkových listů. Mňam:-!:yes:

Už jsem je dělala několikrát jsou báječné prostě delikatesa :yes: :yes: :yes:

Dělali jsme už několikrát a jsou vynikající. Akorát nálev pouze přivedu k varu a nechám přes noc vychladnout. Jsou pak ještě ostřejší. Fakt luxusní.

:-užasný recept:-:yes:

Miloš Vala 22. 2. 2016 19:06
Hned poprvé se to povedlo parádně a dnes dělám druhé kolo a už mám na ně chuť, výborný doporučuji.:-):-p

Utoopence dělám na setkání s přáteli a vždy jsou chváleny,ale důležité sežr.... hned.:-))

Monika: Já mám trochu jiný recept, používám více zeleniny, jiný nálev, ale do tzv. sedmičky dám zruba 4 a půl špekáčku o váze cca 85gr, a je namačkáno.... a nálevu pak dám max tak 2dcl.:yes:

scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-0/p240x240/12391432_1256390601054683_3829323945807192378_n.jpg?oh=3f1bb916cddc2569b758e6c6a426a374&oe=570501C4

Funguje to spolehlivě!:yes::yes::yes:

Zdravím, je z toho 6 sklenic, radím koupit 18 špekáčků, páč se do každé sklenice vejdou 3. Jsem zvědavá na výsledek, plánuji obdarovat. :-)

Kolik je prosím, z těch 2 kil špekáčků těch 0,7 zavařovacích sklenic?

Monika:
Měl jsem dvoukilové balení a v něm bylo 22ks špekáčků, vešly se přesně do 3,5kg sklenice od zelí ;-)

Tento recept je suprový! Přidávám jen bobkový list, jinak beze změn.
Utopence dělám léta, ale tento je nej!!:-p:-p:yes:

Barča:Barčo,vaří se pouze ten nálev;-),který se nechá vychladnout a pak se naleje na špekáčky a sklenice uzavře;-)a už se nic nezavařuje;-)

Barčo, utopenci se většinou nezavařují :)

Chystám se tento recept vyzkoušet, ale nevím, jestli mám sklenice zavařovat nebo stačí jen zašroubovat. Děkuji za odpověď :)

martin mates 14. 11. 2015 18:02
Po měsíčním uložením utopenců ve sklepě jsem ochutnal. A byla to báječná delikasa, prostě vynikající:-):-):-). Udělám si opět:yes::yes:

asi budou dobré:-p,jen toho nálevu je málo:-S,nevystačil.

Marek Janků 16. 10. 2015 17:46
Zrovna to chystám, ale bude to super.:yes:

Po shlédnutí tolika pochvalných vyjádření jsem neodolala a minulý čtvrtek jsem naložila vzorek.
Nevydržela jsem, ačkoli se doporučuje delší doba k uležení, a v sobotu už nebylo co ochutnávat.
Tak právě svářím nálev na další, už plnou várku.
Protože nemohu přidat bod, posílám :yes::yes::yes:

Ladislav Dohnal 5. 10. 2015 11:43
Dobrý den, totální bomba, dělám je už po páté, vždycky když máme s kolegou prac. víkend. Teď nás čeká další a už volal, tak jdu na to. Opravdu dík.
Dohnal Lad. MB

Taktéž již řadu let vyrábím utopence hlavně v létě , kdy chutnají při pivu na zahradě.Můj recept se základních rysech podobá uvedenému. Já dávám do nálevu vodu a ocet v poměru 1:1, vůbec nedávám cukr a poměrně dosti soli. Na 2-2,5 litru nálevu 2-3 vrchovaté polévkové lžíce, trochu více pepře a nového koření a několik bobkových listů.Navíc kvalitní špekáčky rozříznu,půlky proložím cibulí a spíchnu parátky. Takto mám jistotu, že se mi ani v letním horku za jakoukoliv dobu neskazí.R::-p

Jsou výborné. Oceňuji nálev: není překyselený, není nedokyselený. Je vyvážený.

Už za tři dny výborné. Přidala jsem do sklenice jen ještě bobkový list

premik16: určitě na ne teplo, raději do chladu, otázka, jakou teplotu máte ve špajzu, osobně upřednostňuju lednici

Tématické fráze:
utopenci recept, nálev na utopence, recept na utopence, utopenci s cibulí recept, recept na utopence ze špekáčků, jak se dělají utopenci, utopenci s cibuli, utopenci, recept utopenci, utopenci ze špekáčků, recept na utopence s cibulí, utopenci nálev, recept na dobré utopence, lák na utopence, utopenec, recepty spekacky utopenci, nakládání utopenců, nalev na utopence recepty, recepty na utopence, recepty utopenci

Suroviny:
špekáček, cibule, voda, ocet, sůl, cukr, koření nové koření, pepř, feferonka

Přidat fotografie receptu