Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dauphinois gratinované brambory

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 209 kJ /
1 723 kcal
Bílkoviny62,29 g
Tuky69,03 g
Vláknina23,89 g
Cholesterol 96 mg
Sodík 7,27 g
Sůl19,38 g
Sacharidy201,57 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oškrábeme a nakrájíme na co nejslabší plátečky, maximálně 1 mm a osušíme.
Na dno zapékací misky rozetřeme prolisovaný stroužek česneku a 1-2 lžíce másla. Plátky brambor skládáme vedle sebe a každou vrstvičku osolíme a lehce poprášíme pepřem. Krok 2: Zalijeme smetanou a vývarem, zakryjeme pečícím papírem nebo alobalem, zatížíme (třeba pokličkou vhodné velikosti), aby brambory dobře přilnuly k sobě a vložíme do trouby, předehřáté na 180°C.
Pečeme hodinu, potom odkryjeme, zvýšíme teplotu a půl hodiny dopékáme odkryté. Po čtvrt hodině posypeme sýrem (tentokrát jsem použila pecorino).

Zveřejněno 13. 1. 2010

Poznámka autorky Eliza

Jedná se o klasický francouzský pokrm a pro dokonalý výsledek je nutné dodržet slabé krájení brambor a délku pečení.

Některé předpisy uvádějí výměnu vývaru za bílé víno, ochucení šalvějí nebo použití jiných (francouzských) sýrů. Možná a výborná je i verze bez sýru.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dauphinois gratinované brambory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gZj6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dauphinois gratinované brambory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gZj6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Uvítala bych srozumitelnější formulaci...tady s tím "krkáním" si nevím rady, i když bych i ráda odpověděla...;-):-))

Já dávám bílé víno a čerstvý tymián - nemá to chybu :-)

Elizo, dnes jsem vyzkoušela Tvůj recept, protože jsem na podobný narazila v časopise.
Takto jednoduše pečené brambory mě moc lákaly a jsou opravdu super.
Dělala jsem z raných brambor, na dno 4 stroužky česneku na plátky, dala jsem ale jen 50ml zeleninového vývaru, proložila bazalkou a sýr už jsem nedávala. Strouhala jsem na struhadle, aby byly co nejvíce tenké. Opravdu chce dodržet dobu pečení.
Jsou chuťově strašně dobré a ten česnek a pepř je dělají pikantní. :-p;-):yes::yes:14

:-O:-p;-):yes:

Libi se mi, libi.:yes:8:yes:

Eli neboj, já ho měla půjčený, stálo mě to dvě bříška prstů, kruhadlo i mě stačí normální...tohle by mi muselo ráno vařit kávičku, aby si na sebe vydělalo.;-)

Vypadá to úžasně-vlastně všechny tvoje recepty a fotky.Určitě pro rodinu zkusím.Já budu jen koukat;-(Ale bodík posílám:-K

Eli, ty holt umíš;-):yes:

Děkuju, Lusi :-K, tak to si nejspíš nepořídím... To moje krouhátko stálo 10x míň :-D:-D

http://www.odapoz.cz/odapoz/eshop/32-1-La-Mandolin...Eli mandolína je něco jako struna-škrabka, používá se to i na mrkev apod.doma ji nemám.:-//

Lusi, co je to mandolína? (tedy v kuchyni...:-) ) Ony se ty plátky dají i nastrouhat, ale mně to moc nejde, tak raději krájím. Až posléze jsem si vzpomněla, že jsem v létě na pouti koupila nějaký "zázračný" kráječ na zeleninu a kupodivu je dost ostrý (uřízla jsem si kousek bříška u prstu), tak jsem ho mohla dnes vytáhnout... no tak podruhé...

Vypadá to velice chutně :-p:-p

Taky už jsem dělala, je to :yes::-p+ Krásná fotka !

:yes:3

Všem vřele doporučuji!Pecorino je tuším tvrdý ovčí.Kdo ještě neokusil zkuste!

Obvykle nechválím recepty, které vložím, ale myslím, že do těhle brambor se zamilujete...:-p:-K. Je to jedno z těch jídel, které musíte pořád ochutnávat - jako "jestli je to pořád tak dobrý"...:-D;-)
Děkuju za body :-K.

Opět nádherné fotečky a luxusní pokrm :-K... nezbývá než udělit bodík a pokrm vyzkoušet :yes: +2

To je krásné a výborné!Kdysi jsem to dělala podle J.Rákosníkové z Apetittu, tuším to bylo hodně podobné.Eli superbod letí a děkuji za připomenutí...jen to krájení, na to jsem si půjčila tzv.mandolínu.:yes:

Tématické fráze:
gratinované brambory, gratinované brambory recept, gratinované brambory se smetanou, gratinované, brambory gratinovane, gratinovací misky, recept gratinované brambory, recepty gratinované brambory, recept na gratinovane brambory, výborné gratinované brambory, gratinované smetanové brambory, gratinované brambory příloha, mandolína na brambory, brambory se smetanou, jak se dělají gratinované brambory, klasické gratinovane brambory, zapečené brambory dauphinois, francouzske gratinovane brambory, gratinovaný brambor, francouzské brambory z ranných brambor

Suroviny:
brambory, smetana, bujón, česnek, máslo, pepř černý, sůl, sýr strouhaný

Přidat fotografie receptu