Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavý selský bochník zadělaný v DP a pečený v troubě

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitkab

Snadný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 240 min

240 min (240 min příprava)

Suroviny

Porce: 24 krajíců

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 253 kJ /
3 168 kcal
Bílkoviny100,63 g
Tuky17,50 g
Vláknina26,25 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 11 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy638,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer před pečením: ingredience na kvásek dáme do DP, zapneme program „těsto“. Když je kvásek zamíchaný, DP vypneme, přes formu s kváskem dáme fólii, DP zavřeme a necháme do druhého dne odpočívat. (Nebo lze ingredience zamíchat v míse, zakrýt fólií a nechat přes noc v ní). Krok 2: Druhý den ráno: mejméně o 8 hodin později ke kvásku v DP přidáme ingredience na těsto a zapneme program „těsto“. Těsto nesmí být ani příliš tuhé, ani řídké. Dle potřeby přidáme mouku nebo vodu. Krok 3: Po dokončení cyklu těsto z formy vyndáme a asi na 30 minut přendáme do mísy lehce vymazané olejem a přikryjeme fólií. (Kdo chce, může dát těsto i s mísou do ledničky a pokračovat třeba o den později. V tom případě je potřeba těsto po vyndání z ledničky nechat chvíli „rozehřát“). Krok 4: Pak těsto z mísy vyndáme a opatrně uděláme bochník, který položíme „uzlem“ dospod na lopatu s krupicí (stačí obrácený plech s pečicím papírem). Krok 5: Těsto pomoučíme, přikryjeme fólií a necháme asi 1 hodinu na teple kynout. Vykynuté těsto by mělo zvětšit objem asi o 30-40 %, ale nezoufejte, ono si v troubě ještě trochu povyskočí. Krok 6: Mezitím si na nejnižší rošt v troubě položíme pizza kámen (nebo keramickou dlaždičku) a troubu předehřejeme na 245 °C. (Kdo nemá pizza kámen ani dlaždici, může péct na plechu). Krok 7: Před pečením do vykynutého bochníku uděláme zářezy (třeba mřížku nebo křížek – jinak by bochník praskl sám, což vlastně nevadí, ještě mu to dodá na selskosti!) Pozor, zářezy nesmí být příliš hluboké, maximálně 1 cm. Krok 8: Pak bochník postříkáme vodou (používám lahvičku s mechanickým rozstřikovačem). Krok 9: Trochu vody stříkneme i na stěny trouby a pak do ní vložíme chleba. Krok 10: Stěny trouby ostřikujeme vodou každých pár minut během prvních 15 minut pečení. Dáváme pozor, abychom nestříkli na žárovku, sklo či pizza kámen/dlaždičku, ty potvory rády praskají. Krok 11: Pak teplotu snížíme na 220 °C a pečeme dalších 35 minut. Celková doba pečení je tedy 50 minut. Vnitřní teplota chleba by měla být kolem 88 °C. Kdo nemá teploměr, může si na spodek chlebíku zaťukat – měl by znít dutě. Krok 12: Hotový chléb necháme na mřížce vychladnout. Ale to je jen teorie, ještě nikdy se nám nepodařilo tak dlouho čekat. Zbylý chlebík lze položit nakrojenou stranou na kredenc/prkýnko, kůrka pak vydrží křupavá i několik dní a vnitřek zůstane měkký. Kdo nechce, může chleba uložit do igelitového sáčku, kůrka pak zvláční.

Zveřejněno 20. 1. 2010

Poznámka autora Jitkab

1 hrnek = 225 ml

Tento druh chleba má vynikající křupavou kůrčičku a uvnitř je měkký. Dá se také udělat v ošatce, ale pak nebude kůrka křupavá.

Původní recept najdete na: http://www.kingarthurflour.com/recipes/in-search-o...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křupavý selský bochník zadělaný v DP a pečený v troubě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E8wK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křupavý selský bochník zadělaný v DP a pečený v troubě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E8wK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Složitější recept na normální chleba snad neexistuje.Dělám dobrý a jednodušší a nevymýšlím!

:-)Chlebík je nádherný:yes: (Místo dlaždice můžete dát do trouby kovovou plotnu určenou pro plynové vařiče a přímo na ni plech s chlebem.)

ercicka - to je fakt, ono to opravdu bude tou solí. A v těch dózičkách mám cukrátka pro děti - proto jsou dost omlácené, jsou dost často v provozu. :-)

Jitkab: a este som ti chcela povedat, ze mas naaaaaaadherne hrnceky :-K:-K:-K mozem sa spytat co v nich mas? ja viem, ze je to mimo recept, ale hadam mi to prepacite ;-)

chlebik je krasny!!! :yes::yes::yes:

Hella: ked rosis chleba slanou vodou, tak korka zmakne, lebo voda sa v trube sice vypari, ale sol zostane na povrchu a po upeceni zase nabera vlknost z okoliteho prostredia. preto ta korka uz nie je chrumkava

ak sa rosi cistou vodou, korka zostane leskla

Ten je!!!:-O:-O Já chci i ten v tom hrnci!!:-)):yes:

Ostřikovat se chleba musí jen těch prvních 10 až 15 minut pečení. Možná přitom hraje i roli, na kterém roštu v troubě sedí. Jestli to nějak ovlivňuje ta sůl rozpuštěná ve vodě netuším. Mimochodem, to je skvělý nápad, to budu muset vyzkoušet.:-)

Jitko, překvapilo mě to ostřikování vodou. Mám zkušenost, že když povrch chleba zvlhčím vodou, tak pak už tak nekřupe. Ale možná je to tím, že vodu vždycky osolím.

Ten od Hella vypadá opravdu fantasticky, nechápu jak mi mohl uniknout. Mám podobný recept na chleba pečený v hrnci a ten má skutečně superkřupavou kůrku - ale to už člověk musí mít dobrého zubaře, než se do něj pustí. ;-)

On nakonec každý recept na chleba vypadá přibližně stejně, ne? Vždycky je tam voda, mouka atd., ale nějakým zázrakem je výsledek pokaždé jiný. Ten můj se dělá v DP a musí se s ním začít o den předem...

Podobný tu je od Helly - viz podobné recepty, ale tady je víc druhů mouky

Tématické fráze:
forma na pečení chleba v troubě, pečení chleba v troubě, forma na pečení chleba, selský chléb, pečeme chleba v troubě, formy na pečení chleba, selsky chleb recept, pečeni chleba troubě ve forme, formy na pečení chleba v troubě, selsky chleba recept, pečeni chleba troubě, celozrnný chléb pečený v troubě, keramická forma na chleba, doba pečení chleba, bochník chleba, keramické formy na pečení, keramická forma na pečení chleba, chleba pečený v troubě, doba pečení chleba v troubě, keramická forma na chléb

Suroviny:
kvásek, voda, droždí sušené, mouka chlebová pšeničná, mouka celozrnná, mouka kukuřičná, mouka pšeničná, voda, sůl hrubá, cukr krupice, droždí sušené, mouka chlebová pšeničná, kvásek

Přidat fotografie receptu