Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Francouzské brambory podle mojí maminky

Bešamel je jednoduchá omáčka, která se používá při přípravě zapečených pokrmů. Základem je jíška, kterou připravíme z mouky, másla, teplého mléka a koření. Zde je použita k ochucení francouzských brambor.

Hodnocení receptu je 4,8 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

michsamant michsamant

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 025 kJ /
723 kcal
Bílkoviny48,40 g
Tuky38,05 g
Vláknina5,50 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 512 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy44,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme, vajíčka ošúpeme. Pekáčik vyložíme plátkami masla, postupne krájame a vrstvíme do pekáčika zemiaky, klobásu a vajíčka, vrchná vrstva zasa zemiaky. Vrch osolíme. Krok 2: Bešamel: v hrnčeku si roztopíme varešku masla (používam slané maslo, takže si môžete bešamel trocha prisoliť), pridáme varešku múky, zasmažíme a pridáme mlieko podľa potreby, aby bešamel nebol príliš tekutý ani príliš hustý. Za stáleho miešania bešamel privedieme do varu a na miernom ohni varíme asi 15 minút. Krok 3: Hotový bešamel vylejeme na pripravené zemiaky a dáme piecť na 180 st., na asi 30 minút odokryté.

Francouzské brambory - jak do nich připravit maso

Zveřejněno 21. 1. 2010

Poznámka autorky michsamant

Vhodná príloha je uhorkový šalát, sterilizované uhorky, cvikla, kapustovo-mrkvový šalát alebo hlávkový šalát v sladko-kyslom náleve.

http://www.akochutimasala.blogspot.in/2010/03/fran...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Francouzské brambory podle mojí maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QnMq

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Francouzské brambory podle mojí maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QnMq

Komentáře (28)

:-)) moc dobré, zařadíme do jídelníčku

pražské brambory!

Moc chutnaly :-):yes:

Mám ráda brambory na jakýkoliv způsob,takto upravené jsem ještě nejedla,na fotce vypadají nádherně:-*zítra uvařím-děkuji.

no teda, som necakala,ze klasicke francuzske budu mat taky uspech :-) dakujem dakujem

Zapečené s bešamelem,to mě nenapadlo.Ale je to výborný nápad.+:yes:

Jedla a dala jsem tu recept na zapečený květák s bešamelem, ale s bramborami jsem ještě neochutnala a dost mne to láká. A když kouknu na fotku, tak ještě víc :-):yes::yes:+10

:yes:super obmena, pekne fotky, mnam mnam:-p

Míšo, dnes jsem uvařila tuhle dobrůtku tvojí maminky pro syna (nejenom pro něj ale přednostně) , jen jsem musela vynechat párky, které nejí a nahradila je květákem, který jsem chtěla spotřebovat. Přidala jsem trochu parmazánu do bešamelu a bylo to skvělé :-p. Tedy já osobně bych si raději dala tvojí původní verzi s párky...:-p:-K
Posílám ti obrázky, poděkování, bodík a pozdrav pro maminku :-K!

Maminka od francuzskych zemiakov zdravíme děkujeme;-). Jsme rádi, že tady s náma Míša je a má moc zajímavé recepty:-8:-K

Maminko od Mišky-super recept!A máte šikovnou dcerku;-)

Maminka od francuzskych zemiakov s bešamelom 21. 1. 2010 20:02
Dakujem Miške mojej za vloženie rodinného receptu na francuzske zemiaky s bešamelom, nám chutia a som rada, že aj Vám ostatným budú.
:-)

@Drobek, maminke poslem link,nech si precita pochvalu sama :-)
@sekule, besamel a maslo (prave,nie rama) tie zemiaky tak fajne rozhnahnaaa :-D tak neviem, ci som to napisala ako som to myslela

mirca75: ja dávam jedine " buřty" neboli špekáčky na kostičky

robím to tak isto,ale ničím nezalievam, lebo mi to pripomína niečo čo nebudem tu spomínat:-D, a robím dve vrstvy

Tak se omlouvám, dělala jsem něco podobného a celé odpoledne nad tím přemýšlím, že ten bešamel mi něco říká a něco mooc dobrého.;-) Myslivecké brambory od Topreceptů. byla to mňamka:-p

:-O Když jsem viděl v seznamu receptů Francouzské brambory vylít jsem z kůže - další světoborný recept který nikdo nezná:-!. Naštěstí jsem z kůže vylít přímo nahoru a když jsem do ní zapad zpátky, zjistil jsem, že to sem skutečně patří :yes:, protože přidat do těch brambor bešamel snad nikoho nikdy nenapadlo, až tvou maminku. Pozdravuj ji, jestli to jde, a že před ní smekám.:-K
Bešamel používám leckde a zapékám s ním, tohle mne ani ve snu nenapadlo. Maminka má můj obdiv.:-K:-K

dakujem :-))

Tak takové brambory jsem ještě nedělala:-O. Myslím hlavně s tím bešamelem. Zase něco jiného a ty jsi holka tady na Topkách pro všechny určitě přínosem!!:-):yes:

:yes:Zapečené brambory jsou jedním z mých nejmilovanějších jídel:-8:-8

:yes:+6:yes:

Miško, zapečené brambory, ať už jsou s čímkoliv, jsou vždycky jistotou úspěchu i chuti-teda alespoň u nás to tak funguje;-)Proto ti posílám 5.bodíka:yes:

Zapečené brambory jsou mňamka:yes:Určitě si to zaslouží bodík+3;-)

@mirca75, ja viem, naposledy ked som bola na Slovensku, parky za nic nestali a kedyzi taka vyborna krajana pastika, uz je tak pokazena :-(( tak potom uz len urobit domace klobasky a tie pouzit ;-)

Miško díky;-).Jenže v poslední době -už pár let- se uzeniny v naší republice tak zhoršily,že najít něco dobrého rovná se zázraku:-S.Ale mě to neodradí;-):-D.

Zajímavé, bešamel se sýrem používám na zapékání těstovin a zeleniny.Tohle je pro mě novinka:yes:

@mirca75, moja mamina davaj klobasku niekedy a parky mozes pouzit aj ine,nemusia byt kuracie..v skole nam davali nakrajany spekacik

Miško:-)posílám první boďku,protože franc.brambory na všechny způsoby,to je naše:-p.Manžel rád hlavně ty klasické se zeleninkou a uzeninou,ale jiným variantám se též nebrání:-p:-D.Jen s těmi párky to tu bude horší:-(- v ČR znamená kuřecí párek sojový párek s namletým bůhvíčím:-S-,takže asi půjdu obejít soukromníky co kdo má dobrého;-).Máš velmi jedlou fotečku:-p.

Tématické fráze:
klasické francouzské brambory, recept francouzské brambory zapečené, zapečené francouzské brambory, francouzský brambory zapečené, recept na zapečené francouzské brambory, francouzské zapečené brambory, francouzské brambory zapečené brambory, francouzské brambory, francouzské brambory s bešamelem, pravé francouzské brambory, francouzské brambory s párkem, franc.brambory, francouzské zapekané brambory recept, francuzske brambory, něco z brambor, zapecene brambory s parkem, francouzské brambory s uzeninou recept, franc brambory, recepty zapečené párky s bramborem, zapékané francouzské brambory

Suroviny:
brambory, vejce, klobása, máslo, mouka, mléko, sůl

Přidat fotografie receptu