Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celozrnné dalamánky

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Porce: 9 kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 189 kJ /
2 196 kcal
Bílkoviny55,85 g
Tuky60,73 g
Vláknina32,90 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,41 g
Sůl16,00 g
Sacharidy340,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Těsto. Krok 2: Hotové těsto na vále propracujeme, rozdělíme na 9 dílků, z každého uděláme bulku - dalamánek a všechny je na plechu s pečícím papírem necháme nakynout. Krok 3: Potřeme je vejcem, posypeme hrubou solí a kmínem, můžeme je i naříznout a ve vyhřáté troubě upečeme (200°C/asi 15-20min).

Zveřejněno 24. 1. 2010

Poznámka autorky cathleen

Těsto a pak i hotové dalamánky jsou přirozeně hezky tmavé.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Celozrnné dalamánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jZ3z

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Celozrnné dalamánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jZ3z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Dnes jsem je pekla a velmi chutnaly ,i krásně vypadaly.Určitě budu dělat zase.
:yes:

Včera jsem vyzkoušela tyhle dalamánky a jsou přímo úžasné.Bohužel jsem ochutnala jen půlku ještě za tepla,pak se zastavily dcery a rozebraly si je.Dnes zopakuji.Snad na mě zbude víc.

Simona: myslím si, že jste je pravděpodobně pekla při nižší teplotě a tím i déle - tohle bývá nejčastější příčinou velmi tvrdé kůrky. Drobnější pečivo je třeba péct prudce a kratší dobu.

Dobrý den. Dnes jsem pekla dalamánky úplně poprvé(trochu jiný recept), chˇuťově jsou výborné, jen mají jednu vadu, mají hrozně tvrdou kůrku.. :-( nevíte čím by to mohlo být?

Jak tak čtu, tak se raději budu držet receptu :-D Akorát v obchodě neměli zrovna žitnou mouku, tak jsem vzala grahamovou, snad to půjde :-)

Verča: v tom případě počítej s tím, že dáš mouky méně - celozrnná potřebuje víc vody, než obyčejná, hladká.;-)

Děkuji za odpověď :-) Právě jsem pečivo nikdy nepekla, tak jsem se chtěla radši zeptat na ten cukr...určitě tento recept zkusím, možná dám více celozrnné mouky a méně "obyčejné"....dalamánky vypadají božsky:-)

Verča: Jen doplním, že cukr je důležitý na podporu kvasinek, aby těsto dobře kynulo. Tak i do slaných těst se přidává trochu cukru, Sladovitu nebo medu. I když peču něco dia, tak malinko cukru přidávám.:-K

Verča: Ještě bych, Verčo, ráda dodala - žádný seriozní dotaz neberu jako rýpání:-) Pokud sem vložím recept, snažím se odpovědět na každou otázku nejlíp, jak umím.;-)

Verča: :-)Verčo, máš samozřejmě pravdu - celozrnným by se mělo (hlavně kupované) pečivo nazývat pouze tehdy, obsahuje-li 80% celozrnné mouky...
Ale tohle je domácí pečivo, vymyslet název není jen tak a tak se snažím, aby název (většinou) vypovídal alespoň něco o složení pečiva :-8 tak snad mi to bude prominuto.:-))
Kdybys chtěla, tady http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=100079... si můžeš přečíst, co opravdu je a co není celozrnné - u pečiva v obchodech.
Jo a zbarvení pečiva do hněda určitě není způsobeno cukrem - to by musely být dohněda i třeba obyč rohlíky;-)

Chtěla jsem se zeptat (v žádném případě to neberte jako rýpání), neměly by být celozrnné dalamánky jen z celozrnné mouky? Zkusila bych je upéct, ale jen teda z celozrnné mouky. Jestli ten cukr tam není na obarvení "do hněda". Jen se ptám, třeba se dává do každého pečiva, nemám moc zkušeností :-)

Dalamánky jsou výtečné:yes:. Dávám bod;-) a přidala jsem foto:-K

dexulka: :-8 děkuju, i za fotky:yes::yes:

Tak jsem zkusila další z Vašich lákavých a krásných receptů a dopadlo to dobře :-)Přidávám bodík i foto a určitě zopakuji ;-)

vcera jsem upekla ze 2 dávek a na snídani mi zbyl jen jeden, výborné, určitě brzy zopakuju:no:

Tématické fráze:
dalamánky recept, dalamanky, dalamánek recept, dalamánek, celozrnný dalamanek, dalamánek složení, dalamanky z domaci pekarny, recept na dalamánky, domácí dalamánky, jak udělat dalamánky, tmavé dalamánky, top recepty dalamanky, celozrný dalamánek, recept na dalamanek, recept dalamánky, dalamánky domácí pekárna, dalamánek celozrnný, domácí celozrnné dalamánky, recepty na dalamánky, recept dalamánek

Suroviny:
voda, cukr, droždí, mouka celozrnná žitná jemná, mouka celozrnná pšeničná jemná, otruby, mouka hladká, olej, sůl, kmín drcený

Přidat fotografie receptu