Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka Moniky Absolonové

Český showbyznys se každý rok těší na vánočku od Moniky Absolonové, nad kterou všichni mlaskají. Zpěvačka si na ni bere dva dny volna, aby vše zvládla do Štědrého dne. Recept na její úžasnou vánočku jsme pro vás nachystali, abyste nebyli ochuzeni.

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Levik Levik

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 50 min Bez doby kynutí těsta

75 min (25 min příprava + 50 min tepelná úprava, Bez doby kynutí těsta)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie33 074 kJ /
7 905 kcal
Bílkoviny179,01 g
Tuky316,31 g
Vláknina46,40 g
Cholesterol 2,20 g
Sodík 817 mg
Sůl1,92 g
Sacharidy1 031,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky a mandle předem namočíme do rumu. Krok 2: Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce mouky necháme vzejít kvásek. Krok 3: Do mísy dáme asi třičtvrtě z uvedeného množství mouky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, žloutky, změklé máslo a přidáme hotový kvásek. Krok 4: Pořádně vypracujeme těsto. Postupně přidáváme zbylou mouku a vypracováváme tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu. Nakonec do těsta zapracujeme předem namočené mandle a rozinky Krok 5: Zakryjeme utěrkou a necháme kynout do zdvojnásobení objemu. Krok 6: Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na poloviny, protože budeme dělat 2 vánočky. Krok 7: Těsto rozdělíme na jednotlivé díly, vyválíme dlouhé válečky a vánočky upleteme klasickým způsobem. Krok 8: Upletené vánočky dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi a necháme ještě na plechu 30-45 minut dokynout. Krok 9: Aby se při pečení vánočka nesesunula na jednu stranu, můžeme ji na několika místech zpevnit vpíchnutím špejlí, které po upečení vytáhneme. Krok 10: Troubu předehřejeme na 180 °C a vložíme vánočku. Po 20 minutách stáhneme teplotu na 150 °C a dopečeme ještě cca 35 minut.

TIP: Jak nejlépe uchovat upečenou vánočku?

Zveřejněno 26. 1. 2010

Poznámka autorky Levik

Tuto vánočku jsem si vystřihla asi před třemi lety z Blesku pro ženy a jinou už nedělám. Tato vánočka se prý může nechat kynout i 24 hod. Zkoušela jsem to jednou nechat přes noc, ale musela jsem k ní vstávat, protože pořád utíkala z mísy, ale byla suprová. Já vánočku pletu tak, že si napřed upletu cop ze tří silnějších, na to ze tří slabších, nahoru smotám dva do sebe.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka Moniky Absolonové

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q7ND

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka Moniky Absolonové

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q7ND

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

zrovna kynou dva kousky na plechu <3 na těsto jsem teda použila víc, jak 1 kg mouky, ale krásně se s ním pracuje a je voňavé :-8

Vánočka se povedla a je výborná.

chiara: máte pravdu, recept je špatně. Autor by to měl opravit, množství vajec a mléka neodpovídá, cukr má být krystal,....
Kdyby to někdo dělal podle tohoto receptu, tak bude asi zklamaný, myslím, že se to nemůže povést ...
Já ji dělám pravidelně, je výborná<3, ale tohle může hodně lidí odradit. Kdysi jsem přidala fotku aniž bych detailně studovala recept :-O

Tohle, již podle ingrediencí, není vánočka Moniky Absolonové. V jejím receptu bylo rozhodně 1/2 lt mléka, 6 vajec a cukr nebyl mletý ale krystal. Postup zpracování i pečení je také rozdílný
www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10314241266-hobby-nasi-doby/219562223000038/obsah/739286-vanocka-moniky-absolonove/
Krásně srozumitelně a detailně zde: mlsnavarecka.cz/vanocka-moniky-absolonove/

Také už jinou nedělám, je nejlepší :yes:. Pletu 4,3,2 a rozinky a mandle přidávám rovnou do těsta.
Přidávám foto;-)

Já vánočku pletu už na plechu,protože je hodně provzdušněná a přenést by byl asi nadlidský výkon.Horní copy je dobré udělat krapet delší a zasunout na obou vršcích vánočky pod ní. Nemá pak tendenci sjíždět ke straně a špejle pak stačí zapíchnout jen u konců<3

Zdenka: Přesně tak, recept podle Moniky dělám už nějaký rok, ale tenhle to není :-)

Radka Tiptová 22. 12. 2016 12:56
Letos vyzkouším, jsem na ně zvědavá :-K

Barbora:Tak nevím co ti na to odepsat,já ji peču už kolikátý rok a jsem moc spokojená,jinou by jsem nepekla.Pokud máš těsto husté,musíš přidat mléko,záleží zda jsi zkušená hospodyně,nebo začátečník,pokud pečeš poprvé,jsem ochotná ti to zadělávání těsta vysvětlit podrobněji.;-)

Nzlobte se ale Vánočka je děs ! 80g kvasnic ? to jsou dvě kostky. Je to pak hnusně kyselé to těsto ! Těsto je tuhé , drolí se , no jsem zklamaná .. Obě jsem vyhodila jak byly nedobré :)

JajkaP: "... sušených kvasnic a dát tak cca 60g"
No a není tam ta nula navíc, he? :-O :-):-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

:yes::yes::yes:

moniku miluju a vanocku taky:-!:-K

i když chuťově byla dobrá

podobnou jsem aky dělal.Ale nikdy së nepovedla podle mích představ

Je to jasný...soudruzi z Loskutáka udělali zřejmě někde chybu;-):-D

Tématické fráze:
rychlá vánočka, vánočka recept, vánočka, top recepty vánočka, jak dlouho nechat kynout vánočku, monika absolonová-vánočka, rady ptáka loskutáka vánočka, vánočka top recepty, recept vanočka, kynutí vánočky přes noc, jak se dělá vánočka, monika a, recepty na vanocku, jak se plete vánočka, jak se dělá kvásek na vánočku, vanockamonikyabsolonove, nova.cz vánočka recept, apsolonova vanocka, apsolonova vanocka, recept na vánočku

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krupice, máslo, droždí, mléko, žloutek, cukr vanilkový, kůra citronová, sůl, rozinky, rum, mandle loupané, vejce, mandle plátkové

Přidat fotografie receptu