Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buši čočka a čočková hrachovka

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

Snadný

Doba přípravy máčení 1 hod. + 30 min vaření, zvláště polévka

máčení 1 hod. + 30 min vaření, zvláště polévka

Suroviny

Porce: cca 4 - 6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 953 kJ /
2 379 kcal
Bílkoviny126,32 g
Tuky67,34 g
Vláknina103,79 g
Cholesterol 49 mg
Sodík 830 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy269,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čočku propláchneme a hodinu namočíme v dvojnásobném množství vody, co je čočky. Pak dáme vařit, dokud není čočka měkká. Lze dolít vodu dle potřeby (ale pouze vařící, jinak čočka ztvrdne), vmícháme osmaženou cibulku a dáme Masox a muškátový oříšek. Krok 2: Před dovařením zahustíme světlou jíškou.
Odstavíme, opepříme, dosolíme a vmícháme jen rovnou lžíci octa a stejné množství cukru. Čočka je jemně naslano, ne nakyselo! Celou dobu vaříme bez pokličky, čočka tolik nenadýmá. Proto také muškátový oříšek. Krok 3: Na čočkovou hrachovku osmažíme na sádle okrájenou kůrku z chleba. Pak ji vyjmeme a po něm tam dáme na kostičky nakrájenou slaninu a za chvilku i cibulku. Dále nakrájený česnek a zalijeme vařící vodou. Krok 4: Vmícháme zůstatek čočkové omáčky a podle potřeby dosolíme. Vmícháme nadrobený zůstatek krajíce chleba a provařujeme. Současně se vše dá rozmixovat tyčovým mixérem. Připepříme a dáme majoránku. Chuť je k nepoznání od hrachovky, ne-li lepší. Je-li podle nás řídká, lze užít více střídky chleba. Kdo má rád může užít tekuté koření Vitana nebo Harmonie chuti, Podravku atd.

Zveřejněno 30. 1. 2010

Poznámka autora Vaclav Fronek

Podáváme s volským okem, klobásou, sekanou atd. Dále s chlebem, ale lze i s knedlíkem. Je-li omáčka na sladkokyselo, na polévku se nehodí. Protože někteří u nás sladkokyselo vyžadují, řešili jsme to tak, že jsme před kyselením ubírali (ale nevěděli kolik). Dnes si kdo chce, přisladí a přikyselí přímo na talíři a vše, co zůstane, může být druhý den pro každého, nebo na polévku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buši čočka a čočková hrachovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vlGL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buši čočka a čočková hrachovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vlGL

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Buši čočku jsme (bez masoxu) vařili včera - moc jsme si pochutnali :yes::-K

kucharicek Remy: pokial viem, tak pani manzelka vaska ...autora receptu...sa vola Libusa...skratene busa..takze ten recept je od nej...od busi. Ale namojdusu neviem ci si to vobec myslim, spravne.

co znamená to buši?

Ivanko Ch,držím palec:yes: aby jsi si mohla zase dopřávat dobroty.:-)):-KNo a jinak za čočku a eventuelní polévečku z ní dávám zasloužený bodík.:yes::-K

Čočku nakyselo miluju,ale bohužel ze zdravotních důvodů si jí musím teďko odpustit. Vždycky sem jí uvařila celý balíček s tím že jí budu mít dva dni, ale večer už nebyla. Doufám že po operaci si ji snad budu zase moci dát.

Václave čočku mám ráda a přiznám se,že muškátový oříšek mě ještě nenapadl přidat.Tak jí určitě podle tebe taky udělám.:-pPosílám bod.:yes:

Tématické fráze:
čočka na sladkokyselo, cockova omacka, čočka na sladkokyselo recept, čočkohrachovou polévku - recept, hrachova omačka, čočka recept, hrachovka recept, hrachovka s uzeným, vánoční hrachovka, správné vaření čočky, hrachovo cockova polevka, hrachovka, recepty pohanka ala čočka na kyselo, čočka na kyselo recept, recept čočka na sladkokyselo, čočka recepty, čočka nenadýmá, hrachovo-čočková polévka, čočková polévka recept, recept na cocku na sladkokyselo

Suroviny:
čočka, cibule, sádlo, masox, sůl, pepř, mouka hladká, ocet, cukr, ořech muškátový, čočka, slanina uzená, cibule, chléb, česnek, sůl, pepř, maggi, majoránka

Přidat fotografie receptu