Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pohankové brambory

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min

40 min (40 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie323 kJ /
77 kcal
Bílkoviny2,66 g
Tuky0,28 g
Vláknina8,12 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 11 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy14,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory uvaříme ve slupce, necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky a ty ještě napůl, dáme do mísy. Krok 2: Pohanku nasypeme do vroucí a slané vody, necháme jen převařit a hned dáme s celým hrncem i s pokličkou na 20 minut do peřin (tam dojde), pak jí raději přecedíme a smícháme s bramborami. Krok 3: Na pánvi s máslem si osmažíme nakrájenou cibuli s česnekem na plátky, pak dáme brambory s pohankou, osolíme, posypeme kmínem, oreganem, koprem a petrželkou. Krok 4: Necháme prohřát a při tom stále promícháváme(aby se nám pohanka nepřichytávala). Tyto brambory se mohou použít jako samostatný pokrm, nebo jako příloha!

Zveřejněno 1. 2. 2010

Poznámka autorky Bibinka

Včera mi zbylo dost pohanky (z polévky), která se mi nechtělo dávat zamrazit a tak vznikly tyhle brambory k panganiusu po řecku od Jany Remkové. Velmi mně překvapily svou výbornou chutí, tak je dávám na vyzkoušení!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pohankové brambory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YWOW

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pohankové brambory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YWOW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Roman: Vyzkousela jsem pohanku s cibulkou a je to docela dobre. Jim pohanku asi tak po treti a ma specifickou chut. Neni to spatne :-) Urcite to vyzkousim s bramborem manzelovi a synovi. Dekujeme za recept. Jiz jsem zkousela varenou pohanku a to se nedalo jist.

Roman: Romane, pěkná přednáška;-) člověk se učí celý život a ještě neumí všechno:-D někdy jí tak vyzkouším jak doporučuješ;-)

Přidávám můj recept na pohanku. Za prvé pohanku nevaříme, a už vůbec nikdy ji nedáme vařit do studené vody. Pak má pohanka nesnesitelnou chuť. Používám ji i do polévek a dávám ji tam těsně před vypntím, aby se nevařila, protoe ztrácí vařením některé úžasné látky. Takže pouze zaliji važící vodou. Do litrového hrnce dám 2 plné hrsti pohanky a zaliji zhruba 3/4 litrem vody. Přikryji pokličkou a nechám 20 až 30 min změknout. Mezi tím nakrájím 2 cibule, raději větší a dám je pomalinku smahnout do stavu, kdy začíná hnědnout. Pomaličku proto, že získá cibule příjemnou až nasládlou chuť. Pohanku scedím a vysypu na pánev k cibulce a přisipu koření Knor Aromat (mají ho jen v Kauflandu)a trošku přihřeji, někdy nechám i pohanku trošku spéknout. Je to vynikající teplé a když to schládne, tak ještě lepší. Takhle zpracovanou pohanku většinou hned sním, takže ani nezbude na přílohu k jinému jídlu, nebo do mačkaných brambor. S množstvím opatrně, ředí krev. Ale doporučuju v malém množství a často. Rutin je výborný na cévy. Dobrou chuť.
Magdalenko pohanka má divnou chuť - tak ji nevyhazuj a uprav podle mně.
Zizalo, kdyby jsi koupila neloupanou - tak ji asi s těma slupkama nesníš. Snad se neloupaná ani neprodává. Ale prodávají se zvlášť slupky, které jsou výborné na čaj (nutno 3 min. povařit), protože obsahují nejvíce rutinu a taky do polštáře proti bolení krční páteře.
Ahoj

Posilam 13.bodik a co nejdriv vyzkousim spojeni pohanky a brambor zboznuju :-K

diky za recept,je to urcite basta...ja uz nejakou dobu hledam napady na pohanku a jahly....tohle uz od pohledu vypada bajecne,takze bodik a urcite brzy vyzkousim :yes::yes::yes:

Opuncie, není zač děkovat, já jsem moc ráda, že si si tak pochutnala a to mne vždycky nejvíc potěší;-)

Dnes jsem ji měla k obědu a byla neskutečně dobrá. Jen jsem ji dala do zapékací misky a zapekla v troubě s rozšlehaným vajíčkem a měla jsem celý oběd. Děkuji moc za recept.

Tak tento miš-maš bych si dala i tak samotný.:yes:

Magdalenko, já poprvé taky, koupila jsem totiž z neznalosti neloupanou a ta má pro začátečníky příliš výrazné aroma. Pro začátek doporučuju lámanku nebo kroupu světlou ;-)

Aby som bola úprimná, pohánku som mala doma iba raz - mala divnú chuť, tak som ju vyhodila...asi bola stará alebo čo...ale viem, že moje žily by boli za ňu ozaj vďačné (rutín).
Ďakujem za rady, zajtra si ju kúpim.

Tohle se jmenuje kontrabáš a je to starodávné valašské jídlo. Oni ale ještě používali slaninu.

Magdalenko, já jí v pravdě nevařila, jen přivedla k varu(jak to mám v receptu psaný) a dala jí i s vodou pod peřinu na 20 minut.;-)Vodu jsem vůbec neměřila, dala jsem jí tolik, aby byla ponořená, pak jsem jí ještě pro jistotu scedila do mísy;-)Byla výborná:-p

Bibinka:yes::yes::yes: veľký bodisko
Magdalenka, pohánka sa nevarí. Nasypeš do misky alebo kastróla, zaleješ vriacou vodou asi 1-2 cm nad pohánku, zakryješ, uložíš do perín a necháš 30 minút tak. Potom vyberieš, pohánka je krásne mäkká. ;-);-):-D

Ďakujem.;-)

Odvážím se odpovědět dřív než Bibinka, Magdi, že vařím v poměru 1 díl pohanky na dva díly vody ;-)

Tématické fráze:
pohanka recepty výborné, pohanka, pohánka recepty, pohankový kontrabáš, recepty výborné z pohanky, pohanka s bramborem, pohankový bramborák, zapecena pohanka s bramborem, nezbytková strava, pohankové recepty, recepty z pohánky, pohankové bramboráky, recept z pohánky, zapečené brambory s pohankou, pohanka s bramborama, pohanka neloupaná recepty, jak se vaři pohanka, recepty pohanka, nezbytkové potraviny, pohanková jídla

Suroviny:
brambory, pohanka, česnek, cibule, koření oregáno, kmín drcený, kopr, petržel, máslo, sůl

Přidat fotografie receptu