Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vymazlené zelí

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie287 kJ /
69 kcal
Bílkoviny1,96 g
Tuky0,34 g
Vláknina8,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 11 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy12,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do masového výpeku, ve kterém nemusí být ani sádlo, ale spíš ten rosol, dáme 2 na kolečka pokrájené cibule, necháme zesklovatět, přidáme 1 lžíci cukru krupice a ještě chvíli karamelizujeme. Krok 2: Pak na tento základ vložíme zelí bez nálevu, ale vodou nepropláchnuté, aby si zachovalo svoji kyselou chuť. Krok 3: Promícháme, trochu ho podlijeme vodou a při vyšší teplotě, velmi krátce, pouhých 10 minut podusíme. Pak ho necháme přikryté dalších 20-30 minut tzv. ("dojít"). Krok 4: Dochutíme podle potřeby solí, octem nebo cukrem, jak máte rádi.

Zveřejněno 2. 2. 2010

Poznámka autorky yanull

Vím, že je tu receptů na zelí dost, kladné ohlasy byly i na můj předchozí recept karamelové zelí, http://www.toprecepty.cz/recept/9316-karamelove-ze...,ale chci se s vámi všemi podělit o tu fintu, že se dusí pouhých 10 minut, za což se nám odmění výbornou chutí. Není ani měkké, ani tvrdé, je prostě vymazlené:-)) A nejlepší výpeček, na kterém ho lze dělat, je ten, kdy pečeme něco s kůží, já jsem měla uzený bůček a nebo by také mohla být pěkná vepřová kolena, ale může být prakticky cokoliv. Tady byla ta výhoda, že se zelí vůbec nemusí ničím zahušťovat,vypeče se tam ta kližka a je zcela akorát. Nechte si chutnat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vymazlené zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jZoB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vymazlené zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jZoB

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

:-p+10:yes::yes:

Já si to také neumím představit, tam snad už nemohly být ani ty kosti:-O :-D

vybusna dělám si samozřejmě legraci:-D. Tak dlouho se vaří v tlakáči slazené mléko na karamel, tak si neumím představit, co se stane z toho kapra po hodině varu.;-)

jana r...z kapra karamel? :-O ale asi nie som v obraze...tiez neviem, co sa stariem ked necitam:-*

yanull kapra hodinu, jo? V papiňáku..:-)):-D a nemá z toho pak karamel?:-)):-D

Tady recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=31801 jsem tepelnou neúpravu zelí posunul ještě kousek dál... :-)))

:-O Jako všechny geniální vynálezy - jednoduché, jen to nikoho předtím nenapadlo. Jsem jen rád, že si takhle můžeme předávat poznatky a vědomosti, zkrátka šířit osvětu. Takž, ať žije bratrstvo/sesterstvo TopReceptů:-!
A tobě Janull nestačím děkovat.:-K
Zelí je má důležitá potravina. Mám doma ještě několik sklenic německého zelí, dobrého a kvašeného, už tedy vím co s další sklenicí. Včera jsem cvičně spáchal Boršč v pomalém hrnci, a jako vždy z pomalého hrnce, znamenitý. Jen tu myslím už je, přidávat dvoják se nemá.:-)

Jani, no právě, a vo vo vo tom to je,:-) že se tady všichni navzájem hezky inspirujeme :yes::-K:-K

Jani:-K, nápadů není nikdy dosti, dělám jinak, ale toto vyzkouším:yes:;-)5.bodík:yes:

Jani, já také ne, ale protože mi včera jedna holčina říkala, že ho vaří hodinu, tak jsem se rozhodla takto šířit osvětu :-);-)
Každá nová cesta začíná prvním krokem a učit se musíme celý život :-K
Největší můj kuchařský šok do dnešního dne je ten, když jsem zjistila, že kapra na rybí polévku vaří také hodinu v papińáku :-O:-((:-)

No, Jani, já zelí ani jinak nevařím o mnoho déle, ale ten výpek mi kolikrát zbyde, takže snad si na to vzpomenu;-):yes:

´mp (neregistrovaný/á) : pro Tebe objev určitě ne, ale jsou tu mezi námi mladé maminky a začínající kuchařky a těm se to třeba bude v této úpravě hodit. Jestli Ty jsi vše věděl a uměl hned, tak já tedy ne ;-)

Jani, takto dělávala zelí babička.Den dopředu si upekla bůček a v neděli už jen dodělala zelí a knedlíky.Plátky bůčku pak nakrájené nechávala ohřát(a opéct) na zelí.Dávám bodík:yes:

žádný objev

Simonko, myslím si, že nebudeš litovat, kdyby mi to nebylo hloupé, tak jsem si ho nechala jen sama pro sebe;-), tak moc bylo dobré :-):-p

Tématické fráze:
jak dlouho se vari zelí, tepelná úprava kysaného zelí, jak se vaři zelí, jak dlouho se dusí zelí, německé zelí, jak ohřát zelí, jak se dusí zelí, jak dlouho se vari kysane zeli, recetář príma nápadů, receptář prima nápadů archiv 2015, karamelové zelí, receptář prima nápadů archiv vari, receptář prima nápadů kysané zelí, šunkové závitky v rosolu, zelí v papiňáku, německý recept na zelí, jak dlouho se vari zeli, jak se vari mlade zeli, proč je kysané zelí měkké, jak dlouho se dusí zelí?

Suroviny:
zelí kysané, cibule, cukr krupice, sůl, výpek z masa

Přidat fotografie receptu