Bobkový list - suroviny a ingredience
Recepty s touto surovinou
Domácí uzený losos
Recept ještě nebyl hodnocenNálev svaříme, necháme vychladnout a lososa naložíme na 24 hodin. Před uzením opláchneme studenou vodou. Udíme na roštu v udírně cca 3 hodiny při + - 60 stupních.
Rodinná zelňačka
Recept ještě nebyl hodnocenDen předem v PH (pomalý hrnec) s minimálním množstvím vody dáme ovařit uzené koleno. Uložíme ho do chladna, spolu s rosolem, který tam vznikne.Druhý den na rozpuštěném…
Polévka ze zelené čočky zahuštěná vločkami
Recept ještě nebyl hodnocenPolévka je vhodným pokrmem po celý rok. Ty hustější, třeba jako tahle luštěninová se zeleninou, zasytí i jako svačina nebo večeře. Před vařením samotné polévky…
Beskydský bigos
Recept ještě nebyl hodnocenTradiční polský pokrm plný výrazných chutí pořádně zasytí i zahřeje. Voňavý špek, houby, dva druhy masa, kysané i čerstvé zelí a klobáska se v tomto jídle dobře doplňují…
Svíčková s mletým masem
Recept ještě nebyl hodnocenProtože by tahle dobrota z kořenové zeleniny a smetany neměla zůstávat jen nedělní záležitostí, máme pro vás tip na její zrychlenou verzi se sekanou. Vše připravíte v…
Djuveč (džuveč)
Recept ještě nebyl hodnocenTradiční balkánskou pochoutkou je djuveč s neodolatelnou kombinaci jemného koření, čerstvé zeleniny a šťavnatého masa. K tomuto sytému jídlu, které si vás podmaní svojí…
Guláš z krůtích žaludků a srdíček
Recept ještě nebyl hodnocenZe srdíček odřízneme "vršek", rozpůlíme, očistíme od krevních sraženin a půlky ještě rozpůlime. Žaludky taktéž nakrájíme a očistíme, ale hlavně seřízneme tvrdé bílé …
Babiččina podmáslanka
Recept ještě nebyl hodnocenAch ty recepty našich babiček ! S každým z nich na nás dýchne vzpomínka na dětství a milované babičky. Polévka, kterou babička postavila na stůl pro hladového vnoučka. Z…
Sváteční svíčková z pomalého hrnce
Recept ještě nebyl hodnocenSvíčková omáčka na smetaně patří k tradičním svátečním jídlům. Všichni milujeme její jemnou, přesto však kořenitou zeleninovou chuť. Tato královna mezi českými omáčkami…
Brasírovaná hovězí žebra
Recept ještě nebyl hodnocenHovězí žebra necháte nejprve marinovat v koření, bylinkách a hořčici, poté budete připravovat při nízké teplotě celých 10 hodin. Dlouhé čekání se vyplatí. Výsledná chuť…
Myslivecká polévka
Recept ještě nebyl hodnocenV této lahodné a syté polévce si vychutnáme výraznou zvěřinu, voňavé houby a slaninu, které doplníme chutí divokého koření. Do chladných podzimních dnů je tato polévka…
Kuřecí stehna na sušených houbách
Recept ještě nebyl hodnocenDen předem si do hrnku namočíme sušené houby s 1 lžičkou Nescafé "Espresso". Na pánev nalijeme olej, necháme rozehřát a vložíme omytá stehna. Zprudka orestujeme, aby…
Vepřová játra na divoko
Recept ještě nebyl hodnocenNa sádle spěníme nahrubo nakrájenou cibuli s na kostičky nakrájenou slaninou, přidáme odblaněná nakrájená játra, okořeníme a restujeme asi 5 minut. Zalejeme vodou nebo…
Červená fazolovka
Recept ještě nebyl hodnocenCibuli nakrájíme na drobno a dáme osmahnout, mrkev na malé kostičky a dáme k cibulce. Přidáme koření, papriku, česnek a krátce osmahneme a podlijeme vodou, dáme bujon a…
Kohout (kohút) na víně po burgundsku
Recept ještě nebyl hodnocenKohúta rozporcujeme, osolíme, okoreníme a necháme stáť.V malom hrnci si pripravíme "mirepoix" - zmes na ochutenie omáčky. Na rozpustenom masle opečieme na jemno cibuľky,…
Kohout (kohút) na víně po burgundsku
Recept ještě nebyl hodnocenKohúta rozporcujeme, osolíme, okoreníme a necháme stáť.V malom hrnci si pripravíme "mirepoix" - zmes na ochutenie omáčky. Na rozpustenom masle opečieme na jemno cibuľky,…
Vepřové maso v cuketové omáčce
Recept ještě nebyl hodnocenMaso nakrájíme na větší kostky, cibuli na kousky a cuketu nastrouháme na hrubo. Na sádle zpěníme cibuli a přidáme maso.Po orestováni ze všech stran přidáme hořčici a…
Hodslavská řezanka
Recept ještě nebyl hodnocenNa céčka nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném sádle, poté přidáme na nudličky nakrájené maso a zarestujeme. Až pustí šťávu, přidáme rajský protlak,…
Nakládané tofu (á la Hermelín) - vegan
Recept ještě nebyl hodnocenTofu vyjmeme z obalu, opatrně podélně rozkrojíme, aby se nám hned celé nerozpadlo. Můžeme klidně ještě jednou rozpůlit, aby vznikly čtyři menší kusy. Každý kus posypeme…
Slanečkový salát dle mé pratety
Recept ještě nebyl hodnocenMrkev, celer nakrájíme na kolečka (celer na menší plátky) cibuli na kolečka, dáme do hrnce s kořením a s octem, malinko soli, jelikož slanečci jsou dost slané.Povaříme…
Vepřové plátky na rajčatech a nakládaných cibulkách
Recept ještě nebyl hodnocenMaso lehce naklepeme a nakrojíme na okrajích. Osolíme, opepříme a necháme pár minut uležet. Potřeme je z jedné strany hořčicí a obalíme v mouce.V pekáčku, vhodném do…
Vepřové kostky na žampionech II
Recept ještě nebyl hodnocenMaso očistíme a nakrájíme na velké kostky (větší než na guláš), žampiony očistíme a nakrájíme menší na poloviny, větší na čtvrtiny. Oloupané cibule nasekáme najemno.V…
Králík s rajčatovou omáčkou - Conejo en salsa de tomate
Recept ještě nebyl hodnocenV kastrole s olejem opečeme maso dohněda. Když je propečené, přidáme cibuli, po zesklovatění i česnek a pomalu dusíme. Posléze přidáme víno, rajčata a nakrájenou…