Brynzový "koláč" se zelím a petrželkou
Recept ještě nebyl hodnocenZelí si připravíme klasickým způsobem: Na sádle zpěníme cibulku, po chvíli přidáme zelí a dusíme asi 15 minut – zelí se bude ještě péct, proto není třeba to přehánět,…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Zelí si připravíme klasickým způsobem: Na sádle zpěníme cibulku, po chvíli přidáme zelí a dusíme asi 15 minut – zelí se bude ještě péct, proto není třeba to přehánět,…
Pstruha omyjeme, osušíme, osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Lžíci brynzy umícháme se lžící čerstvého kopru a směsí naplníme bříško pstruha. Takto upraveného…
Očištěnou dýni nakrájíme na hrubší kostky, cuketu na podobně velké kousky.Na rozehřátou pánev dáme plátek másla a vložíme dýni. Malinko osolíme, opepříme a necháme…
Pór narežeme na kusy asi 15 cm dlhé a v osolenej vode uvaríme do polomäkka. Z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme mliekom, rozšľaháme a povaríme asi 10 minút na…
Rukolu a listy opláchneme. Dáme do mísy, osolíme a opepříme.V kastrůlku v osolené vodě dáme vařit na malé kostky nakrájenou batátu a celer .Jablko, fenykl a řepu též…
Brynzu necháme trochu změknout při pokojové teplotě, aby pak šla líp rozmíchat.Do misky dáme brynzu, tvaroh a pořádně rozmícháme. Přidáme zakysanou smetanu podle chuti -…
Na másle obděláme červenou cibulku, přidáme ze 3/4 uvařený a na kostičky nakrájený lilek, oloupané a na kostičky nakrájené brambory a nakrájenou hlívu. Osolíme,…
Saláty natrháme na malé kousky (v balení bývají velké).Smícháme všechny přísady na marinádu, případně dochutíme a nalejeme na salát, opatrně promícháme a necháme…
Bryndzu rozmiešame s jogurtom.Batáty ošúpeme a nakrájame pozdĺžne na plátky asi 1 cm hrubé. Na oleji ich z oboch strán opečieme.Na opečené plátky batátov ozdobne…
Koření smícháme s hořčicí. Prsíčka rukou rozklepeme na plát a ten pomažeme směsí koření z obou stran. Necháme alespoň 30 min. odležet. Rozpálíme olej a orestujeme na…
Celú neolúpanú špagetovú tekvicu uvaríme (v kuchte varím 15-20 minút od syčania ventilu, vypnem a nechám prechladnúť). Rozrežeme, vyberieme semienka a vidličkou dužinu …
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, suché (brynzu nalámeme do tekutin) a zapneme program Základní (Klasik).Hotový chlebík z formy vyklepeme a necháme vychladnout…
Brynzu a tradiční máslo dáme do šlehače a vyšleháme dohladka. Můžeme při šlehání přikapávat olej, aby byla pomazánka jemnější a nadýchanější. POZOR! - olej nelijeme, ale…
Zemiačiky dobre umyjeme a uvaríme. Necháme prechladnúť a potom rozrežeme na polovice (nelúpeme ich).Pridáme na kolieska nakrájané párky. Premiešame. Dáme do olejom…
Nejdříve dáme do vařící osolené vody fazolky s kukuřicí. Vody jen tolik, aby vše bylo potopené. Od bodu varu vaříme jen minutku a vše scedíme a předěláme do misky se…
Brynzu rozmačkáme vidličkou spolu se smetanou a řeckým jogurtem (měla jsem zn. Zorba), ale můžeme použít i jiný kvalitní jogurt. Množství jogurtu nelze jednoznačně určit…
Cestoviny uvaríme v osolenej vode.Medzitým dáme do kastróla mrazený mangold a dusíme ho dovtedy, kým sa nevydusí všetka tekutina.Potom do mangoldu rozdrobíme bryndzu a…
Pohánku zalejeme vriacou vodou, asi na prst nad pohánku, zakryjeme a zabalíme na 30 min do perín.Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme bryndzu a za…
Vločky dáme do vody a za stáleho miešania varíme cca 3-4 minúty.Do horúcej kaše vmiešame rozdrobenú bryndzu, kým sa rozpusti.Kašu dáme na tanier a posypeme sekanou…
Na taniere rozložíme polníček, na mesiačiky nakrájané paradajky a papriku.Dyňu nakrájame na malé kocky a na masle cca 5 min za občasného premiešania podusíme. Pridáme…
Mäso, nastrúhaný syr, vajce, nadrobno nasekanú cibuľu a korenie dobre premiešame.Z bryndze robíme maličké guľôčky (priemer cca 1,5 cm, nemusia byť dokonalé). Z mäsa…
Na lyžici oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Počas restovania pridáme na plátky nakrájaný cesnak a necháme ho rozvoňať.Pridáme nakrájanú fazuľku, osolíme,…
Oškrábané a omyté syrové prambory rozpůlíme, nožem po obvoudu bramboru nejdřív do hloubky asi 1 cm uděláme řez a vniřtek brambor vydlabeme pomocí vykrajovače.Vydlabané…
Uvedené suroviny dáme do větší misky a za pomocí příborové vidličky poctivě rozmačkáme, tak aby došlo ke spojení všech surovin.Pokud je pomazánka příliš hustá, tak ji…
Jak vybrat kvalitní balené mleté maso? To pravé obsahuje méně než 1 % soli a žádné další přísady, vše najdete na etiketě
Jak jedli prvorepublikoví četníci? V kasárnách frčely tzv. republikánské řezy
Arabský rýžový puding meghli voní skořicí a anýzem a skvěle chutná posypaný oříšky a kokosem