Celer: Chutná a křupavá kořenová zelenina. Jak využít celer ve vaší kuchyni?
Celer lze jíst vařený i syrový, ale jde z něj připravit i mnoho dalších chutných pokrmů, po kterých se budete olizovat až za ušima. Jedná se o kořenovou zeleninu, která je díky svojí chuti a nízkému kalorickému indexu v dnešní době velmi populární. Obrovská výhoda celeru je, že se dá koupit po celý rok, a tak vám nic nebrání z něj připravovat chutné pokrmy bez ohledu na to, jaké je zrovna roční období. Skvěle se také hodí ke stylu stravování zvanému low carb, kde celerem nahrazují sacharidové přílohy, které mají vysoký obsah sacharidů.
Jak můžeme připravit celer
Je velmi důležité zmínit, že před přípravou je potřeba celer důkladně očistit a okrájet, hlavně na straně s kořínky.
Připravit z něj můžeme například pomazánky nebo saláty. Můžeme ho přidat do polévek nebo z něj vytvořit třeba pyré. Skvělé jsou z něj také celerové hranolky upečené na pečicím papíru v troubě.
Co s celerovou natí?
Celerovou nať rozhodně nevyhazujte. Můžete ji využít při přípravě polévek, pomazánek anebo jako ozdobu na chlebíčky. Pokud ji nespotřebujete ihned, lze ji nasušit nebo zmrazit.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Vrstvené bramboráky s kyselým zelím a uzeným masem: Uzené mu dodá grády a nastrouhané brambory musí pustit vodu
Odkud je čokoláda? Kakao vařili už Mayové, pro Aztéky byly kakaové boby platidlem
Co je české, to je dobré! Díl II.: Jak na pravá povidla, tradiční koláče a typické škubánky?