Chřest: Velmi oblíbená jarní zelenina, která má opravdu hojné využití v kuchyni
Chřest patří mezi velmi oblíbenou jarní zeleninu, která má velmi jemnou vůni a charakteristickou chuť. Pokud se rozhodnete pěstovat chřest, první úrody po vysazení se dočkáte až za tři roky, poté plodí dalších 7 let. Jeho jemné výhonky se musí sklízet opatrně ručně, proto se i řadí mezi dražší a speciální zeleninu. Chřest se řadí mezi velmi nízkokalorickou rostlinu, díky vysokému obsahu vody. Obsahuje také velké množství minerálních látek a vitamínů.
Druhy chřestu
Rozlišujeme tři druhy chřestu podle barvy na bílý, zelený a fialový. Rozdíl mezi bílým chřestem a zeleným spočívá pouze v jeho pěstování. Bílý chřest se před sklizní přikrývá plachtou nebo folií a zelený chřest se nechává dozrát na sluníčku, kde díky světlu získá potřebnou barvu a chuť. Fialový chřest není u nás příliš častý, pěstuje především v cizině.
Využití v kuchyni
Chřest má opravdu hojné využití v kuchyni. Víte, jak poznat opravdu čerstvý chřest? Poradíme vám, jak poznat kvalitní výhony. Tuto oblíbenou surovinu můžeme připravit na grilu a použít ji třeba jako dokonalou přílohu k masitým pokrmům. Skvěle se také hodí na přípravu polévek, do omáček, nebo si ho můžete vychutnat jen tak opražený na pánvi.