Chřest: Velmi oblíbená jarní zelenina, která má opravdu hojné využití v kuchyni
Chřest patří mezi velmi oblíbenou jarní zeleninu, která má velmi jemnou vůni a charakteristickou chuť. Pokud se rozhodnete pěstovat chřest, první úrody po vysazení se dočkáte až za tři roky, poté plodí dalších 7 let. Jeho jemné výhonky se musí sklízet opatrně ručně, proto se i řadí mezi dražší a speciální zeleninu. Chřest se řadí mezi velmi nízkokalorickou rostlinu, díky vysokému obsahu vody. Obsahuje také velké množství minerálních látek a vitamínů.
Druhy chřestu
Rozlišujeme tři druhy chřestu podle barvy na bílý, zelený a fialový. Rozdíl mezi bílým chřestem a zeleným spočívá pouze v jeho pěstování. Bílý chřest se před sklizní přikrývá plachtou nebo folií a zelený chřest se nechává dozrát na sluníčku, kde díky světlu získá potřebnou barvu a chuť. Fialový chřest není u nás příliš častý, pěstuje především v cizině.
Využití v kuchyni
Chřest má opravdu hojné využití v kuchyni. Víte, jak poznat opravdu čerstvý chřest? Poradíme vám, jak poznat kvalitní výhony. Tuto oblíbenou surovinu můžeme připravit na grilu a použít ji třeba jako dokonalou přílohu k masitým pokrmům. Skvěle se také hodí na přípravu polévek, do omáček, nebo si ho můžete vychutnat jen tak opražený na pánvi.
Den chřestu
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nahradit dětem lepek v běžných potravinách? Místo strouhanky lze použít kukuřičné lupínky, omáčky zahustí zelenina
Dušená kuřecí srdíčka jsou nejlepší na smetaně a pikantnost dodá hořčice. Chutnají luxusně, a přitom vyjdou na pár korun
Tip na výlet do historického města Žatec